Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam zainstalowałem Squeeze na tym HP trochę dziwna spraw bo na początku działało kontrolowanie jasności LCD poprzez klawisz funkcyjny jako że zmieniałem trochę ustawienia systemu (dopasowałem do potrzeb). to opcja ta nie działa :(
Generalnie Fn + inne klawisze jak hibernacja itp. działa, regulacja dźwięku też a świecenie matrycy nie :(
jeśli ktoś wie o co chodzi to będę wdzięczny.
PS. środowisko graficzne to Gnome
Ostatnio edytowany przez life (2009-12-13 22:07:17)
Problem chyba ze sterownikami od nVidia i kernelem (gdzieś się to gryzie), na najnowszych sterach (190.53 chyba) nie dzieje się nic przy próbie zmiany jasności, natomiast w logach mam
ACPI: Failed to switch the brightness
zainstalowałem nieco starsze 190.42 - przy próbie zmiany jasności wyświetla się popup z paskiem ale jasności się nie zmienia w logach to samo sypie.
jest możliwość zainstalowania równocześnie sterów otwartych i własnościowych i ewentualnie z poziomu gruba wybierać z jakimi ma zostać uruchomiony system?
ok po dociekaniach i próbach doszedłem do tego:
1) zazwyczaj jak pracuję na laptopie w domu/firmie używam go bez baterii jest na samym zasilaniu z zasilacza. Wówczas laptop-detect wykrywa ze system pracuje na laptopie ale nie włącza tej funkcji.
W /etc/default/acpi-support dodałem
ENABLE_LAPTOP_MODE=true
co powinno wymusić tryb laptop, póki co sprawdza się czy bateria jest czy jej nie ma :)
Miałem też problem z ustawieniem zewnętrznego monitora. Jak zamykałem ekran w laptopie to sygnał na zewnętrzny monitor też "uciekał" i dostawałem czarny ekran. Ale o dziwo wystarczy poruszać myszą i obraz wraca na monitorze a na laptopie cały czas jest wygaszony.
Po prostu nie pomyślałem przy zamykaniu ekran jest usypiany a ruch myszą dezaktywuje ten stan :)
Piszę to gdyby ktoś też miał problemy tego typu u może mu w czymś to pomorze.