Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

te problemy tkwią w systemie bo przedtem na tym komputerze jakimś cudem na 8.10 Ubuntu udało mi się w końcu uruchomić wszystko i xdtv i gv4l i nie wiem jaki diabeł mnie podkusił żeby to ruszać, chciałam mieć ten sam system na obu komputerach :(
Twoje polecenie nagrywania
mencoder tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:input=2:outfmt=yuy2:normid=8:fps=25:width=768:height=578:brightness=50:contrast=50:saturation=84:fps=25:audiorate=48000:adevice=/dev/dsp:amode=1 -vf scale=512:384,pp=de -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o /home/kiki1/record_`date "+%s"`.avi
nagrywa mi ale bez dźwięku teraz
Ostatnio edytowany przez figa (2010-02-23 14:15:25)

Palacz

Zaraz do tego dojdziemy.
Pokaż co zwraca
ls /dev | grep dsp

Użytkownik

kiki1@debian:~$ ls /dev | grep dsp adsp dsp dsp1 kiki1@debian:~$

Palacz

Tu jest wszystko w porządku.
Odpal sobie alsamixer i znajdź suwak który odpowiada za nagrywanie bo tam będzie coś nie tak.

Użytkownik

odpaliłam , wszystkie możliwe suwaki do góry troche podciągnęłam, capture L R mam na 80
może spiszę wszystkie bo nie wiem który za to odpowiada;
MASTER 00, master m - 80, pcm 100, surround 70, surround, shared, center 100, lLFE 65, Line - 80, CD 100, Mic 90, Mic Boos MM, Mic sele Mic1, Video 77, Phone 61, S/PDIF-S/PDIF C MM, S/PDIF P 67, S/PDIF P Analog, PC Speek 80, Aux 68, Mono out Mix, Capture 80, Mix -----, Mix mono ----- , Chanel 2ch, External 00.
No i na tym koniec :) a dźwięku nadal nie ma w nagranym materiale :(
no i karta ustawiana to
Intel ICH5 │
│ Chip: C-Media Electronics CMI9739
Ostatnio edytowany przez figa (2010-02-23 16:10:56)

Palacz

Może inaczej bo tak to ja też ne dojdę.
Pokaz wynik polecenia
amixer scontents
Oraz to co mencoder pluje podczas nagrywania.
Będzie mi łatwiej to zanalizować.

