Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-12-21 16:06:36

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

problem ze zmiennym ip

Witam,
Mamy maly problem zwiazany z moim zmiennym ip. Przebywajac poza domem chcialbym miec dostep do mojego kompa. To naturalnie nie jest problem, ale problem moze sie pojawic, jak go np. bede chcial zrestartowac. Moze on dostac inne ip niz mial poprzednio i wtedy kicha. Szukam pomyslu na to, aby dowiedziec sie, jakie to nowe ip dostanie. Np. restartuje kompa, a on po restarcie wysyla do mnie maila z nowym ip lub cos innego, np. przy autostarcie uruchamia jakis komunikator, ktory bedzie pokazywal ip. Szukam pomyslu. Dzieki za wszelkie wskazowki.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#2  2008-12-21 16:13:01

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Re: problem ze zmiennym ip

Możesz dodać do /etc/rc.local skrypt pobierający z ifconfig ip, a potem wysyłający go faktycznie mailem.
Możesz zabrać się za to od innej strony. Poczytaj o dyndns.org.

#3  2008-12-21 17:07:55

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Dzieki. Nie wiem, dlaczego jeszcze nie zalozylem tam konta. Jeszcze raz dzieki.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#4  2008-12-21 22:02:23

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

noo to dziw :D a podstawa non-stop dzialajacych routeroserwerow, tylko ze ja nie zostawiam ssh otwartego, niebezpiecznie jest sie zalogowac zdalnie z jakiejs mocno zakrapianej imprezy i zrobic sobie rosyjska ruletke :D

Stopka forum