Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witam,
Połączenie OpenVPN zestawia mi się pięknie. Mogę się łączyć z intranetem i za pomocą RDP z Windows.
Problem jest z zasobami już udostępnionymi.
Czyli wpisuję sobie na kompie \\10.0.1.10\wspolny lub \\10.0.1.188\C$ i dostaję komunikat że nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.
Głównie użytkownicy łączą się z Windows do samby, lub swoich komputerów.
taki mam konfig serwera
dev tun tun-mtu 1500 port 1194 user nobody group nogroup comp-lzo proto tcp-server ping 20 ping-restart 120 ping-timer-rem persist-tun persist-key daemon verb 4 max-clients 10 client-to-client log-append /var/log/openvpn.log duplicate-cn ca /etc/openvpn/certyfikat_rootca.pem cert /etc/openvpn/certyfikat_bramy.pem key /etc/openvpn/klucz_bramy.pem tls-server dh /etc/openvpn/dh1024.pem mode server server 10.8.0.0 255.255.255.0 ifconfig-pool-persist /etc/openvpn/ipp.txt push "route 10.0.1.0 255.255.255.0" push "dhcp-option DNS 10.0.1.3" push "dhcp-option DNS 194.204.159.1" push "dhcp-option DNS 194.204.152.34" push "ping 20" push "ping restart 120"
Na windows mam tak
tls-client dev tun proto tcp-client comp-lzo persist-tun persist-key verb 4 ca C:certyfikat_rootca.pem cert C:certyfikat_clickad.pem key C:klucz_clickad.pem remote 195.2XX.XXX.XXX pull port 1194 ping 15
Czy ktoś z was miał taki problem ?

matka przelozona
Użytkownik
i poszukaj na necie gdzies widzialem wpis do rejestru routingu w xp

Członek DUG

Mam dodane takie wpisy w iptables, reszta wyłączona na razie
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -i tun+ -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o tun+ -j ACCEPT
Myślałem że te dwie ostatnie załatwią mi puszczenie ruchu całego ?
Możesz troszkę rozjaśnić @BiExi ?

Użytkownik

Z tego co wiem, to udostępnianie windows działa tylko w sieci lokalnej. żeby to sobie chodziło na domyślnych ustawieniach (winxp) zrób sobie dev tap czyli bridga wtedy przelatuje wszystko, brodcast, multicast. przy tun masz najzwyklejszy routing

Członek DUG

Głównie chodzi o sambę, ale windows też się przydadzą.
Po to łączę się VPN żeby być w LAN udostępnianie na windows niec z tym nie ma wspólnego tak mi się wydaje.
powiem tak. ja nie mam takich problemów. Na routerze mam openvpn (debian) łączę sie z siecią firmową poprzez tun (routing) i dostaje sie do windowsxp na udostępniony zasób po adresie IP bez problemu trzeba co najwyżej podać nazwę usera i hasło. ŻADNYCH zmian w windows xp czy zmian trasy routingu nie dopisywałem. Po prostu działa.
Ja korzystam z konfiguracji
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artykulow/36-debi … kryptem-hasem
Lepszy ruting od bridge. Niepotrzebnie nie śmieci się i tak wąskiego pasma jakim jest internet.
ja bym szukał raczej w firewallu lub (nie wiem gdzie stoi tobie openvpn) w routingu. Od strony windows xp nic nie trzeba robić
przejrzyj dokładnie reguły. Może coś wcześniej blokujesz i tak to wychodzi.
Acha jeśli samba jest na tej samej maszynie co openvpn to raczej na pewno musisz poprawic firewall
A może w pliku smb.conf masz zbyt restrykcyjnie ustawione dozwolone hosty lub bindowanie ?
U mnie na sambie też nie mam problemu
Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowany przez rpc (2009-11-27 14:08:10)
mam pytanie? czy serwer openvpn masz na innym IP a bramę internetową na innym IP??