Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zainstalowalem Debiana Etch, ktory jesli sie uda ma pelnic role servera.
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem, a topicow jest multum, wiec ciezko znalezc jednoznaczne odpowiedzi. Server ma pelnic role bramy dostepowej do internetu i ma sie zajmowac ksztaltowaniem ruchu w sieci.
1) Z tego co przegladalem bede potrzebowal nastepujacych algorytmow htb sfq i fifo (pfifo?). Czy sa one wkompilowane juz w jadro czy musze je dolozyc ?
2) Dysponuje jadrem 2.6.18 w danej chwili, czy jest to odpowiednie(stabilne) jajko, czy musze je aktualizowac ?
3) Z tego co widzialem aby nakladac limity na polaczenia, bede potrzebowal p-o-m ? Jak tak to w ktorej wersji, czy nowe sa stabilne, jesli nie to ktore sa sprawdzone.
4) Pewnie cos jeszcze przeoczylem, wiec prosil bym o pomoc bardziej doswiadczonych :)
Pozdrawiam !
zwyczajnie prekompilowane jadro ma juz te moduly do obslugi chyba pelnej obslugi sieci (z wyjatkiem uznanych za experimental, tak mi sie tylko wydaje) ja wole nie bawic sie z kernelem pod serwer, bo stabilnosc jego wraz z modemem ADSL na USB jest wrecz nieobliczalna gdy sam probuje zrobic kernel pod serwer.
co rozumiesz przez pojecie limity na polaczenia? rozwin, bo limit to szerokie pojecie, moze predkosci, moze ilosci pakietow, moze polaczen na sekunde co tam zagra w duszy.
podstawa jest zrozumienie iptables oraz tc (czego ja nadal do konca nie rozumiem i gdy trzeba siega sie do google'a)
Czyli standardowe jajako ma juz to wzytsko ? Mam na mysli np limitowanie ilosci polaczen na sekunde... Markowac polaczenia tez moge bez modyfikowania ?
pozdrawiam
eee.. twoj nick chyba jest odwrotnie proporcjonalny do stanu twojej wiedzy ogolnej na temat sieci i mozliwosci jakie moze dac linux, zadajac pytanie na temat markowania, konkretnie to nie wiem :D powinno byc. obsluga pewnie przez iptables.
markowanie pakietow jest w standardowych jajkach ... rowniez limit ilosci polaczen w jednostce czasu jak i sledzenie polaczen (conntrack) ... nie ma m.in. imq i niektorych mechanizmow kolejkowania (htb jest)
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-01-29 23:25:01)