Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam:)
Mam problem z karta sieciowa.
Zalogowalem sie na winXP wpialem kabelek do karty sieciowej i net byl.
Nastepnie zalogowalem sie na debiana lenny wpialem kabelek i net byl,
ale gdy wrocilem na winde, system wogole nie wykrywa mi, ze wpinam kabelek.
Sytuacja taka miala miejsce i w domu i w pracy.
Czy ktoś może mi pomóc??
A w menadżerze urządzeń w windowsie masz tą kartę sieciową? A jak teraz z netem na debianie?
Na debianie mam neta z kabelka, a na windowsie nie;/
Jest w managerze urządzeń
wpis ipconfig zwraca
Nośnik odłączony
Kabelek jest na pewno dobry, bo przelaczam z działającego kompa.
/edit
Zauważyłem, że jeżeli Lenny'ego wyłącze powerem to kabelek na Windzie działa, ale jeżeli dam reboot lub shutdown, to niestety niee
Ostatnio edytowany przez Paad (2009-02-23 19:26:42)
Paad napisał(-a):
Witam:)
Mam problem z karta sieciowa.
Zalogowalem sie na winXP wpialem kabelek do karty sieciowej i net byl.
Nastepnie zalogowalem sie na debiana lenny wpialem kabelek i net byl,
ale gdy wrocilem na winde, system wogole nie wykrywa mi, ze wpinam kabelek.
Sytuacja taka miala miejsce i w domu i w pracy.
Czy ktoś może mi pomóc??
Interfejs jest podniesiony w windzie?
Ew. wejdz do trybu awarujnego i wywal karte sieciowa przy wejsciu do trybu normalnego powinnien sie sam zainstalowac.
P.S. temat nadaje sie do dzialu o windowsach ;-)
Hmm przeinstalowałem windowsa(i tak to musiałem zrobić, a dzisiejszy dzień tylko to przyspieszył), ale to nie pomogło, wiec nie sądzę, żeby tryb awaryjny pomógł.
P.S: co do działu masz racje, nie pomyslałem;/ przepraszam i jeżeli moderator może to niech przerzuci do właściwego działu.
A jaka to karta sieciowa ? Próbowałeś zainstalowac najnowsze sterowniki pod windows ze strony producenta ?
Atheros L2 Fast Ethernet 100/100 Base-T Controller
Ale zauważyłem coś nowego.
Przyszedłem dzisiaj do pracy włączyłem windowsa i kabelek wykryło.
Włączyłem lennego, internet jest.
Wróciłem na windowsa internetu nie ma.
Musiałem wyjść z pracy wróciłem po 1,5h
internet na windowsie jest.
może port w switchu jest uwalony, albo kabelek za długi i nie zawsze przechodzą informacje pomiędzy kartą a switchem
A spróbuj wyładować moduł odpowiedzialny za kartę sieciową i zrobić reboot do Windowsa. Jest net ? ;)
byc poweroff jest wywolywany z opcjami wyladczajacymi interfejsy sieciowe a windows nie potrafi ich sobie wlaczyc ...
czy problem wystepuje gdy zamiast restartu wylaczysz (na jakies 5min) i wlaczysz ponownie komputer?
czy jak z Windowsa powrocisz do Linuxa to net wraca czy nie?
MarekO napisał(-a):
może port w switchu jest uwalony, albo kabelek za długi i nie zawsze przechodzą informacje pomiędzy kartą a switchem
w domu kabelek faktycznie mam dlugi, ale w pracy okolo metra.
pasqdnik napisał(-a):
A spróbuj wyładować moduł odpowiedzialny za kartę sieciową i zrobić reboot do Windowsa. Jest net ? ;)
nie pomoglo
bercik napisał(-a):
byc poweroff jest wywolywany z opcjami wyladczajacymi interfejsy sieciowe a windows nie potrafi ich sobie wlaczyc ...
czy problem wystepuje gdy zamiast restartu wylaczysz (na jakies 5min) i wlaczysz ponownie komputer?
czy jak z Windowsa powrocisz do Linuxa to net wraca czy nie?
na 5 minut nie testowałem, ale próbowałem na godzine i wtedy jeżeli od razu wejdę na windowsa to jest internet.
na linuxie mam za każdym razem internet
więc sądzę, że Twoje stwierdzenie w pierwszym pytaniu jest trafne, ale ja nie wiem jak z tym sobie poradzić.
