Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam chcialem sobie zlozyc pc za posrednictwem skelpu reactor.pl i teraz kilka pytan czy ktos zna ten sklep internetowy i czy jest godzien zaufania ?
i kolejne pytanie czy taka configuracja i ceny sa do zaakceptowania
plyta glowna
http://www.reactor.pl/produkt-plyta-glowna-775-asus-p5n7a-vm--gf9300-nf730i-m.atx,43576/
Ram
http://www.reactor.pl/produkt-ddr2-2-gb-1066mhz-dual-ocz-reaper-cl5,43059/
hdd
http://www.reactor.pl/produkt-dysk-twardy-seagate-3.5-cali-500gb-b.7200.12-saii-16,43940/
procesor
http://www.reactor.pl/produkt-procesor-intel-775-core-2-quad-(q8300)-2.50ghz,43645/
zasilacz
http://www.reactor.pl/produkt-zasilacz-i-box-s-fan-500w,43126/
obudowa
http://www.reactor.pl/produkt-obudowa-midi-tower-atx-modecom-wandf-black-b-z,41835/
dvd-rw
http://www.reactor.pl/produkt-nagrywarka-dvd-lg-gh22ns30-oem-black-sata-b.s,42919/
narazie nie planuje dokupic karty graficznej zobacze jak poradzi sobie ten gf 9300 zintegrowany ( najlepsiejsza integra na rynku a na tej plycie daje sie podkrecic do bardzo duzych cyferek do tego podkrecony ram i powinno narazie styknac)
planuje dokupic 4 giga ramu tej samej firmy takie same praktycznie ale slotowane po 2 gb na kanal
do tego pewnie dobry wiatrak jakis ktory sie zmiesci w ta obudowe slim
co o tym myslicie ?
@ marcusdavidus - a sam sobie nie możesz złożyć, przecież Oni za złożenie to jeszcze Ci doliczą kasę. Weź sobie podejdź da jakiegoś zaufanego sklepu komputerowego w Twojej miejscowości, wybierz i kup części i złóż sobie sam. Sama radocha :)
no wlasnei ja sam sobie zloze przeciez tylko sie o czesci pytam i z tego co sie rozejzalem na warszawskiej gieldze komputerowej tej w podziemiach gusu to tutaj mam ceny nizsze ( te ceny na czerwono to sa ceny z vat jesli sie zamowi online ceny na czarno to ejsli pojde do ich sklepu stacjonarnego) i 0 za dostawe
najgorsze to włożenie procesora i radiatora reszta to jakbys nie wkładał to pasuje ;)
Jak dobrze pamietam firma scythe robi ninje mini. Calkiem przyzwoity sprzet, i powinien wejsc do tej budy bo do takich celow mial byc projektowany cena to ze 130zl. Jak juz bedziesz robil to kup odrazu jakas paste sensowna koszt z 15-20zl za jakiegos Arctic Cooling silver XXX czy jakos tak, no albo zalmana stg1 z 30zl, bo obie sa raczej sensowne. Zmien zasilacz i-box to nie jest firma godna polecenia, nie widzialem nigdzie testu tego zasilacza, ale domyslam sie ze kazdy "szef" 400w z ktorej fabryki by nie pochodzil bedzie od niego lepszy, albo kup modecome do kompletu tak z 400-450w szalowe nie sa ale raczej godne zaufania, do malej budy swietny byl by dla ciebie modularny zasilacz ( odpinane kable) ale drogie sa ;/. Proponowal bym ci tego tagana
http://www.allegro.pl/item614108379_zasilacz_tagan_380w_tg380_u01.html
jezeli nie bedziesz kupowal jakiegos 8800gt ( chociaz jego tez by pociagnaol tdp ~140w jak dobrze pamietam)
a jak bedziesz bral jakas wypasna grafike to takiego bym ci proponowal
http://www.allegro.pl/item618220177_tagan_500w.html
z tym ze wypas karta ci nie wejdzie do budy, od nvidi w polsce max co kupisz to 8600gt, ( sa low profile 8800gt albo 9600gt sprakle chyba takie cuda robi, ale w kraju nie widzialem), no z ati masz juz wiekszy wybor bo 4670 ( z 40% lepszy od 8600gt) wejdzie pewnie do budy, zakladam ze wejda tam karty nie tylko low profile.
