Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Na razie grzebię w teorii, ale mam kilka pytanek.
Tak jak wspomniałem wcześniej mam 1 łącze i 3 klientów na nich ( jedni to my a 2 obce. )
Moim założeniem było takie by stacji dać 4 karty sieciowe. Inni koledzy powiedzieli po co można zrobić to wszystko na 2 kartach.
I mam problem 4 oddzielne karty i czy 2 i wirtualne sieci?
Problem jest w tym, że chciałbym monitorować ruch na tych kartach, ale żeby dla każdej podsieci rysował oddzielne wykresy.
Do tej pory używałem Cacti, smokeping i bandwitch ( chyba tak się pisze ) do pomiaru stacji ile wysłały danych i odebrały.
Nie wiem czy w/w oprogramowanie poradzi sobie z wirtualnymi lan i czy DHCP będzie też z tym dawał sobie radę ( czyli inna adresacja dla każdej podsieci ).
My mamy 10.1.1.X druga 192.168.1.X trzecia 192.168.2.X.
Podpowiedzcie jak wyglądają wasze routery.
Jeszcze jedno jak ustawię
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Czy to zadziała dla wszystkich pozostałych kart czy muszę jakoś specjalnie coś ustawiać
#LAN1 $ipt -t nat -A POSTROUTING -s 10.1.1.0/24 -j SNAT --to 10.1.1.1 $ipt -A FORWARD -s 10.1.1.0/24 -j ACCEPT #LAN2 $ipt -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -j SNAT --to 10.1.1.1 $ipt -A FORWARD -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT #LAN3 $ipt -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.2.0/24 -j SNAT --to 10.1.1.1 $ipt -A FORWARD -s 192.168.2.0/24 -j ACCEPT
Czy to tak powinno wyglądać ?
Dzięki za sugestie i pomoc
Pozdrawiam
Redelek
Wiem, problem w tym że nie wiem jak Cacti poradzi sobie ze zbieraniem informacji.
Wydaje mi się, że po prostu pokaże mi ruch na ETH1 i do widzenia, a ja jednak chciałbym wiedzieć , która firma jak zużywa mi łącze i ewentualnie przyciąć im go :)
Ale dziękuję za te informację
Pozdrawiam
Redelek