Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, byłem u znajomych którym instalowałem Minta i chciałem im zgrać pliki do MP3, ale niestety pliki są tylko do odczytu. Robiłem tak:
Więc tak, ja u siebie mam ustawione tak, aby tylko właściciel miał możliwość zapisu/usuwania z nośników wymiennych. A zrobisz to tak: Kod: sudo su Kod: chown [nazwaużytkownika] /katalog/w którym montujesz urządzenie Kod: chmod 700 /katalog/w którym montujesz urządzenie No chyba, że chcesz, żeby wszyscy userzy mogli zapisywać/usuwać dane z urządzenia: Kod: chmod 777 /katalog/w którym montujesz urządzenie
Wzięte z tego linku: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=82369
chown ok -R /media/mp3 wywalało operation not permitted
I nic to nie dało. Przez chwile mogłem wrzucić kilka plików, a po chwili w trakcie kopiowania wywalało mi błąd, że pliki są tylko do odczytu. I tak w kółko, wpinałem wypinałem usb zamontowałem ręcznie MP3 i dalej to samo. Sformatowałem w Gparted i dalej to samo. Pod Windowsem niema takiego problemu. Co może być tego przyczyną ?
No trochę ciężko mi w tym połapać się.
Jak zrozumiałem to chciałeś nagrać pliki na mp3kę i nie miałeś praw do zapisu.
To trzeba by się spytac w jaki sposób była montowana?
czy z roota były prawa do zapisu ?
Z roota też nie było praw do zapisu. A montowałem mount -t vfat /dev/sdc1 /media/mp3 co do tego sdc1 nie jestem pewny bo nie pamiętam dokładnie jak była Mp3 oznaczona.