Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Wiem, że się nie da, ale nie zaszkodzi zapytać :)
Chodzi mi o kopiowanie między konsolą (nie emulatorem konsoli w X!) i sesją X. Oczywiście mam na myśli szybkie kopiowanie "w locie" czy to poprzez zwykłe zaznaczenie tekstu czy też przez Ctrl+C itp.
Pozdrawiam
Użycie screena ?
A jakby to działało (nie używam screena)? Chyba równie dobrze możnaby kopiować tekst do jakiegoś pliku, czy się mylę?
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2009-06-09 11:16:17)
W konsoli wpisujesz screen i masz... powłokę lub screen program i masz program.
Teraz możesz:
1. Rozłączyć się (Ctrl+A Ctrl+D) i uruchomić tę samą powłokę w innej konsoli (screen -r).
2. Uruchomić równolegle w innej konsoli (screen -rx).
To tak w skrócie, więcej w screen --help i man 1 screen.
Przez screena ciężko jest kopiować do schowka X, screen ma własny bufor.
Pozwolę sobie podać linka do krótkiego opisu na temat kopiowania z konsoli .
Do pliku zawsze mozesz kopiować.
To zrobiłem test.
Przeszedłem na drugą konsolę odpaliłem screna (w zasadzie drugie okno w nim bo mam cały czas uruchomionego)
Wpisałem w niego bardzo brzydkie słowo.
Powrocilem do xów na pirwszej konsoli.
W terminalu uruchomiłem screnna
I to slowo mi się ukazalo.
Już mogę je sobie skopiować.
Użycie screena ma jednak tą wadę, że sesje w konsoli i w X muszą być dla tego samego użytkownika a ja często w konsoli zalogowany jestem jako root i potrzebuję skopiować coś np. z Iceweasela uruchomionego na zwykłym koncie.
Ale programiki xsel i xclip, które zaproponował czadman powinny się nadać, tylko że xsel wyrzuca mi:
xsel: Can't open display: (null) : Success
Próbowałem skorzystać z opcji "--display host:0.0", ale wtedy z kolei dostaję:
xsel: Can't open display: host:0.0 : Connection refused
żeby było ciekawiej, to xsel doskonale działa... w emulatorze terminala ;P
EDIT:
---
Zadziałało "--display :0". Niestety tylko dla tego samego konta, dla którego urochomiona jest sesja X, czyli moja uwaga odnośnie screena dotyczy również xsel :( Ostatecznie mogę jednak na dodatkowej konsoli uruchomić sesję zwykłego użytkownika.
Dzięki wszystkim za pomoc,
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2009-06-09 13:03:48)
czadman napisał(-a):
Kod:
xhost +localhostwydana w X powinna załatwić sprawę
po wpisaniu tego, przy korzystaniu z xsel dostaję komunikat "Resource temporarily unavailable". Próbowałem też "xhost +dowoszek@host" ale efekt ten sam.
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2009-06-09 14:22:35)