Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

złodziej wirków ]:->
	Ostatnio coraz bardziej nachodzi mnie masochistyczna ochota na przebudowanie kilku pakietów :) Głównie chciałbym się zająć pakietem xserver-xorg. Dlaczego? Otóż na laptopie nie wymienię karty graficznej a n pakietów xserver-xorg-video-* trochę mnie irytuje :) Próba wywalenia np driverów video do kart mach64 owocuje komunikatem o niespełnionych zależnościach, które można rozwiązać usuwając cały serwer X'ów. Pytanie za 100% co i w jakiej kolejności należałoby zrobić żeby w systemie pozostał tylko pakiet z driverami odpowiedzialnymi za moją kartę graficzną (Intel 82852/82855 GM/GME). Pomysł taki zaświtał mi w głowie po kilku kompilacjach Gentoo ;)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-02-19 15:58:49)

Redaktor

Usuwasz metapakiet i niepotrzebne sterowniki kart graficznych. Zostawiasz tylko te obsługujące myszkę, klawiaturę itp. Właściwie to żadne usprawnienie. Niewiele dające korzyści. Więcej chyba zabawy.

Tak myślałem, teraz tylko pytanie. Zabrać się za to od zera (tzn wywalić wszystko związane z serwerem X'ów) i potem
aptitude --without-recommends --without-suggests install xserver-xorg-video-intel
i tak samo z myszką i innymi niezbędnymi częściami czy force'm wywalić niepotrzebne drivery??

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

wystarczy samo
aptitude install xserver-xorg-video-intel
zainstaluje sterownik + gl + obsługę klawiatury, myszy i nic więcej..

Redaktor

Jak minimalizowałem system to usuwałem kolejno i ręcznie po instalacji i konfiguracji środowiska graficznego. Bawiłem się z tym na testingu i któraś aktualizacja to dograła ponownie. Skoro to nie dawało jakichś zauważalnych efektów to przestałem się tym przejmować.
Tyle miałem na komputerze jak się tym bawiłem: xorg_minimum

Dzięki za zainteresowanie i wskazówki. Skończy się jajko kompilować to pobawię się z xorgiem i dam znać co i jak
UPDATE
Ok dzięki za podpowiedzi co i jak :) xserver-xorg wygląda teraz tak jak minimum u [b]fnmirk[b]'a :) Kernel też odchudzony do minimum :) Jak na razie wszystko działa. 
Teraz jeszcze ostatnie pytanie. Jak sprawić żeby podczas 
aptitude safe-upadte
nie doinstalowało tych paczek które usunąłem?
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-02-19 16:01:53)

Redaktor

Być może nic Ci tym razem nie doinstaluje? Ja tego nie pilnowałem zbyt uparcie to nie wiem.