Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam :)
Posiadam sprzęcik z Celeronem 1000 i 512mb ram na pokladzie, zastanawiam sie czy bedzie mozliwe postawianie na nim xena i uruchomienie 2-3 maszyn wirtualnych,
nie beda podlegac jakims zaawansowym przeciazenia , routing 4 kompów, jakieś www, ftp i samba na drugim.
Czy myslicie ze bedzie mozliwosc komfortowej pracy w takiej konfiguracji ?

Moderator Mamut
troche malo ramu ... wychodzi tak po 150M na wirtualke (dom0 tez cos powinien dostac)

Smoleńsk BULWA!

Wydaje mi się że nawet bez jakichś większych obciążeń Celeron 1000 z 2-3 maszynami na raz, sobie nie poradzi... ale ekspertem nie jestem...

Też człowiek :-)

W jakim celu chcesz stawiać wirtualne maszyny na tym sprzęcie ? Bez wirtualek ten komp do routingu,samby, ftp też sobie poradzi.
Brałem pod uwagę dorzucenie ramu do 1gb, ale najbardziej bałem się o procesor czy da rade, aktualnie z postawionym debianem jego zużycie podczas normalnej pracy,po załadowaniu, rzadko przekracza 5-10% .
@Piotr3ks - robię to głównie dla nauki , pozatym rozdzielenie tych usług na dwa osobne kompy wydało mi się wartym spróbowania pomysłem :)

Też człowiek :-)

Jeżeli w celach edukacyjnych to ok - popieram - to się chwali :-) Do nauki to polecam jeszcze qemu.

Użytkownik
Jeżeli teraz obciążenie procka tak wygląda to w zupełności wystarczy. Zazwyczaj dla Dom0 daje się 256 MB RAM, a dla wirtualek w zależności od potrzeby, no ale wiadomo, że 128 wypadałoby dać. Dlatego polecam dorzucenie RAMu.