Plyta mi sie nie podoba ale to dlatego ze nie przepadam za tym producentem, za duzo zlomu od nich widzialem, wiec w ciemno bym nie bral, ja bym wolal np. gigabyte q35 ( mialem widzialem nawet znosne). Z tym ze platforma ma duzo gorsza grafike. Pamieci ok ale nie wiem czy w budzie bedzie miejsce na radiatory, lepiej to sprawdz, bo moze sie tak ulocyz ze tam bedzie jakis naped wystawal, tasma wiatrak czy jakies inne chujstwo.
Dysk dobry, nawet bardzo dobry, barka 12 @500gb to najlepsze co mozna kupic z talezakow.
Procesor maja niewyobrazalnie drogi za taka kase widzialem e8400 (3.06GHz) select, ktory bez podbijania napiec robil prowie 4.0.
EDIT
ten gigaszrot na q35 tez jest niemilosiernie drogi, az sie zdziwilem bo gdzies za 300zl go widzilem. A tu klpsik nowa za 380zl xd. Ale foxconn G45M jest w przyzwoitej cenie http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/452113, jedynym minusem tutaj tez bedzie karta graficzna, ktora napewno wydajnoscia nie swieci, ale tez moze sprawic problemy z instalacja pod linuksem.
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-04-23 01:06:52)
Pierwsza sprawa stricte praktyczna: do czego będziesz używał tego komputera?
Nie ma sensu kupować zestawu złożonego z chłodzenia Scythe, pasty ze srebrem czy zasilacza Chieftec 1000W do komputera na którym będziesz grał w pasjansa i pisał w OOwrite.
Druga sprawa: ile masz kasy? ile chcesz/możesz jej wydać?
Najpierw odpowiedz sobie szczerze na te dwa pytania.
Powiem szczerze, nie jestem zwolennikiem przepłacania przy składaniu kompa, zwłaszcza przy obecnym kursie dolara. Ostatnio też nawet nie jestem zwolennikiem kupowania składanych komputerów. Obecnie wszystkie moje komputery (a jest ich 6) to "firmówki". Mimo wydawałoby się wyższego stosunku cena/wydajność są one naprawde bardzo dopracowane i odznaczają się bardzo wysoką efektywnością działania.
Obecnie posiadam desktopy: Dell Dimension 4600 (P4 3.00GHz HT 1GB Dual DDR RAM GF6600) oraz IBM NetVista (P4 1,8 512 SDRAM lowprofile NVIDIA TNT2). Dell służy mi do płodzenia w AutoCADzie (a to program potrzebujący dużej wydajności), natomiast na drugim coś tam sobie skrobie w PHP.
Obydwa chodzą bez zadyszki (płyty i chipsety Intela) i bardzo cicho. Dell nie ma wiatraka na procesorze, specjalnym kanałem powietrze przeplywa przez wielki radiator ciągniete przez wiatrak średnicy 10cm przymocowany do obudowyhttp://support.dell.com/support/edocs/systems/dim46 … s.htm#1138838. Temperatura procesora jak na prądożernego P4 HT taktowanego zegarem 3GHz jest naprawde niska i wynosi tylko 44 stopnie.
IBM posiada regulowany w szerokim zakresie wiatrak na procku. Na pełnych obrotach chodzi tylko przy włączaniu komputera, pozniej jest nieslyszalny. Wiatrak w zasilaczu dzieki specjalnej konstrukcji zasilacza jest również niesłyszalny mimo tylko 8cm średnicy http://www.shopping.com/xPO-POWER-SUPPLY-160W-24P6829
Znacznie głośniej pracuje dysk. Temperatura proca waha się miedzy 40 a 42 stopnie. IBM zaleca używanie komputerów NetVista z systemem Win2k ale ja mam na nim ikspe ;]
Kupiłem zasilacz I-box'a kiedy ten wchodzil na rynek. Nie zawiodłem się. Do dziś dnia (a mam go juz 4 czy 5 lat) pracuje przyzwoicie.
