Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Gambini

c4meleon napisał(-a):
no i niestety przy open-sasc-ng to samo, na jaju 2.6.26 amd64
A probowales moze na jakims nizszym (starszym znaczy sie) jajku?
tak na 2.6.22-3 amd64 i to samo.

Palacz

Moze problemem jest platforma AMD64
Użytkownik

ilin napisał(-a):
Moze problemem jest platforma AMD64
Kompilowałem to na Ubuntu AMD64 z gcc 4.2 i nie było problemów.

Palacz

Zbadałem lekko sprawę i tak.
Wydaje mi się że problem leży w kompilatorach lennego.
Nie kompiluje się również na Siduxie.
Zainstalowalem więc etha i na jaju 2.6.18 kompiluje się bez problemow.
W backportach jest jajo 2.6.26 więc je zainstalowalem i o dziwo rownież się kompiluje.
Więc nie w kernelu tkwi problem.
Narazie widzę tylko jedno rozwiązanie downgrade do etha.

Gambini

Na lennym tez kompilowalem i nie bylo zadnych problematorow, tylko nie pamietam kiedy (pare tygodni temu) i nie pamietam na jakim jajku.

Palacz

Tylko od tego czasu było parę aktualek kompilatorow i ni hu hu teraz.

Gambini

no wlasnie
a może zrobił by ktoś paczkę na etchu ? i przesłał mi, ja sprawdzę czy sie zainstaluje na lennym, bo nie widzi mi sie downgrade do etcha...

Palacz

Paczkę zrobić nie problem.
Problemem jest to że to moduł do jądra i musi być kompilowana pod daną wersję jądra i tą samą wersją gcc jaką jądro było skompilowane.
Więc nie da się tak jak myślisz.
aha, hmm wiec co począć ? da się zrobić tak żeby downgradowac system, zainstalowac pakiet, a poźniej upgradować ?

Gambini

Kompilowalem na swiezym lennym (netinstall) i oczywiscie nie dalo rady (jadro 2.6.26). Zmienilem repo na etcha i zainstalowalem (przez aptitude, bo apt-get nie dawal rady z zaleznosciami) build-essential. No i teoretycznie skompilowalo sie. Oczywiscie potem znowu zmienilem repo na lenny.
A czemu teoretycznie ? Jakieś komplikacje wystąpiły ? Ja zrobiłem downgrade do etcha, właśnie kompiluje nowe jajko, i zobaczymy czy poźniejsza przesiadka na lennygo z tym jajkiem i skompilowanym pakietem da rade.
Użytkownik

anti2k napisał(-a):
A powiedzcie może warto ściągnąć jakąś kartę ze stanów ? Akurat kumpel będzie wracał w sobotę, to bym skorzystał. Jest w ogóle coś godnego uwagi ?
Korci mnie żeby jeszcze raz spróbować.
W tej chwili najlepsza karta to WinTV-NOVA-HD-S2. Jeżeli będzie tam tańsza, to
chyba warto. Z tego, co czytałem na forach, najlepiej działa na Linuxie.Inna sprawa,
że na swoją S2-3200 też nie narzekam. A przynajmniej w zestawie był slot CI.

Gambini

Tylko nie jestem pewien, czy roznica w cenie (polska - usa) bedzie az tak atrakcyjna. Faktycznie NOVA-HD-S2 spisuje sie (podobno) najlepiej na linuksie, ale u nas tez nie jest w zlej cenie (ok. 300zl).
Użytkownik

Wróciłem do testów na sky starze, zauważyłem jedną rzecz, nie łapie mi kanałów, gdzie polaryzacja jest horyzontalna. Patrzę co prawda tylko kilka kanałów z 3 transponderów, ale cały czas problem się powtarza, tam gdzie jest polaryzacja V kanał łapie czasami od razu, czasami po dłużej chwili (ale zawsze złapie), natomiast na H w ogóle. Dzieje się tak na sterach s2-liplianin, na mantisie jak pisałem wcześniej jest loteria, polaryzacja nie ma znaczenia, raz się wbija na kanał raz nie.
Aha jeszcze jedno, podłączyłem miernik sygnału i wygląda na to jakby karta czasami nie zasilała konwertera (jak się nie wbije na kanał słychać takie pykanie). Jest to na bank wina sterownika bądź software'u ponieważ na winxp i dvbviewer śmiga aż miło.
Ostatnio edytowany przez anti2k (2008-11-05 10:44:59)