Jeszcze mi tylko to do głowy przychodzi:
1. Po wejściu do Windowsa (gdy wiesz, że netu nie będzie) włącz i wyłącz interfejs sieciowy.
Albo
2. W pliku /etc/init.d/networking, w sekcji stop) zahaszuj na próbę wpisy odpowiedzialne za opuszczenie interfejsu.
# if ifdown -a --exclude=lo; then
# log_action_end_msg $?
# else
# log_action_end_msg $?
# fi
i reboot do windowsa...
Ciekawa sprawa :)
Wyłączasz maszynę "poweroff" z Lennego. Po zamknięciu systemu i wyłączeniu się kompa odetnij mu od razu fizycznie zasilanie na chwilę i włącz Windowsa. Domniemam, że net powinien być.
Spróbuj może zamknąc Lennego używając "shutdown -t now" jesli mnie pamiec nie myli.
pasqdnik napisał(-a):
Jeszcze mi tylko to do głowy przychodzi:
1. Po wejściu do Windowsa (gdy wiesz, że netu nie będzie) włącz i wyłącz interfejs sieciowy.
Albo
2. W pliku /etc/init.d/networking, w sekcji stop) zahaszuj na próbę wpisy odpowiedzialne za opuszczenie interfejsu.# if ifdown -a --exclude=lo; then
# log_action_end_msg $?
# else
# log_action_end_msg $?
# fii reboot do windowsa...
ad 1 nie pomoglo
ad 2 też nie pomoglo
mariaczi napisał(-a):
Ciekawa sprawa :)
Wyłączasz maszynę "poweroff" z Lennego. Po zamknięciu systemu i wyłączeniu się kompa odetnij mu od razu fizycznie zasilanie na chwilę i włącz Windowsa. Domniemam, że net powinien być.
Spróbuj może zamknąc Lennego używając "shutdown -t now" jesli mnie pamiec nie myli.
Wpisy od pasqdnika są jeszcze zahaszowane, ale na 10 sekund wyłaczyłem zasilanie i teraz działa.
A sprawdzę jeszcze 'shutdown', bo do tej pory używałem 'halt'
Ostatnio edytowany przez Paad (2009-02-25 20:53:00)
zarowno halt jak i shutdown wywolywane tak po prostu (bez "force") robia "init 0" ... zatem roznicy nie powinnno byc (conajwyzej inny parametr odnosnie poweroff w /etc/init.d/halt
oprocz rzeczy z networking zainteresuj sie tym co siedzi w /etc/init.d/halt ... zwlaszcza opcja -i komendy poweroff/halt
bercik napisał(-a):
zarowno halt jak i shutdown wywolywane tak po prostu (bez "force") robia "init 0" ... zatem roznicy nie powinnno byc (conajwyzej inny parametr odnosnie poweroff w /etc/init.d/halt
oprocz rzeczy z networking zainteresuj sie tym co siedzi w /etc/init.d/halt ... zwlaszcza opcja -i komendy poweroff/halt
Hmm mnie za dużo to nie mówi:( niestety nie jestem specjalistą od linuxa...
#! /bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: halt # Required-Start: # Required-Stop: # Default-Start: # Default-Stop: 0 # Short-Description: Execute the halt command. # Description: ### END INIT INFO NETDOWN=yes PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin [ -f /etc/default/halt ] && . /etc/default/halt . /lib/lsb/init-functions do_stop () { if [ "$INIT_HALT" = "" ] then case "$HALT" in [Pp]*) INIT_HALT=POWEROFF ;; [Hh]*) INIT_HALT=HALT ;; *) INIT_HALT=POWEROFF ;; esac fi # See if we need to cut the power. if [ "$INIT_HALT" = "POWEROFF" ] && [ -x /etc/init.d/ups-monitor ] then /etc/init.d/ups-monitor poweroff fi # Don't shut down drives if we're using RAID. hddown="-h" if grep -qs '^md.*active' /proc/mdstat then hddown="" fi # If INIT_HALT=HALT don't poweroff. poweroff="-p" if [ "$INIT_HALT" = "HALT" ] then poweroff="" fi # Make it possible to not shut down network interfaces, # needed to use wake-on-lan netdown="-i" if [ "$NETDOWN" = "no" ]; then netdown="" fi log_action_msg "Will now halt" halt -d -f $netdown $poweroff $hddown } case "$1" in start) # No-op ;; restart|reload|force-reload) echo "Error: argument '$1' not supported" >&2 exit 3 ;; stop) do_stop ;; *) echo "Usage: $0 start|stop" >&2 exit 3 ;; esac :
zastap:
halt -d -f $netdown $poweroff $hddown
przez
halt -d -f $poweroff $hddown
bercik napisał(-a):
zastap:
Kod:
halt -d -f $netdown $poweroff $hddownprzez
Kod:
halt -d -f $poweroff $hddown
nie pomoglo;/
sproboj dopisac przed ta linijka ifup eth0
mozesz potym dac tez bash zeby zobzczyc tuz przd poweroff jaki jest stan interfejsow
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-02-28 14:10:12)
bercik napisał(-a):
sproboj dopisac przed ta linijka ifup eth0
mozesz potym dac tez bash zeby zobzczyc tuz przd poweroff jaki jest stan interfejsow
Sorry, że z takim opóźnieniem, ale ostatnio mam urwanie głowy i dopiero dzisiaj to sprawdziłem - dalej nie działa.
