Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam za zadanie uruchomić kamerkę na wiekowym Asusie A8H moich rodziców, niestety napotykam trudności.
lsusb:
Bus 005 Device 005: ID 0ac8:0321 Z-Star Microelectronics Corp.
Udało mi się wyguglować, iż trzeba mieć zainstalowane pakiety gspca i zainstalowałem je. Niemniej Camorama konsekwentnie informuje mnie, iż
Could not connect to video device /dev/video0. Please check connection
Dysponuję w pełni aktualnym, stabilnym Etchem. Testowałem całość na livecd Lenny, jednakże nie udało mi się tam poprawnie zainstalować kamery. Musiałem się wstrzymać także z upgrade systemu, gdyż nie udało mi się na livecd poprawnie skonfigurować AnyData Sferii, na którym pracują rodzice.
Notebook był kupowany BARDZO dawno i przez dłuższy czas działał nawet na stabilnym Sarge, a zatem wydaje mi się, iż nie jest to kwestia zbyt starego kernela czy też sterownika.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że aktualizacja kernela dużo by dała.
Większość sterowników do kamerek znajduje się w najnowszych jądrach i nie korzysta z gspca tylko uvcvideo.
Może warto spróbować ?
Wg google tą kamerę obsługują stery gspca być moze w nowym jądrze tez już są.
Wg aptutude
adam@debian:~$ aptitude search gspca v gspca-modules - p gspca-modules-2.6-486 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6-686 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6-686-bigmem - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6-amd64 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6-openvz-686 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6-vserver-686 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6-vserver-686-b - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-486 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-686 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-686-bigm - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-amd64 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-openvz-6 - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-vserver- - Driver for webcams and digicams based on s p gspca-modules-2.6.26-2-vserver- -Driver for webcams and digicams based on s
Kamera nie działa "z pudełka", na następujących dystrybucjach: OpenSuse 11.1, Ubuntu 8.04, Debian 5.0.
Na normalnym systemie mam zainstalowane gspca.
Na Debianie 5.0 Live także próbowałem je instalować, jednak kamera nie zadziałała. Rozumiem, że mam spróbować instalacji tego innego pakietu (uvcvideo)?
Na starym sarge kamera działała?
Nie. Nie działała od razu, ale nie było potrzeby jej instalować. Problem pojawił się dopiero teraz jak rodzice odkryli Skype.
Gabriel napisał(-a):
Nie działała od razu
Tzn po jakichś zabiegach dzialała czy wcale.
Nie działała w ogóle - nie próbowałem jej też uruchomić po tym, jak sprawdziłem czy działa. Jeszcze nigdy nie udało mi się jej uruchomić.
Po pobieżnym śledztwie widzę że stery do tej kamery są w kernelu.
CONFIG_USB_GSPCA_VC032X=m
Zobacz cz masz taką linie w pliku /boot/config-wersja kernela.
Niestety.
Jak mniemam, chodzi o ten fragment:
# V4L USB devices # CONFIG_VIDEO_PVRUSB2=m CONFIG_VIDEO_PVRUSB2_24XXX=y CONFIG_VIDEO_PVRUSB2_SYSFS=y # CONFIG_VIDEO_PVRUSB2_DEBUGIFC is not set CONFIG_VIDEO_EM28XX=m CONFIG_VIDEO_USBVIDEO=m CONFIG_USB_VICAM=m CONFIG_USB_IBMCAM=m CONFIG_USB_KONICAWC=m CONFIG_USB_QUICKCAM_MESSENGER=m CONFIG_USB_ET61X251=m CONFIG_VIDEO_OVCAMCHIP=m # CONFIG_USB_W9968CF is not set CONFIG_USB_OV511=m CONFIG_USB_SE401=m CONFIG_USB_SN9C102=m CONFIG_USB_STV680=m CONFIG_USB_ZC0301=m CONFIG_USB_PWC=m # CONFIG_USB_PWC_DEBUG is not set
Jakie masz jajko
uname -a
i jaką wersję debiana.
2.6.18-6-686 #1 SMP Sat Dec 27 09:31:05 UTC 2008 i686 GNU/Linux
Etch stabilny, ostatnia aktualizacja.
Etch jest juz dawno oldstable.
No nic w backportach etcha jest jajo 2.6.26 użyj go.
http://packages.debian.org/search?keywords=linux-im … tch-backports
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-06 20:35:53)
Dzięki, myślę, że jednak zdecyduję się na upgrade systemu. Sprawdziłem wczoraj kamerę na Mint LiveCD i działała poprawnie. Udało mi się także uruchomić na nim przeklęty AnyData Sferii - chociaż, aby zaskoczył - musiał być wpięty przed włączeniem komputera.
Tak czy owak - Ilin, dziękuję za poświęcony czas.