Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich, ostatnio zakupiłem lapka, chciałem postawić sobie radiówkę z wpa... no i kiszka, mam co prawda 2 karty do stacjonarki (jedna to Realtek RTL8180, druga D-Link DWL-520+ na chipsecie acx100), ale za cholerę nie chcą one działać w trybie wpa+ad-hoc (wpa-supplicant wydaje się nie działać :( ). Z kasa teraz krucho, więc o AP jak na razie można zapomnieć... stąd wpadł mi do głowy pomysł aby zakupić kartę działającą w trybie AP+WPA i takie coś postawić jako czasowego AP (kartę i tak będę musiał zakupić, obie wymienione powyżej działają tylko w trybie 802.11b, w lapku zaś siedzi Atheros działający w trybie G – więc wiadomo że przepustowość w obecnej konfiguracji jest kiepska (ale wystarczająca do netu). No więc pytanie do was – możecie coś polecić?
Założenia:
-interfejs PCI – starsze kompy które działały by jako ewentualne routery mają tylko USB-1.1 więc o karcie 54/Mb na USB można zapomnieć.
-najlepiej otwarte stery, ale w ostateczności zamknięte też mogły by być.
-najlepiej obsługa WPA2, ale podobnie jak wyżej – WPA1 też może być w ostateczności.
I przy okazji, jeżeli ktoś używał/używa podobnego rozwiązania – niech podzieli się wrażeniami, jak stabilnie to działa.
Z góry dzięki za info.
PS.
A może komuś udało się zmusić jakąś z wyżej wymienionych przeze mnie kart do działania w trybie ad-hoc/master+WPA? W takim wypadku proszę o wskazówki jak tego dokonaliście i jeszcze raz, dzięki.
PS2:
Karta w lapku to:
Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter [168c:001c] (rev 01)
Też szukałem rozwiązania i wyczytałem że prawie każda karta na ATHEROS potrafi pracować w AP, z przyczyn czasowych nie udało mi się jeszcze tego zweryfikować. Skoro masz na lapku kartę na atheros postaw tutaj dla testów AP i jak zadziała poszukaj podobnej na necie, i podziel się wrażeniami :).
Tak więc po niewielkiej modyfikacji źródła karta zaskoczyła w trybie AP bez większych problemów (niedługo ta modyfikacja ma być standardowo w sterowniku, obecnie trzeba się troszkę po babrać, ale to realnie jest dopisanie jednej linijki, więc tragedii nie ma)– oczywiście korzystając z hostapd – bez problemów działa WPA1 (WPA2 chyba też – ale nie sprawdzałem), szkoda że żadna z kart które posiadam za ciorta nie chce się połączyć z tym AP spod Linuksa. Jak na ironię spod Windosa łączą się bezproblemowo - jedna z wykorzystaniem WPA-supplicanta (D-Link) druga bez (RTL8180), i mimo że przy ładowaniu ndiswrappera w obu kartach jest niby wsparcie dla WPA-PSK+TKIP (Realtek ma nawet wsparcie dla CCMP – wg tego co pluje dmesg) to nie da się z tego skorzystać pod Linuksem :( . No nic, jak zakupię nową radiówkę w standardzie G to postaram się zrobić jakieś testy, teraz przynajmniej wiem żeby szukać atherosa ;]
Tak więc zakupiłem kartę TP Linka TL-WN350GD (35zl), bezproblemowo skonfigurowałem na niej hostapa z WPA1 – wszystko śmiga ładnie, nawet okazało się że jednak jedna z wcześniej wymienionych kart jednak OBSŁUGUJE WPA, dokładnie karta z chipsetem Realteka+stery z Windos poprzez ndiswrappera(na standardowych nie dało się połączyć)+nm-applet – po przestawieniu AP na WPA2 połączenie zaczęło się rwać – czy wynika to ze sterowników (korzystam ze zmodyfikowanego ath5k, podobno lepiej sprawuje się madwifi – nie sprawdzałem), czy ze sprzętu (na kartę wydałem oszałamiającą kwotę 35 zł ;] - i to z gwarancją d2d )nie wiem. Sama konfiguracja hostap'a jest bezproblemowa (kilka wpisów w confie typu wpa=1, psk=xxx, ssid=zzz itd.), gorzej było z ustawieniem iptables (tutaj posłużyłem się firestarterem – na szczęście po konfiguracji działa już bez X'ów) oraz zmuszeniem modemu do automatycznego łączenia się – tutaj pomógł mini daemon własnej roboty :) napisany w C++. Wczoraj router chodził cała noc na torrentach – transfer w porządku, rano zastałem tyle danych ilu się spodziewałem, wcześniej specjalnie nastawiłem ilość połączeń na 99999 – niestety łącze (Net24 na łączu TP) nie wytrzymało, co innego router – pingi do routera rzędu 1 ms :) (mimo ~ 400 połączonych peerów). Na razie nie udało mi się ustawić dhcp (inna sprawa że nie próbowałem za bardzo), ani zmusić routera do jednoczesnego rozdzielania netu przez wifi oraz przez zwykłą sieciówkę (tutaj to na 99% sprawka firestartera), ale to są szczegóły. Od jajka 2.6.31 – żadna modyfikacja do sterownika ath5k nie będzie potrzebna aby uruchomić tryb AP - tak więc zachęcam. Jedyny minus to zużycie prądu, u mnie najprawdopodobniej rzędu 40-60W (zwykły router wg moich wyszukiwań 10-30W przy czym najczęściej ~ 15W), byłoby mniej ale niestety stara płytka nie chce za czorta uruchomić się bez grafiki – ale hej! Tragedii nie ma (normalny router 2-3 zł/mies, ten ~ 10 zł). Aha no i gabaryty – to jednak jest 10 Kg – a nie 1 jak w przypadku zwykłego routera.
Na koniec małe pytanie do posiadaczy zwykłych AP – jaką przepustowość udało się wam uzyskać przy kopiowaniu po NFS z jednego kompa na drugi?? U mnie było to około 20-22 Mbps dla kart G oraz 2-3Mbps dla RTL8180 (standard 802.11b), oczywiście przy włączonym szyfrowaniu WPA1, niby wg wiki to mogą być poprawne (czytaj: REALNE) prędkości ale zapytać muszę: udało się komuś wyciągnąć więcej?
To tyle ode mnie.
Pozdro.
allegro:
http://allegro.pl/item731255101_karta_wifi_tl_wn350 … eros_hit.html
35 + przesyłka - można też poszukać w lokalnych sklepach.