Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-12-03 11:41:04

Paad - Użytkownik

Paad
Użytkownik

Problem z apachem

Cześć

Mam problem z apachem.
otóż jeżeli wpisuję jakąś domene lub subdomene przekierowaną na moje dnsy, a nie mam wpisu w apachu to otwiera mi się strona skonfigurowana w pierwszym pliku w katalogu enabled-sites.

Czy macie jakis pomysl dlaczego?

#2  2009-12-03 12:29:58

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Problem z apachem

A jaka strona jest skonfigurowana w pierwszym pliku i jakie strony wpisujesz. Być może masz tam domyślne dopasowanie dla wszystkich niezdefiniowanych virtualek jak to bywa w podstawowej konfiguracji.

#3  2009-12-03 13:16:30

Paad - Użytkownik

Paad
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

A jaka strona jest skonfigurowana w pierwszym pliku i jakie strony wpisujesz. Być może masz tam domyślne dopasowanie dla wszystkich niezdefiniowanych virtualek jak to bywa w podstawowej konfiguracji.

No więc myśle(przejalem serwer po koledze, wiec pewien nie jestem), że jest to podstawowa konfiguracja, przeanlizowałem pliki apacha, ale nie wpadłem gdzie mógłbym to poprawić.

#4  2009-12-03 13:21:33

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Ale co tu poprawiać jeśli tak jest to jest to chyba dobra praktyka. Gdy wpisujesz adres serwera, a on nie ma zdefiniowanej dla adresu wirtualki wyświetla główną stronę serwera. Co miałby innego robić?

#5  2009-12-03 13:37:47

Paad - Użytkownik

Paad
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

Ale co tu poprawiać jeśli tak jest to jest to chyba dobra praktyka. Gdy wpisujesz adres serwera, a on nie ma zdefiniowanej dla adresu wirtualki wyświetla główną stronę serwera. Co miałby innego robić?

No właśnie problem jest taki, że default nie wyswietla strony it's working tylko strone zdefiniowana w nim.
W momencie gdy ustawilem sobie w defaulcie "administracja serwera" a dla paadcom stworzylem osobny plik.
dziala tylko default reszta stron nie.

#6  2009-12-03 13:47:31

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Coś skopałeś w nowej virtualce dla paad.com. Samo skopiowanie pliku nie wystarczy, proponuje poczytać o tworzeniu wirtualek. Albo napisać/wkleić to co zmieniałeś, zawartość pliku wirtualki dla paad.com.

#7  2009-12-03 14:34:54

Paad - Użytkownik

Paad
Użytkownik

dobra z tym sobie poradzilem przenioslem wpis VirtualServerName z default do ports.conf

wszystko prawie dziala z jednym wyjatkiem. ponizej moj vhost

Kod:

<VirtualHost *>

DocumentRoot /var/www/paad/
 ServerName paad.com.pl
 ServerAlias www.paad.com.pl
 ServerAlias paad.pl #ten alias nie chce dzialac, jest bez znaczenie czy jego umieszcze w servername czy serveraliast, zawsze jest przekierowanie #na strone glowna
 ServerAlias www.paad.pl

CustomLog /var/log/apache2/paad.log combined 
    AddHandler php-cgi .php
    ScriptAlias /php5-cgi /usr/bin/php5-cgi
    Action php-cgi /php5-cgi
</VirtualHost>

#8  2009-12-03 14:49:03

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

A jesteś właścicielem domeny paad.pl? Bo raczej nie wskazuje ona na twój serwer. Jeśli jest twoja to zrób coś by wskazywała na twój serwer wtedy pewnie zacznie działać. To samo www.paad.pl .

#9  2009-12-03 14:53:05

Paad - Użytkownik

Paad
Użytkownik

podalem Ci przykladowe domeny.

domeny sa na pewno dobrze bo jak skonfiguruje je w default to dziala ok.

Ostatnio edytowany przez Paad (2009-12-03 14:54:36)

#10  2009-12-03 15:18:33

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Czemu przykładowe? Robisz stronę w internecie i chcesz żeby nikt nie znał jej adresu? Tak to się można bawić we wróżkę dlaczego to nie działa. Może to co jest w ServerName odpowiada innemu ip niż to co w ServerAlias, ale pojęcia nie mam bo działamy na wymyślonych domenach. Więc skończmy tą rozmowę radą - poczytaj o konfiguracji virtualhostów w Apache.

Stopka forum