Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Z powodu oddania dysku na gwarancję zainstalowałem sobie Linuksa na moim pendrive 4gb. Ale nie chodzi on zbyt szybko i mam takie pytanie czy można ustawić politykę użycia ramu, aby wrzucało do niego jak najwięcej rzeczy (mam 4gb więc cały system mógłby tam wejść)?
Pozdrawiam
Jak najwięcej? Uruchom jakiegoś Live'a z opcją toram (fizycznie kopiuje cały system do RAM-u) — bardziej „agresywnie” się nie da. No i system śmiga jak mały samochodzik. :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-04-17 19:43:30)
No tak. Ale aktualnie moim dyskiem przez zapewne około tydzień będzie pendrive i chciałbym, aby zapisywały się dane.
Gdy użyje LiveCD to i tak klapa. Jak zamontuję partycję home z pendrive to zachowają się pliki konfiguracyjne, ale i tak za każdym uruchomieniem będę musiał od nowa instalować pakiety (np. Kadu, Flash).
Chyba, że Live obsługuje UnionFS.
Mozesz sprobowac cdlinuxa - ma opcje ladowania do ramu (mozesz wtedy wyjac plyte z napedu) - mozesz zapisywac ustawienia systemu, dokumenty, pliki na pendraku. Jest okodekowany- poogladasz sobie filmy, posluchasz muzyki, ma flasz i jave .. nawet kadu.
Ma jedna wade - kernel 2.6.20 (reszta pakietow tez juz jest sedziwa)
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2009-04-17 23:34:17)