Gambini

anti2k napisał(-a):
Wróciłem do testów na sky starze, zauważyłem jedną rzecz, nie łapie mi kanałów, gdzie polaryzacja jest horyzontalna. Patrzę co prawda tylko kilka kanałów z 3 transponderów, ale cały czas problem się powtarza, tam gdzie jest polaryzacja V kanał łapie czasami od razu, czasami po dłużej chwili (ale zawsze złapie), natomiast na H w ogóle. Dzieje się tak na sterach s2-liplianin, na mantisie jak pisałem wcześniej jest loteria, polaryzacja nie ma znaczenia, raz się wbija na kanał raz nie.
Aha jeszcze jedno, podłączyłem miernik sygnału i wygląda na to jakby karta czasami nie zasilała konwertera (jak się nie wbije na kanał słychać takie pykanie). Jest to na bank wina sterownika bądź software'u ponieważ na winxp i dvbviewer śmiga aż miło.
Czy probowales na innym programie? np. kaffeine? Moze to nie byc wina sterownikow s2-liplianin. Moze tez byc wina samej karty lub konwertera. Karta nie zmienia napięcia przy zmianie polaryzacji i nie przełącza konwertera albo konwerter nie reaguje na zmianę napięcia
Użytkownik

anti2k napisał(-a):
Wróciłem do testów na sky starze, zauważyłem jedną rzecz, nie łapie mi kanałów, gdzie polaryzacja jest horyzontalna.
Czytałem gdzieś o tym, ale nie pamiętam, co było przyczyną. Ze sterownikami s2-liplianin potestuj to na szap-s2 koniecznie i sprawdź,
czy łapie na kanałach z 8psk. W s2-liplianin driver do kart na chipie mantis jest od autora multiproto i mantis, to tak przy okazji. Igor tylko
zaadoptował to do S2API. Dlatego należy spodziewać się podobnego zachowania karty.
Użytkownik

icek napisał(-a):
Czytałem gdzieś o tym, ale nie pamiętam, co było przyczyną. Ze sterownikami s2-liplianin potestuj to na szap-s2 koniecznie i sprawdź,
czy łapie na kanałach z 8psk. W s2-liplianin driver do kart na chipie mantis jest od autora multiproto i mantis, to tak przy okazji. Igor tylko
zaadoptował to do S2API. Dlatego należy spodziewać się podobnego zachowania karty.
Dokładnie, sterowniki s2-liplianin testuje za pomocą szap-s2, wspomniany efekt dotyczy kanałów z modulacją qpsk, 8psk nie sprawdzałem. Tak czy siak różnice w zachowaniu karty po zmianie sterowników widać od razu, ale żaden sterownik nie działa poprawnie :(
Użytkownik

icek napisał(-a):
Patch do S2API/DVB-S2 się pisze, za kilka dni potrzebni będą testerzy ;)
Proszę bardzo, oto BARDZO WCZESNA wersja patcha dodającego obsługę S2API.
Zapraszam do testowania. Pytania proszę zadawać tutaj, jeżeli się pojawią.
http://svn.mythtv.org/trac/ticket/5882
Użytkownik

anti2k napisał(-a):
Tak czy siak różnice w zachowaniu karty po zmianie sterowników widać od razu, ale żaden sterownik nie działa poprawnie :(
Ja uruchamiałem przed wakacjami MythTV na SkyStar HD2. Po problemach z tą kartą, teraz sprawiłem sobie S2-3200.
Wygląda na to, że za Odrą ta druga jest bardziej popularna (razem z vdr) i stąd lepsze wsparcie dla Linuxa.
Użytkownik

icek napisał(-a):
Ja uruchamiałem przed wakacjami MythTV na SkyStar HD2. Po problemach z tą kartą, teraz sprawiłem sobie S2-3200.
Wygląda na to, że za Odrą ta druga jest bardziej popularna (razem z vdr) i stąd lepsze wsparcie dla Linuxa.
I chyba zrobię tak jak Ty, bo z obecną kartą możliwości już wyczerpałem. Coś tam działa ale nie o to mi chodzi.
Użytkownik

instrukcja dla posiadaczy kart hd
http://dolot.kipdola.com/index.php?title=Install_MythTV
P.S. Prace na obsługą S2API są w toku - to jest tylko dla testerów ;)

Gambini

anti2k napisał(-a):
I chyba zrobię tak jak Ty, bo z obecną kartą możliwości już wyczerpałem. Coś tam działa ale nie o to mi chodzi.
Poczekaj jeszcze chwilke, w przeciagu dwoch tygodni na 99% bede mia NOVA-HD-S2 do testow. Bedziesz wtedy mial porownanie i kupisz karte, ktora dziala najlepiej.
Użytkownik

Ok, dzięki za info. Na chwilę obecną pożyczyłem od kumpla starego sky stara 2 w wersji 2.3 i na tej karcie wszystko pięknie śmiga. Także jestem pewny, że kwestia samego soft'u jest ok, zarówno mythtv jak i vdr elegancko przełącza kanały. Skonfiguruje wszystko tak jak potrzebuje i najwyżej zostanie tylko podmiana karty.