Użytkownik

kiki1@debian:~$ amixer scontents Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'Master Mono',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Surround',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 24 [77%] [-10.50dB] [on] Front Right: Playback 24 [77%] [-10.50dB] [on] Simple mixer control 'Surround Jack Mode',0 Capabilities: enum Items: 'Shared' 'Independent' Item0: 'Shared' Simple mixer control 'Center',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 31 [100%] [0.00dB] [off] Simple mixer control 'LFE',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 20 [65%] [-16.50dB] [off] Simple mixer control 'Line',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 28 [90%] [7.50dB] [on] Capture [off] Front Right: Playback 28 [90%] [7.50dB] [on] Capture [off] Simple mixer control 'CD',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [on] Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [on] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Playback channels: Mono Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 28 [90%] [7.50dB] [on] Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'Mic Boost (+20dB)',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'Mic Select',0 Capabilities: enum Items: 'Mic1' 'Mic2' Item0: 'Mic1' Simple mixer control 'Video',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 24 [77%] [1.50dB] [off] Capture [off] Front Right: Playback 24 [77%] [1.50dB] [off] Capture [off] Simple mixer control 'Phone',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Playback channels: Mono Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 19 [61%] [-6.00dB] [off] Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined Playback channels: Mono Capture channels: Mono Mono: Playback [off] Capture [off] Simple mixer control 'IEC958 Capture Monitor',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'IEC958 Capture Valid',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'IEC958 Playback AC97-SPSA',0 Capabilities: volume volume-joined Playback channels: Mono Capture channels: Mono Limits: 0 - 3 Mono: 2 [67%] Simple mixer control 'IEC958 Playback Source',0 Capabilities: enum Items: 'Analog' 'Digital' Item0: 'Analog' Simple mixer control 'PC Speaker',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 15 Mono: Playback 12 [80%] [-9.00dB] [on] Simple mixer control 'Aux',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 21 [68%] [-3.00dB] [off] Capture [off] Front Right: Playback 21 [68%] [-3.00dB] [off] Capture [off] Simple mixer control 'Mono Output Select',0 Capabilities: enum Items: 'Mix' 'Mic' Item0: 'Mix' Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 15 Front Left: Capture 12 [80%] [18.00dB] [on] Front Right: Capture 12 [80%] [18.00dB] [on] Simple mixer control 'Mix',0 Capabilities: cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Capture channels: Front Left - Front Right Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'Mix Mono',0 Capabilities: cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Capture channels: Front Left - Front Right Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'Channel Mode',0 Capabilities: enum Items: '2ch' '4ch' '6ch' Item0: '2ch' Simple mixer control 'External Amplifier',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on] kiki1@debian:~$
a podczas nagrywania jest
MPlayer SVN-r30075 (C) 2000-2009 MPlayer Team success: format: 9 data: 0x0 - 0x0 TV file format detected. Selected driver: v4l2 name: Video 4 Linux 2 input author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de> comment: first try, more to come ;-) Selected device: KNC One TV-Station DVR Tuner cap: STEREO LANG1 LANG2 Tuner rxs: MONO Capabilites: video capture video overlay VBI capture device tuner read/write streaming supported norms: 0 = NTSC; 1 = NTSC-M; 2 = NTSC-M-JP; 3 = NTSC-M-KR; 4 = PAL; 5 = PAL-BG; 6 = PAL-H; 7 = PAL-I; 8 = PAL-DK; 9 = PAL-M; 10 = PAL-N; 11 = PAL-Nc; 12 = PAL-60; 13 = SECAM; 14 = SECAM-B; 15 = SECAM-G; 16 = SECAM-H; 17 = SECAM-DK; 18 = SECAM-L; 19 = SECAM-Lc; inputs: 0 = Television; 1 = S-Video; 2 = Composite1; Current input: 2 Current format: BGR24 v4l2: current audio mode is : STEREO Audio block size too low, setting to 16384! [V] filefmt:9 fourcc:0x32595559 size:720x578 fps:25.000 ftime:=0.0400 ========================================================================== Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 1536.0 kbit/100.00% (ratio: 192000->192000) Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM) ========================================================================== Opening video filter: [expand osd=1] Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1 Opening video filter: [pp=de] Opening video filter: [scale w=512 h=384] ========================================================================== Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video [PP] Using external postprocessing filter, max q = 6. Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied. [swscaler @ 0x9ce3190]BICUBIC scaler, from yuyv422 to yuv420p using MMX2 videocodec: libavcodec (512x384 fourcc=34504d46 [FMP4]) Selected video codec: [rawyuy2] vfm: raw (RAW YUY2) Forcing output FourCC to 30355844 [DX50]. MP3 audio selected. Forcing audio preload to 0, max pts correction to 0. Writing header...1f ( 0%) 0.00fps Trem: 0min 0mb A-V:0.000 [0:0] ODML: Aspect information not (yet?) available or unspecified, not writing vprp header. Writing header... ODML: Aspect information not (yet?) available or unspecified, not writing vprp header.
dalej leci linijka już z frame

Palacz

Mencoder nie pluje żadnymi błędami więc tu jest ok.
Trzeba w mixerze szukać.
Simple mixer control 'Mix Mono',0 Capabilities: cswitch cswitch-exclusive Capture exclusive group: 0 Capture channels: Front Left - Front Right Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off]
To mi jest podejrzane.Jest wyłączone.Trzeba spróbować zmienić.
Możesz też spróbować posilkować się zappingiem aby dojść do tego.

Użytkownik

:) ok mam ten dźwięk UF !! :) wielkie dzięki :) System/preferencje/dźwięk przełączniki włączyłam opcje nagrywanie, chyba to pomogło ale nie jestem pewna :) i chyba Twój skrypt tv też działa, zaraz jeszcze dokładnie sprawdzę :)
Tak więc nagrywa w nowo otwartym oknie terminala ale jest jedno ale zamiast dokładać datę do pliku to nadaje mu nazwę record_`date - sama postać pliku wyglada tak
#!/bin/bash gnome-terminal -e \ '/usr/bin/mencoder tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:input=2:outfmt=yuy2:normid=8:fps=25:width=768:height=578:brightness=50:contrast=50:saturation=84:fps=25:audiorate=48000:adevice=/dev/dsp:amode=1 -vf scale=512:384,pp=de -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o /home/kiki1/record_`date "+%s"`.avi'
to jest gdzieś jeszcze błąd w składni .
Ostatnio edytowany przez figa (2010-02-23 17:38:58)

Palacz

Spróbuj te pojedyńcze apostrofy na początku i koncu skladni dla mencodera zastąpiś podwójnymi ' na "
Ale może ktoś z lepszych znawców basha ode mnie się wypowie.

