Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Mam problem z apachem.
otóż jeżeli wpisuję jakąś domene lub subdomene przekierowaną na moje dnsy, a nie mam wpisu w apachu to otwiera mi się strona skonfigurowana w pierwszym pliku w katalogu enabled-sites.
Czy macie jakis pomysl dlaczego?
A jaka strona jest skonfigurowana w pierwszym pliku i jakie strony wpisujesz. Być może masz tam domyślne dopasowanie dla wszystkich niezdefiniowanych virtualek jak to bywa w podstawowej konfiguracji.
kamikaze napisał(-a):
A jaka strona jest skonfigurowana w pierwszym pliku i jakie strony wpisujesz. Być może masz tam domyślne dopasowanie dla wszystkich niezdefiniowanych virtualek jak to bywa w podstawowej konfiguracji.
No więc myśle(przejalem serwer po koledze, wiec pewien nie jestem), że jest to podstawowa konfiguracja, przeanlizowałem pliki apacha, ale nie wpadłem gdzie mógłbym to poprawić.
Ale co tu poprawiać jeśli tak jest to jest to chyba dobra praktyka. Gdy wpisujesz adres serwera, a on nie ma zdefiniowanej dla adresu wirtualki wyświetla główną stronę serwera. Co miałby innego robić?
kamikaze napisał(-a):
Ale co tu poprawiać jeśli tak jest to jest to chyba dobra praktyka. Gdy wpisujesz adres serwera, a on nie ma zdefiniowanej dla adresu wirtualki wyświetla główną stronę serwera. Co miałby innego robić?
No właśnie problem jest taki, że default nie wyswietla strony it's working tylko strone zdefiniowana w nim.
W momencie gdy ustawilem sobie w defaulcie "administracja serwera" a dla paadcom stworzylem osobny plik.
dziala tylko default reszta stron nie.
Coś skopałeś w nowej virtualce dla paad.com. Samo skopiowanie pliku nie wystarczy, proponuje poczytać o tworzeniu wirtualek. Albo napisać/wkleić to co zmieniałeś, zawartość pliku wirtualki dla paad.com.
dobra z tym sobie poradzilem przenioslem wpis VirtualServerName z default do ports.conf
wszystko prawie dziala z jednym wyjatkiem. ponizej moj vhost
<VirtualHost *> DocumentRoot /var/www/paad/ ServerName paad.com.pl ServerAlias www.paad.com.pl ServerAlias paad.pl #ten alias nie chce dzialac, jest bez znaczenie czy jego umieszcze w servername czy serveraliast, zawsze jest przekierowanie #na strone glowna ServerAlias www.paad.pl CustomLog /var/log/apache2/paad.log combined AddHandler php-cgi .php ScriptAlias /php5-cgi /usr/bin/php5-cgi Action php-cgi /php5-cgi </VirtualHost>
A jesteś właścicielem domeny paad.pl? Bo raczej nie wskazuje ona na twój serwer. Jeśli jest twoja to zrób coś by wskazywała na twój serwer wtedy pewnie zacznie działać. To samo www.paad.pl .
podalem Ci przykladowe domeny.
domeny sa na pewno dobrze bo jak skonfiguruje je w default to dziala ok.
Ostatnio edytowany przez Paad (2009-12-03 14:54:36)
Czemu przykładowe? Robisz stronę w internecie i chcesz żeby nikt nie znał jej adresu? Tak to się można bawić we wróżkę dlaczego to nie działa. Może to co jest w ServerName odpowiada innemu ip niż to co w ServerAlias, ale pojęcia nie mam bo działamy na wymyślonych domenach. Więc skończmy tą rozmowę radą - poczytaj o konfiguracji virtualhostów w Apache.