Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Czy ustawienie 0% na rezerwacje bloków na partycji niesystemowej nie pogorszy pracy systemu, nie zwiększy fragmentacji partycji?
Mam zamiar zrobić coś takiego:
tune2fs -c 0 -m 0 /dev/sda2 rm -r lost&found
Może lepiej zostawić 1% ?
Czy taką operację da się bezproblemowo przeprowadzić na partycji z danymi bez ich utraty? System plików ext3 w przyszłości ext4.

Kapelusznik

Mam na dwóch partycjach, 340GB i 80GB, obie na ext4 ustawione na 0% i wszystko gra, tyle że do zapełnienia to im jeszcze daleko...
A w kwestii wywalania lost&found - po co?

Admin łajza

lost&found się odtworzy.
rezerwacja miejsca na partycji innej niż / praktycznie nie ma sensu (ew. jeszcze /tmp, jeśli jest na osobnej)
Ostatnio edytowany przez azhag (2010-02-15 19:23:35)

Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi.
Jeszcze chciałbym się upewnić, czy wykonanie tej operacji jest bezpieczne dla danych znajdujących się na partycji?

elektryk dyżurny

jest bezpieczne dla danych, ale jak nie zarezerwujesz tych 5% to przy zapełnionym systemie plików stopień fragmentacji wzrośnie ci nie tyle znacząco, co bardzo znacząco ;)
jeśli nie jest to naprawdę mała partycja to nie warto oszczędzać

Użytkownik

No i mam teraz sprzeczne informacje. Rezerwacja ta zajmuje mi ponad 6GB na partycji, a w chwili obecnej każdy GB dla mnie się liczy. Oczywiście nie mam zamiaru zapychać partycji do stanu wolnego 0kB. Myślę, że 1GB wolnego miejsca zawsze będzie.

elektryk dyżurny

hm. za http://e2fsprogs.sourceforge.net/ext2intro.html:
"Ext2fs reserves some blocks for the super user (root). Normally, 5% of the blocks are reserved. This allows the administrator to recover easily from situations where user processes fill up filesystems."
wygląda na to, że aby usunąć część danych z systemu plików, potrzebna jest na nim pewna ilość wolnego miejsca ;]
jeśli 6 GB to dla ciebie dużo, to na wszelki zostaw chociaż 1% - "stracisz" wtedy 1,2 GB
zwróć uwagę, że ilość bloków zarezerwowanych dla superusera możesz zmienić nie tylko przy tworzeniu systemu plików (wulgarnie nazywanym "formatowaniem"), ale także w trakcie jego pracy za pomocą tune2fs z opcją -m

Admin łajza

rychu napisał(-a):
jest bezpieczne dla danych, ale jak nie zarezerwujesz tych 5% to przy zapełnionym systemie plików stopień fragmentacji wzrośnie ci nie tyle znacząco, co bardzo znacząco ;)
Inne niż ExtX systemy plików radzą sobie z fragmentacją bez rezerwowania miejsca.
Dla mnie sensem rezerwacji miejsca jest zabezpieczenie przed całkowitym zapełnieniem partycji przez użytkownika, co może doprowadzić do awarii systemu (np. zapełniona partycja /, przez co nie można zapisać danych w jakimś witalnym dla systemu katalogu).
Strony: 1