Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Członek DUG

Mam router Asus WL-500gp, ponieważ można w niego wgrać alternatywny
soft, więc to zrobiłem. Odpaliłem OpenWrt, ale później postanowiłem polepszyć
i wgrać Debiana http://wpkg.org/Running_Debian_on_ASUS_WL-500G_deluxe
Wgrałem kernel do routera i podłączyłem pendrive z wgranym systemem bazowym.
W tym momencie przestał odpowiadać na standardowym 192.168.1.1, pingując otrzymuję
błąd ogólny
i czasem
upłynął limit żądania
Odpowiedź z 192.168.1.101: host docelowy jest nieosiągalny
W windzie w ustawieniach sieciowych znalazłem 169.254.37.58 i ten odpowiada na
pingi.
Pytanie brzmi, czy ja pinguję router (wątpliwe) czy własny komp?
Kiedy odpalę jakikolwiek livecd to w ustawieniach sieciowych nic nie ma, żadnego IP i maski.
Pomyślałem, że może sprawdzić czy jakikolwiek IP odpowiada.
Azhag podrzucił:
IP=192.168.0.1 ping -c1 $IP >/dev/null 2>&1 && echo "$IP odpowiada" || echo "$IP nie odpowiada"
w odpowiedzi dostaję tylko
nie odpowiada
Nie znam się, ale powinno być coś odnalezione, bo nawet jak włączę wlan i podłączę się do innego
routera to też nic nie znajduje.
Gdyby ktoś głębiej rył, to akcję pin9 z wykasowaniem pamięci już przećwiczyłem.
Mam jeszcze niewielką nadzieję na uratowanie sprzętu.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek pomysły, mnie i google już się skończyły.
Ostatnio edytowany przez Zyong (2008-11-07 23:08:56)

Pan inż. Cyc

A mówiłem że wgrywanie deba na to jest porytym pomysłem.
Pozostaje flashowanie pamieci programatorem np, willem. Ale tutaj musisz miec albo sprzet albo kogos kto ma ów sprzet.

Moderator Mamut
to z windy to raczej wymysl tamtejszego klienta dhcp ...
ja bym nie liczyl ze otrzymam konfiguracje sieci od routtera tylko ustawialbym recznie odpowiedni adres w kompie (tak aby pasowal z maska 255.255.255.0 do pingowanego adresu) i probowal pingowac rozne adresy pod ktorymi moglby byc widoczny
czy pingowales 192.168.10.55 i 192.168.11.178 (adresy podane w tamtym howto)?
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-11-08 17:37:07)

Członek DUG

bercik napisał(-a):
czy pingowales 192.168.10.55 i 192.168.11.178 (adresy podane w tamtym howto)?
Pingowałem, nic nie dało. Jakoś nie mam determinacji, aby klepać 254 innych adresów...
Tak, to jest frycowe za wstęp do dziedziny o której nie ma się pojęcia, czyli wlan i w ogóle sieci.
Najgłupiej stracone 250 pln w moim życiu :(
Jedyna nadzieja w tej chwili to zmiana zawartości pamięci programatorem.
Ostatnio edytowany przez Zyong (2008-11-08 18:17:54)

matka przelozona
Bez paniki routerowi nic nie jest :P (o ile wgrałeś to jajko pod właściwy adres pamieci :P)
Wiec tak:
ściagnij frimware np openwrt przeznaczone dla tego router
1 na swoim kompie RĘCZNIE ustaw sobie IP: np 192.168.1.100 z maska 255.255.255.0
2. przełącz router w tryb awaryjny a uczynisz to tak wyłaczając router z prądu trymajac wcisniety przycisk RESTORE wepnij do niego zasilanie wtedy dioda od power będzie migała przytrymaj jeszcze przycisk przez 10s w tym momęcie router jest w trybie awaryjnym (UWAGA NIE ODPOWIADA NA PINGI)
3. kabel sieciowy wepnij do 1 portu switcha
4. wgraj je po tftp:
tftp 192.168.1.1 tftp> binary tftp> trace tftp> put openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx
odczekaj jakies 5 minut i zresetuj router i powinno byc wszystko ok

Członek DUG

BiExi szybsza byłaś ;-)

Członek DUG

BiExi napisał(-a):
Bez paniki routerowi nic nie jest :P (o ile wgrałeś to jajko pod właściwy adres pamieci :P)
Wiec tak:
ściagnij frimware np openwrt przeznaczone dla tego router
1 na swoim kompie RĘCZNIE ustaw sobie IP: np 192.168.1.100 z maska 255.255.255.0
2. przełącz router w tryb awaryjny a uczynisz to tak wyłaczając router z prądu trymajac wcisniety przycisk RESTORE wepnij do niego zasilanie wtedy dioda od power będzie migała przytrymaj jeszcze przycisk przez 10s w tym momęcie router jest w trybie awaryjnym (UWAGA NIE ODPOWIADA NA PINGI)
3. kabel sieciowy wepnij do 1 portu switcha
4. wgraj je po tftp:Kod:
tftp 192.168.1.1 tftp> binary tftp> trace tftp> put openwrt-brcm-2.4-squashfs.trxodczekaj jakies 5 minut i zresetuj router i powinno byc wszystko ok
DZIAŁA, DZIAŁA, DZIAŁA!!!
Wielkie podziękowania Biexi!!!
Mój okrzyk radości wystraszył wszystkich w domu :)
Strony: 1