W niedalekiej przyszłości planuje zastąpić Dimension komputerem serii Studio Hybrid lub Optiflex.
wiatrak jakis ktory sie zmiesci w ta obudowe slim
Przez to zdanie polecilem scythe, a paste dodalem "od siebie" bo pewnie zalezy koledze na chlodzeniu ;P.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1736-2
No i zwroc uwage ze nie mowilem o zasilce pokroju 1kw. Tylko o czyms 400w tylko dobrej firmy. Twoja sztuka moze dzialac, ale napiecia moga byc nieodpowiednie ( tolerancja jest 10%), albo moze byc duza pulsacja napiec, rownie dobrze moze dzialac zajebiscie dobrze ( bez tego i tamtego), nie powiedzialem ze i-box to beznadzieja firma, poprostu jej nie ufam tak samo jak asusowi ( ktorego wiekszosc ludzi uwaza za bardzo dobra firme). Inaczej mowiac stwierdzam ze jak juz sie kupuje zasilacz za 150zl to lepiej wziasc taki pod ktorym sie podpisala dobra firma, a nie patrzec na to ile ma xxW. Bo obciazenie jakie wytrzyma zasilacz jest takim samym "genialnym" wymiernikiem jak "wiecej MHz, lepszy proc" czy " wiecej ramu na grafice = lepsza karta xD". Linka do 500w dalem bo kolega chce kupic karte graficzna w przyszlosci, a ze zwrocil uwage na jej mozliwosci oc to pewnie zalezy mu tez na wydajnosci karty graf.
Racje masz napewno mowiac ze kupno sprzetu teraz jest mniej oplacalne niz w wakacje, ale nigdzie nei jest napisane ze $ pojdzie w dol, wszyscy mamy tylko taka nadzieje.
Wracajac do zasilacza jedyny minus firmowego sprzetu, to bedzie wieksza ilosc kabli niz w iBox, ktore bedzie ciezko upachac w tamtej budzie. Bede jutro w robocie i jak dobrze pamietam mamy tam taka obudowe to zobacze co jak jest w niej umieszczone i dam znac ;].
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-04-23 20:02:18)
a wiec tak to nie jest obudowa tak do konca slim to jest midi tower pod mATX w nia wejdze KAZDA karta graficzna.(35 centymetrow szerokosci obudowy a wentyla kupilem ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO ktory ma 13 cmt wysokosci wiec sie zmiesci) ta plyte glowna przedewszystkim biore ze wzgledu na znalezione przezemnie testy porownujac do innych plyt w tej cenie ma swietne osiagi jesli chodzi o podkrecanie i stabilnosc w tej kwesti a to ze ma dodatkowo uklad 9300 nvidi to coz poprostu oszczedze na grafice w tym miesiacu a potem kupie jakas 10 seri nvidi . zasilacz nie jest zly iboxy sa calkiem stabilne jesli sie okaze ze sa z nim jakies problemy kupie jakis drorszy ale narazie poprostu w tym miesiacu bylo brak $$ chce poprostu zlozyc komputer na kilka najblizszych lat do gier mmo i linuxa ( dlatego wzialem 4 rdzeniowy procesor bo wine zre procka) i ogladania filmow. GF9300 do grania w guildwars wystarczy w zupelnosci i to z duuuuzym zapasem mocy . Gindek Ale e8400 to c2d a te nktory ja kupuje to c2q ( quad) ma znacznie wiecej cashe i 4 rdzenie wiesz mi 2500 x4 ( i jescze go podkrece do momentu w ktorym nei bede msuial podnosic napiecia rdzenia jak w starym dobrym e4300 ^^)wystarczy w zupelnosci
Ostatnio edytowany przez marcusdavidus (2009-04-24 10:29:56)
Oo sorry moj blad xd nie zczailem ze to jest Qxxxx, zobaczylem cyferki a pierwsza literke pominolem xd. Ale zasilacz zmien :P ucz sie na cudzych bledach i nie popelniaj ich Ty ;P
tu masz lekturke
http://silentworks.pl/index.php?name=PNphpBB2&f … pic&t=515
troche "wiekowa", post jest z przed roku, no ale w zasilaczach akurat tak duzo sie nie zmienia ;]
gindek, w mojej opinii wskazałem na dwa podstawowe pytania i przez pryzmat tych dwóch pytań wskazałem kierunek zakupu sprzętu. Przecież dla przykładu, nikt (no może poza członkami Samoobrony) nie wozi buraków z pola mercedesem.
