Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jestem nowym Linuksiarzem. Posiadam system Debian Sid, Kernel 2.6.30 i Fluxboxa. Szukałem dla siebie odpowiedniego emulatora terminala. Zdecydowałem się yeahconsole.
Wpisałem więc po prostu:
aptitude install yeahconsole yeahconsole
i wyskoczyły błędy:
10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught
Tak jak mówiłem na wstępie dopiero się uczę. Jak więc odpowiednio skonfigurować yeahconsole pod fluxboxa, by wszystko pięknie chodziło i wyglądało. Jeżeli gdzieś był poruszony ten temat to przerpaszam. Pytałem Google i za bardzo nic mi nie pokazywał. Jeśli gdzieś jest wszystko ładnie objaśnione, najlepiej w języku polski, to prosiłbym o linka do strony.
Pozdrawiam

Palacz
 Palacz

Wklep sobie do pliku ~/.Xdefaults
#yeahconsole setup yeahconsole*term: xterm yeahconsole*consoleHeight: 20 yeahconsole*toggleKey: None+F12 yeahconsole*keyFull: None+F11 yeahconsole*aniDelay: 1 yeahconsole*stepSize: 20
Pod F11 i F12 masz chowanie i fullscreen.
Wygląd to sobie musisz sam ustawić bo nie mam gotowego configa.

Admin łajza
 Admin łajza

Zamiast xterma, można użyć urxvt, który ma nieco większe możliwości konfiguracyjne.
Dodam, że yeahconsole to nie jest emulator, a pośrednik dla niektórych (xterm, rxvt i spółka), nadający im formę wysuwanej konsoli. Więc wygląd zależy od tego jaki emulator yeahconsole wykorzystuje.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-10-17 11:53:48)
Dzięki za odpowiedzi! Jak się nie ma standardowo .Xdefaults to trzeba sobie samemu wgrać, jak radzą tu: http://fluxbox-wiki.org/index.php?title=Howto_setup_Xdefaults ?

Palacz
 Palacz

Ten plik standardowo nie występuje.
Należy samemu go utworzyć i wpisać do niego to co potrzebujemy.
Dzięki wam! Wszystko działa. Z tymże, by korzystać z yeahconsole i tak muszę wpierw wpisać w terminalu "yeahconsole". Ale poszukam jeszcze jak to załatwić i będzie super.
Jeszcze raz dzięki.
Ostatnio edytowany przez szibena (2009-10-21 16:04:55)

Palacz
 Palacz

Daj sobie do autostartu fluxbaxa yeahkonsole.
Np do pliku
~/.fluxbox/startup
yeahconsole &
No i teraz jest już wszystko tak jak chciałem.
Dzięki wielkie.

fakam fszycho
 fakam fszycho

Admin łajza
 Admin łajza

W tzw. międzyczasie, konfigi z Wiedźmy:
.Xresources: http://hag-linux.eu.org/browser/trunk/rootdir/etc/skel/.Xresources
.urxvt-perl/tabbed: http://hag-linux.eu.org/browser/trunk/rootdir/etc/s … t-perl/tabbed (odrobinę zmienione rozszerzenie z zakładkami do urxvt — zamiast „NEW” jest „+”)
yeahconsole uruchamiany za pomocą
yeahconsole --perl-lib ${HOME}/.urxvt-perl/ -pe tabbedOffline

Użytkownik
 Użytkownik

Również miewam podobne problemy z yeahconsole, może póki co pominę post azhag (wyższa szkoła jazdy..) i skupię się na podstawach. Więc gdy wpiszę polecenie yeahconsole to otrzymuję:
10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught
To samo po uzupełnieniu pliku w sposób jaki proponuje ilin ..
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-24 14:28:35)

Admin łajza
 Admin łajza

a podanych skrótów nie masz ustawionych gdzie indziej?

Użytkownik
 Użytkownik

F11 i F12 nie mam pod nic podciągniętego, próbowałem też innych skrótów (kombinacji dwu klawiszy), ale to samo ..
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-24 15:01:51)

Palacz
 Palacz

Czy ~/.Xresources jest dowiązaniem do ~/.Xdefaults ?

