Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-11-18 21:45:57

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

DNS, FQDN etc.

Mam taki problem w poprawnym dobraniu sie do hosta linux/unix po jego nazwie i tak mi sie we lbie namieszalo, ze juz calkiem zglupialem dlatego prosze o rozjasnienie ;)
Zalozmy, ze mam wewnetrzny DNS ip.ip.ip.ip
nastepnie mam jakiegos linucha o nazwie hosta np. test1 a w nim wpisane dns
Co musze zrobic by moc dostawac sie do tej maszyny (test1) po nazwie a nie po IP?

Kolejna rzecz to FQDN - rozumiem, ze jesli nie mam skonfigurowanej domeny lokalnej to wpisuje localdomain ?
Czyli moja cala nazwa komputera wygladala by tak: test1.localdomain

Generalnie nie moge dojsc do tego jak sa powiazane z soba DNS, FQDN.
Za wszelakie rozjasnienie mi tego tematu z gory dziekuje.

#2  2008-11-18 22:11:55

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Re: DNS, FQDN etc.

Ja mam skonfigurowana wewnętrzna domenę jako np domena.wew i jak dodam hosta test1 to jest pod test.domena.wew jak nie chcesz aby było przekierowanie na innego hosta z zewnątrz z internetu to to możesz stosować ale jak chcesz np z drugiej strony polski widać tego po nazwie to musisz mu nadać np test.domena.pl i przekierować iż jeśli przyjdzie zapytanie na IP zwracane z test.domena.pl było przekierowanie na host test. Oczywiście musi być zwracane IP zewnętrzne.

#3  2008-11-21 23:57:27

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: DNS, FQDN etc.

Hmmmm
Nadal jednak nie moge dojsc co zrobic by maszyny linuxowe miedzy soboba widzialy sie po nazwie lub maszyna windowsowa widziala po nazwie linuxa.
Jak mam dwie windy o nazwach host1 i host2 to wszystko jest super widza sie ladnie. Ale jak mam dwa linuch to juz mi sie po nazwie niechca widziec...
rece mi juz opadaja :/

Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-11-21 23:58:13)

Stopka forum