to wstaw tego basha (tuz przed poweroff) i kozystajac z powloki ktora sie odpali:
* zobacz czy siec dziala
* jezeli nie dziala to sproboj ja odpalic (ifup /ifconfig)
* majac dzialajac siec w tym miejscu posprawdzaj poweroff z roznymi opcjami
Edit: wlasnie mnie olsnilo ze Ty masz problem przy restarcie czyli modyfikujemy /etc/init.d/reboot a nie /etc/init.d/halt ... moj blad wzial sie chyba z tego ze ja kiedys meczylem wlasnie halt aby dzialalo WakeOnLAN
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-03-10 13:35:36)
OK to jest moj plik Reboot
#! /bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: reboot # Required-Start: # Required-Stop: # Default-Start: # Default-Stop: 6 # Short-Description: Execute the reboot command. # Description: ### END INIT INFO PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin . /lib/lsb/init-functions do_stop () { # Message should end with a newline since kFreeBSD may # print more stuff (see #323749) log_action_msg "Will now restart" reboot -d -f -i } case "$1" in start) # No-op ;; restart|reload|force-reload) echo "Error: argument '$1' not supported" >&2 exit 3 ;; stop) do_stop ;; *) echo "Usage: $0 start|stop" >&2 exit 3 ;; esac
bercik napisał(-a):
wlasnie mnie olsnilo ze Ty masz problem przy restarcie czyli modyfikujemy /etc/init.d/reboot a nie /etc/init.d/halt ... moj blad wzial sie chyba z tego ze ja kiedys meczylem wlasnie halt aby dzialalo WakeOnLAN
bez znaczenia czy dam halt czy reboot problem jest ten sam na windowsie neta nie mam (na debianie jest).
Paad napisał(-a):
bercik napisał(-a):
wlasnie mnie olsnilo ze Ty masz problem przy restarcie czyli modyfikujemy /etc/init.d/reboot a nie /etc/init.d/halt ... moj blad wzial sie chyba z tego ze ja kiedys meczylem wlasnie halt aby dzialalo WakeOnLAN
bez znaczenia czy dam halt czy reboot problem jest ten sam na windowsie neta nie mam (na debianie jest).
trcoche zamieszalem ... nie chodzi o to jaka komende dasz ... chodzi o to ktory z plikow modyfikujemy - pisalem o modyfikowaniu halt i to byl blad (wszystko co tam pozmieniales mozesz cofnac i zrobic to w pliku reboot (w szczegolnosci usunac opcje -i z komendy reboot oraz eksperyment z bashem)
Hmm a mi to wyglada na "syf" w module obslugi tego atherosa, poprostu jakas flaga jest ustawiany przez linucha (jakis polling czy inne takie), a stery od windy nie przewiduja tego. Dlatego potrzebne jest odciecie zasilania z karty zeby SRAM (nie widzialem noty chipu, ale zakladam ze wnim sa trzymane tez zmienne i parametry) sie wyzerowal.
qluk napisał(-a):
/../, a stery od windy nie przewiduja tego. /.../
Pytałem wcześniej ale odpowiedzi nie otrzymałem, czy są zainstalowane najnowsze sterowniki ze strony producenta do systemu windows . Kiedys miałem taki sam problem lecz z inną karta sieciową, męczyłem się z tym problemem , a jak się okazało wystarczyło zainstalować najnowsze sterowniki i wszystko hulało. Choć nie musi być to reguła to jednak od sterowników bym zaczął.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-03-12 09:29:32)