Użytkownik
 Użytkownik

Nie mam w ogóle pliku ~/.Xresources, ale już yeahconsole działa:). Tylko nie za bardzo pasuje mi współpraca z xterm. Nie można tekstu kopiować z konsoli chociażby... zresztą w rxvt również - ponadto jeśli jego podam w ~./Xdefaults to wypluwa mi błędne opcje pomimo ich nie podania. Jaki polecilibyście mi emulator terminala, który współpracowałby z yeahconsole a zarazem pozwolił na łatwe kopiowanie tekstu (miał podpiętą mysz)?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-24 22:32:55)

Palacz
 Palacz

Osobiście używam uxterma natomiast jeśli chcesz przenieś upuść to może roxterm ?

Admin łajza
 Admin łajza

kondzio14 napisał(-a):
Nie można tekstu kopiować z konsoli chociażby...
Zaznaczas tekst i... masz już skopiowane. Wklejasz środkowym przyciskiem myszy.

Użytkownik
 Użytkownik

Generalnie to nie za dużo tych terminali :) rxvt, urxvt, xterm, uxterm, roxterm. Rozumiem jednak, że przedrostek 'u' to skrót od Unicode. Jednak jak zainstalować urxvt? Bo ani nie jest to pakiet zdaje się rxvt ani  rxvt-ml, więc? 
Czy zanim zacznę poszukiwać o nich informacji w sieci podpowiecie czy można w nich ustawić przeźroczystość i czy można zdefiniować ile linijek powinny przewijać w górę? Może macie jakieś ciekawe konfigi np do urxvt lub innych?
azhag napisał(-a):
Zaznaczas tekst i... masz już skopiowane. Wklejasz środkowym przyciskiem myszy.
Racja. :)
Ogólnie to chciałbym uzyskać taki efekt:
-konsola wjeżdża z lewej strony 
-nie styka się z górną krawędzią pulpitu
-jest przeźroczysta 
-nie jest szeroka od lewej do prawej krawędzi pulpitu
-sterować wielkością tekstu
Ile z tego da się zrobić? ;)
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-25 01:10:54)

Palacz
 Palacz

http://packages.debian.org/lenny/rxvt-unicode
Co do reszty to chyba tylko e Erze.
Ale na pewno nie wiem.
J właśnie używam urxvt a nie jak mylnie podałem wyzej uxterma.
Nie m tego pakietu w Squeeze ale jest w Lennym i w Sidzie można z palca zainstalować.

Użytkownik
 Użytkownik

ilin napisał(-a):
Co do reszty to chyba tylko e Erze.
Ale na pewno nie wiem.
Hmm? :)
urxvt zainstalowane ..

Admin łajza
 Admin łajza

to może tilda?

Użytkownik
 Użytkownik

Tilda super jak dla mnie, lepszego emulatora terminala nie miałem nigdy na Desktopie, z tym, że niestety pojawia się komunikat typu:
Naruszenie ochrony pamięci
Przeczytałem, że to zależy od nowej wersji libgtk2.0-0. I gdy cofnę wersję pakietu libgtk2.0-0 to Tilda działa, ale wtedy GTK siedzi.

Admin łajza
 Admin łajza

chodzi o #550123?

Użytkownik
 Użytkownik

Tak o to chodziło, z tym, że kilka dni temu jeszcze nie było w repo testing wersji 0.09.6-2, a 0.09.6-1 i ta starsza nie działała jak należy - teraz jest okay. 
pzdr.

złodziej wirków ]:->
 złodziej wirków ]:->
	No dobrze to ja też się dołączę :) Bo jakoś nie wyszperałem w sieci (a może kiepsko szukałem). Ustawiłem sobie urxvt, yeahconsole i jej autostart razem z fluxem. Teraz takie pytanie: czy jest możliwość aby yeahconsole (a właściwie urxvt) odpalal się z 4 tabami i żeby w każdym tabie był odpalony wybrany przeze mnie program np: 
tab 1 - mc
tab 2 - mocp
tab 3 - mutt
tab 4 - standardowa powłoka