Czasem wydaje się sporo kasy na coś czego się nie wykorzysta, jest nadmiarowe lub zbyt precyzyjne do pewnych zastosowań. Nie wnikam w kwestie elektroniczne i zdaję sobie sprawę, że moc zasilacza czy taktowanie nie jest wyznacznikiem jakości i sprawnosci urządzenia. Zdaje sobie również sprawę z psychologicznych oraz ekonomicznych aspektów nabywania dóbr. Polecam lekturę http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Paradoksy_w_ekonomii zwłaszcza o tzw. efekcie snoba i wiążącym się z nim paradoksem Veblena.
ja tam uwazam ze ibox jest stabilny mam u sibie w domu na starym kompie 2 lata i zero problemow napiecia stabilne itp
Heh wiesz ja się jednak dziwię - wydajesz 800 zł na procka - który niestety niewiele da ci w wine :( (a raczej jego jałowość - bo że będzie chodził ciut lepiej niż o połowę tańszy C2D to inna bajka), wineserver śmiga na 1 jajcu niestety :/ inna sprawa to gry, ale takich jak na razie jak na lekarstwo. Generalnie 4 jajca przydają się do kompilacji (magiczna flaga -jX gdzie X to ilość jajec – potrafi działać cuda ;] )
No ale wracając do sprawy - procek 800 zł a zasiłka za... 150?? To jakby do mercedesa włożyć silnik od malacza - już nawet nie o firmę chodzi, to co tutaj proponujesz, po dołożeniu karty będzie naprawdę żarło sporo energii - naprawdę dołożyłbyś 100 zł i miał spokój - tak jak coś się jarnie, to nie wiadomo jakie będą tego skutki - tylko zasiłka czy cały komp (trochę jestem przeczulony, bo dostałem ostatnio kompa w którym urządzenie "zasilaczopodobne" poszło w pi...du zabierając przy okazji wszystko.... z wyjątkiem starej (rok produkcji 1994 :D) stacji dyskietek (ano kiedyś to się robiło sprzęt ;])).
A o grafie zintegrowanej lepiej zapomnij - pamiętaj że na niektórych płytach (nie wiem czy na tej tak jest ale...) grafa zintegrowana po włożeniu zwykłej może powodować różne problemy (np u kumpla, nie daje mu pełnej przepustowości PCIE - nawet po wyłączeniu... może nowy BIOS coś pomoże ale póki co...).
Osobiście radziłbym ci to co parę miechów temu radzono mnie – kupić raz a dobrze. Płytkę pod jakieś P45 bez integry + kartę i całą resztę – lepiej raz poczekać miesiąc niż potem żałować przez parę lat. (ja tak miałem ze swoim starszym kompem – pospieszyłem się i kopiłem maszynkę tak nie zbalanoswaną jaką Ty tutaj proponujesz... nie było tragedii – ale nie było też „super” - dzisiaj wiem że kupiłbym inny sprzęt)
zdaje sobie z tego sprawe narazie w nim jest dual celeron przez ten miesiac a tego quada kupuje z nastepnej wyplaty wiec sobie pewnie kupie inny zasilacz bo jak zawsze zwalilem totalnie bo ta obudowa jest jednak micro atx i sie zasilka nie miesci lezy sobie grzecznie na obudowie ^^ anyway wiesz wole kupic sob ie procek 4 rdzeniowy zeby za 2 lata moc gry odpalac kupujesz raz na dlugi czas moja dewiza ( do tej pory mialem kompa z atchlonem xp 1700 i karta gf2 ^^ . a co do tej integry to akurat ta karta jest w standarcie hybrid sli nie ma prawa powodowac zadnych problemow z normalna karta tylko szkoda ze nei obsluguje hybrid power a jedynei hybrid boost a to mi na rybke bo i tak jak wsadze gf 9800 gt to hybrid boost ktory ona ma bdzie jednie zwalniac 9800. ale narazie 9300 ( najlepsiejsza integra na rynku a na tej plycie mozliwa do pokrecenia jak nominalnie 9500 gt chociaz oczywiscie mniejsza wydajnosc to oczywiste ze wzgledu na szybkosci ramu ale ram tez podkrece ostro wiec ) mi systarczy do grania w to w co gram a nie potrzebuje rozdzailki wiekszej niz 1024x768 bo i tak w wyzszych moj leciwy monitor ma kijowe odswiezanie a nie kupie lcd bo to zuo a na nowy crt narazie brak kasy moze za dwa miechy wtedy sie pomysli o nowej karcie
Panowie! Pamiętajmy, że procesory wielordzeniowe swoją szybkość pokazują z niewieloma aplikacjami. Baaa, mało tego, wykazano doświadczalnie, że zbyt duża ilość rdzeni (przy procesorach wielordzeniowych stosowanych w klastrach) spowodowała znaczny spadek mocy obliczeniowej. Swego czasu pytałem mojego wykładowcę z Systemów Operacyjnych jaki wpływ na wydajność mają obliczenia symetryczne stosowane wraz z potokowaniem. Nie uzyskałem zadowalającej odpowiedzi, mimo że facet był dosyć dobry w te klocki. Parcie na wielordzeniowce wynika głównie z tendencji do dekompresji danych w locie np. standardu HD.
