Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Chciałbym ustawić w urxvt prawdziwą przezroczystość. Używam xcompmgr, ale ciągle nie mogę uzyskać tego efektu.
Próba uruchomienia:
urxvt -depth 32 -bg rgba:0000/0000/0000/cccc -fg white
daje całkowicie czarne tło.
urxvt -sh 30% -fadecolor white -fg white -tr
powoduje przezroczystość do tapety (tzn. pseudoprzezroczystość).
Wklejam całą zawartość xorg.conf:
cat /etc/X11/xorg.conf # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder63) Wed May 27 03:15:36 PDT 2009 # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 1.0 (buildmeister@builder63) Wed May 27 03:16:54 PDT 2009 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/misc" FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/TTF" FontPath "/usr/share/fonts/Type1" FontPath "/home/arek/.fonts" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "record" Load "extmod" Load "dri2" Load "dbe" EndSection Section "ServerFlags" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbOptions" "grp:switch" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "IQT V770+" HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "ShadowFB" # [<bool>] #Option "DefaultRefresh" # [<bool>] #Option "ModeSetClearScreen" # [<bool>] Identifier "Card0" Driver "nvidia" VendorName "nVidia Corporation" BoardName "G72 [GeForce 7300 LE]" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 7300 LE" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "DPI" "96x96" Option "TwinView" "0" Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0" Option "metamodes" "1024x768_85 +0+0; 1024x768 +0+0" Option "RenderAccel" "true" Option "AllowGLXWithComposite" "true" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" Option "RENDER" "Enable" EndSection
Mogę osiągnąć ten efekt tylko przy użyciu transset, ale wtedy tekst jest także przezroczysty, a tego nie chcę.
W openbox nie ma żadnego problemu z prawdziwą przezroczystością przy uruchomieniu:
urxvt -depth 32 -bg rgba:0000/0000/0000/cccc -fg white
Proszę o jakieś wskazówki.
.Xdefaults:
URxvt.imLocale: pl_PL.UTF-8 URxvt.saveLines: 1024 URxvt.cursorBlink: true URxvt.fading: 40% URxvt.foreground: #00FF00 URxvt.background: #000000 URxvt.cursorColor: #FF0000 URxvt.throughColor: #8080f0 URxvt.highlightColor: #343455 URxvt.transparent: true URxvt.inheritPixmap: true URxvt.font: xft:Terminus:pixelsize=15 urxvt.boldFont: xft:snap:pixelsize=8:bold URxvt*scrollBar:false URxvt*scrollBar_right: false URxvt.geometry: 80x25 URxvt*shading: 70% URxvt.tintColor: darkgrey
Niestety z tego co się orientuje nie da się tak zrobić. Możesz ew. zapisać przezroczystość całego terminala (wraz z literami niestety). W menu okna możesz ustawić stopień przeźroczystości (Transparency) oraz zapisać ją (Remember)
Być może, bo aterm przy podobnych ustawieniach obsługuje prawdziwą przezroczystość.
BTW, Jak zrobić w atermie migający kursor?
aterm*cursorBlink: true
nie działa.
??
@Marvell w manualu aterma nie widziałem nic o cursorBlink... Google też nic nie wymyślił... może nie ma :)
Być może, bo aterm przy podobnych ustawieniach obsługuje prawdziwą przezroczystość.
Powiedz mi jak odpaliłeś aterma aby mieć przeźroczystość
Sam się zakręciłem bo przy odpalonym xcompmgr prostu ustawiłem stopień przezroczytości dla samego okna aterma. Wiem, że tak samo można zrobić z każdym oknem czyli z urxvt też.
Chyba po prostu muszę pozostać przy zwykłej pseudoprzezroczystości i juz.
Przy użyciu compiza i np gnome-terminal można uzyskać prawdziwą przezroczystość TŁA terminala, bez przezroczystych liter. Chciałem osiągnąć podobny efekt przy użyciu właśnie xcompmgr, ale widzę że tego się po prostu nie da zrobić ;)
Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedzi.
Chciałem osiągnąć podobny efekt przy użyciu właśnie xcompmgr, ale widzę że tego się po prostu nie da zrobić ;)
taki efekt otrzymasz na innym WMie, np. Openboksie
Odkopuję ten temat, ponieważ udało mi się ustawić prawdziwą przezroczystość na fluxboksie w urxvt, ale jeszcze nie wiem jak ustawić jej stopień:)
Instalujemy paczkę fluxbox-git-32trans (w repo archa jest, nie wiem jak w debianie) zamiast fluxbox.
W .Xdefaults dodajemy:
urxvt*depth: 32 urxvt*background: rgba:0000/0000/0000/dddd
Potrzebny jest oczywiście jeszcze xcompmgr, ale to już szczegół;)
Pozdro
Strony: 1