Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Mam osobną partycję z katalogiem /home, która ma system plików ext3 i zorientowałem się, że pliki zajmują jedynie połowę miejsca na dysku a wolna przestrzeń to około 5%. Kompletnie nie rozumiem gdzie się podziała reszta wolnego miejsca.
Zmieniłem już ilość zarezerwowanych bloków na 1% poelceniem tune2fs -m 1 /dev/sda5, ale to odzyskało jedynie skromną część więc nie w tym problem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to rozmiar kroniki systemu plików ext3, ale jak to sprawdzić i co z tym zrobić ?
Dziwnie to wygląda:
df -h /dev/sda5 System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/sda5 79G 73G 5,9G 93% /media/sda5
W katalogu home polecenie du -chs *:
1000K user-a 72G user-b 72G razem
Jeszcze raz to samo polecenie du -chs * po wejściu do katalogu user-a:
[...] 42G razem
Tak więc najpierw pokazuje, że katalog zajmuje 72GB a po podliczeniu, że jednak 42GB (potwierdza to np. zaznaczenie wszystkiego łącznie z ukrytym w nautilusie i wybranie "właściwości"). Gdzie tu logika ?
--
Pozdro!
sprawdź ukryte katalogi .kde i chyba .local/share/Trash bardzo często tam się kryją usunięte z dysku pliki.
no włacha, dlaczego niepuścisz du bez opcji "cs" i nie sprawdzisz, czy w jakimś tajemniczym katalogu nie zalegają ci śmieci?
Zobacz też czy nie masz zrzutów pamięci programów, które uległy awarii — pliki core(.123).
Przedstaw wynik:
df -i
Dziękuję wszystkim za pomoc. W ukrytych katalogach nic nie było, zrzutów pamięci też nie ale postanowiłem jeszcze posondować za pomocą du (dzięki rychu za kierunek ;)). Trochę się z tym zamotałem, ale w końcu użyłem du -hc --max-depth=1 co dało dużo bardziej przejrzysty rezultat. Faktycznie w moim katalogu były jakieś śmieci :P.
Czego dalej nie rozumiem to dlaczego dla tego samego katalogu komenda du -chs * wypluwa obecnie sumę 30GB a du -hc --max-depth=1 prawdziwe 54GB ? Skąd ta różnica ?
--
Pozdro!
Strony: 1