pf tak czy siak chyba zminie obudowe jednak . bo nie jestem wstanie znalezc zasilacza ktory sei tam zmiesci powyzej 350 watow wiem ze taki cheftec by moze wystarczyl ale w sumei to juz lepiej kupic normalna obudowe niz sie pie*** z kupnem zasilacza bo w google nic nie znalalzem
jesli ktos by mial namiary na dorby zasilacz w standararcie mATX 400 w to bym dal calusa
@marcusdavidus:
Heh rozumiem doskonale – do niedawna jechałem na Durniu 1200 i Geforce 5200 FX ;p.
Jednakże z C2Q jest tak że ich odpowiedniki w C2D działają szybciej – oczywiście to jest parę % różnicy ale jednak (najpewniej wynika to z faktu że C2Q to nie są „prawdziwe” procki 4 rdzeniowe, tylko 2 C2D na jednej płytce, połączone mostkiem – pewnie „zwolnienie wynika z konieczności komunikacji między oboma procesorami). Obecnie rzadko która gra wykorzystuje powyżej 2 rdzeni, i nie ma (niestety) pewności że się to zmieni w najbliższym czasie. Osobiście uważam że robisz błąd z prockiem, ale który z nas ma rację to będziemy mogli sobie podyskutować za te 2-3 lata ;]
Jedynie jedno małe „ale” odnośnie integry (wszystkich integer/ów/r (niepotrzebne skreślić)) – najwięcej opóźnień nie wynika z przepustowości pamięci RAM tylko z konieczności komunikacji (relatywnie wolnej) pomiędzy GPU integry a pamięcią główną – nawet jak wszystko po podkręcasz to niewiele ci to da. Oczywiście jak preferujesz starsze gry to „karta” w sam raz (myślę że wszystko od HL2 w dół powinno na niej chodzić na FULL).
pff to jest gf9300 :P z testow tej plyty widzailem ze da sie grac nawet w assasin creed w rozdzilce 1024x768 ja tam nei potrzebuje full detail . problem jest jednak z ta zasilka no nie moe znalezc zadnego micro-atx powyzej 350 w sumie tylko jeden 350 znalazlem modecomu ale nie ma za silnej lini 12 i nie ma wtyczki do pci-e. w necie znalazlem jakas athene 400w micro atx ma silna linie 12 v i w ogole tylko ze w polsce chyba nie wystepuje :(
Da się grać nawet w Crysisa - w niskich detalach - napisałem to po to żeby wiedzieć o czym się mówi - po prostu integra nigdy nie będzie miała jakiejś wspaniałej wydajności - ale za razem KAŻDA dzisiajsza karta (hmm... no może z wyłączeniem urządzeń "graficznopodobnych" Intela) wystarczy do grania nawet w nowsze tytuły - tyle że w low lub med detalach.
Tak swoją drogą - Nvidia i ATI cos ostatnio śpią, mogli by wreszcie wydać następcę Geforce 2xx i Radka 4xxx
tak doszedlem do wniosku ze jednak zrobie z niego htpc wrzuce zasilacz 350 w modecomu m-atx ( jedyny jaki mi sie udalo znalezc w miare snesowny chociaz nei za duze a na 12 v) do niego wrzucam scythe ninja mini + paste zelmana i ustawie zeby chidzil pasywnie i do tego procek 37400 troszke go podkree bo sie da nawet do 4 giga ale ja tylko do 3 zeby sie nie grzal na pasywnym chlodzeniu . mam pytanie jakie byscie polecili wiatraki 60 mm niskoobrotowe albo poprostu ciche chce zrobic z niego super silenta i narazie odpuszcze sobie karte graficzna nowa bo i tak na 350 watach to mi nic nie bedzie z bardzo smigac moze jakis gf9600 ale szkoda kupowac w sumie a nie ma w polsce mocniejszych zasilaczy niz ten modecom 350w on nawetnie jest taki zly ale np znalazlem w necie athena 400 w m-atx ktora ma bardzo silne lacze 12 v ale w polsce nie do kupienia niestety . tak czy siak ta obudowa jest so sexy ze nie mam ochoty pakowac w nowa bude( jak nazywacie obudowe) bo poprostu jest za bardzo sexy wole zrezygnowac z nowej karty graficznej ( wiem ze to dziwne ale jestem marcusdavidus more sexy than better imho :P) pozdr