Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-04 10:00:28

iacobus - Członek DUG

iacobus
Członek DUG

Założenie sieci domowej

Witam!

Od razu powiem, że w kwestiach sieci jestem kompletnym laikiem, więc proszę nie bić ;-)

Mam w domu stacjonarny komputer podłączony do Internetu za pomocą urządzenia AirLive WL-5460AP v2. Komputer i ten AirLive połączone są zwykłym kablem. Żona ostatnio marudzi, że chce mieć sieć na swoim laptopie, ale przyznam, że nie mam pojęcia jak to zrobić. Dzwoniłem do admina, mówił żeby kupić punkt dostępowy i wszystko będzie OK. Ale:

1) Co dokładniej mam kupić?
2) Jak to skonfigurować?
3) Czy da się zrobić tak, żebym również na stacjonarnym kompie miał odbiór sieci przez ten punkt dostępowy  - zniknąłby mi denerwujący kabel w pokoju.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam!

Unix is user-friendly — it’s just choosy about who its friends are.

#2  2009-11-04 10:36:35

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Założenie sieci domowej

Jestem nie mniej zielony niż Ty, więc miej się na baczności. ;)

AirLive WL-5460AP v2 jest routerem WiFi, więc niczego kupować nie musisz — wystarczy, że w urządzeniu skonfigurujesz dostęp bezprzewodowy i podłączysz się do niego z komputerów.

Do punktu dostępowego (AP, Access Point) może zostać podłączonych wiele urządzeń — jeśli masz kartę wifi w stacjonarce, możesz pozbyć się kabla (po prawdzie jednak, połączenie kablowe może być stabilniejsze).

Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-04 10:36:48)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2009-11-04 11:16:20

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

azhag napisał(-a):

....

Do punktu dostępowego (AP, Access Point) może zostać podłączonych wiele urządzeń — jeśli masz kartę wifi w stacjonarce, możesz pozbyć się kabla (po prawdzie jednak, połączenie kablowe może być stabilniejsze).

i jeśli masz kartę w laptopie, bo może też trzeba będzie dokupić. Jeśli jednak karta jest w laptopie, to spróbuj wykryć swoją sieć wifi, choć może trzeba będzie uruchomić tryb wifi na routerze. Masz pod ręką instrukcję do urządzenia"?

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#4  2009-11-04 15:22:10

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Masz nieomal krok po kroku i w dodatku po polsku. Co prawda większość pod Windows, ale ruter to ruter.
http://pl.airlive.com/support/support_2a.jsp?pdid=PD1217473992975

#5  2009-11-04 19:03:50

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

to jeszcze i ja linkiem zarzuce http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=19286

"God, root, what is difference?"

#6  2009-11-05 10:57:27

iacobus - Członek DUG

iacobus
Członek DUG

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Efektem mojego grzebania w konfiguracji AirLive był wieczór bez internetu :-)
SvL - świetny link, dzięki!

Zebrałem przynajmniej następujące informacje:
1) Mój AirLive działa w trybie klient, czyli jest jakby kartą sieciową do łączenie się z netem, a konkretniej anteną na drugim bloku ;-)
2) Co ciekawe, laptop wykrywa sieć do której łączę się za pomocą AL, ale mimo wpisania odpowiedniego hasła połączenie zostaje zablokowane. ustawiam taki sam IP, Gateway i Netmask jak na stacjonarnym, ale nic z tego nie ma
3) Wychodzi na to, że rzeczywiście będę musiał kupić drugie urządzenie, które będzie podpięte do pierwszego, a samo będzie działało w trybie AP dla laptopa.

Najbardziej dziwi mnie to, że nie mogę z laptopa łączyć się bezpośrednio do sieci bez pośrednictwa AirLive. Admin mówił, że nie ma z tym problemu i powinno śmigać, ale coś jest nie tak.

Unix is user-friendly — it’s just choosy about who its friends are.

#7  2009-11-05 11:12:10

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

antena w lapku moze miec za mala moc zeby smigac na sieci z osobnego bloku.

#8  2009-11-05 11:58:25

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

iacobus napisał(-a):

Najbardziej dziwi mnie to, że nie mogę z laptopa łączyć się bezpośrednio do sieci bez pośrednictwa AirLive. Admin mówił, że nie ma z tym problemu i powinno śmigać, ale coś jest nie tak.

Może problemem jest słaby sygnał, może chodzi o macadress karty sieciowej. Inny jest w routerze i inny w laptopie. W niektórych routerach jest możliwość klonowania adresów i być może tak jest u Ciebie, biorąc pod uwagę to, co powiedział admin.

Zanim zaczniesz grzebać w ustawieniach routera to zobacz, czy ma opcję zapisywania do pliku ustawień. W razie problemów zczytasz z kompa ustawienia wyjściowe i odzyskasz net.

Możesz poczytać o moich perypetiach

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

Stopka forum