Użytkownik

dzięki pomogło :)

Palacz

To teraz pora zabrać się za nagrywanie na czas.
Dlatego tak uparcie dążyłem do tego skryptu z otwierającym się terminalem abyś miała jakąś namiastkę grafiki.
Na klikniecie otwiera się terminal w nim nagrywa i możesz za pomocą kombinacji klawiszy ctrl + c w każdej chwili przerwać nagranie.
Przy nagrywaniu na czas proponuję pominąć ten gnome-terminal aby calkowicie uniezależnić się od xów.
Wystarczy napisać drugi skrypt np: /usr/local/bin/tv1
Z zawartością
#!/bin/bash /usr/bin/mencoder -quiet -tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:input=2:outfmt=yuy2:normid=8:fps=25:width=768:height=578:brightness=50:contrast=50:saturation=84:fps=25:audiorate=48000:adevice=/dev/dsp:amode=1 -vf scale=512:384,pp=de -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o /home/kiki1/record_`date "+%s"`.avi
Nadać mu trzeba prawa do wykonywania.
Teraz z konta użytkownika otwieramy terminal i wpisujemy w niego
crontab -e
Otwiera się edytor i wklepujemy do niego taką zawartość
MAILTO="" # m h dom mon dow command DISPLAY=":0.0" SHELL=/bin/sh PATH=/usr/bin:/bin:/usr/local/bin:/usr/X11R6/bin/:/usr/games:/home/all/bin 30 21 23 2 * /usr/local/bin/tv1 >> /dev/null 40 21 23 2 * killall mencoder
Zapisujemy.
Mamy już ustawione nagrywanie i jego zakoncznie.
30 21 23 2 * /usr/local/bin/tv1 >> /dev/null
Nagrywanie rozpocznie się 23 lutego (czyli dzisiaj) o godz 21 trzydzieści.
40 21 23 2 * killall mencoder zakonczy nagrywanie 10 minut później.
W przyszłości tylko wystarczy zmienić czas tu podany.
Wiem że z początku wydaje się to trudne ale trochę wprawy-> przećwiczyć parę razy i jest to łatwiejsze niż w klikalnych programach.

Użytkownik

dzięki próbuję :)
a nie można użyć jakiegoś innego edytora do polecenia crontab -e bo z tym nano nie mogę się dogadać :( może mc np już lepszy dla mnie :)
i gdzie ten plik trzeba zapisać bo pewnie lokalizacja ma znaczenie

Palacz

W nano są potrzebne Ci dwa skróty klawiszowe
ctrl + o -> zapis
potem naciskasz enter
ctrl + x -> wyjscie z niego.
Żadnego innego pliku nie musisz zapisywać.
Polecenie
crontab -e
otwiera ten właściwy.

Użytkownik

ok działa jak trzeba - wielkie dzii eki :) ale wywołuję plik tv a nie tv1 bo tv1 bo z tv1 mi się nie włączyło nagrywanie ale mam już dobrze bo póki co ponieważ w Twoim poleceniu w dacie jest w roku * więc ustawiło się w schedulerze jako zadanie cykliczne a skoro tak to będę w nim tylko zmieniać sobie daty i godziny zadania początku i końca albo będę to robić za pomocą polecenia
contrab -e

Palacz

Wrzuć na terminal
tv1
zobaczymy co wypluje.
Pewnie znów jakieś chochliki drobne w składni siedzą.
Lepiej używać tego polecenia gdyż jest tam jeszcze dodana opcja -quiet mimo że wyjscie mamy na /dev/null to czasami może zdarzyć się jakaś niespodzianka.

Użytkownik

kiki1@debian:~$ tv1 MPlayer SVN-r30075 (C) 2000-2009 MPlayer Team -tv:// is not an MEncoder option Exiting... (error parsing command line) kiki1@debian:~$

Palacz

Pewnie że chochlik.Jedna kreseczka za dużo.
Ma być
#!/bin/bash /usr/bin/mencoder -quiet tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:input=2:outfmt=yuy2:normid=8:fps=25:width=768:height=578:brightness=50:contrast=50:saturation=84:fps=25:audiorate=48000:adevice=/dev/dsp:amode=1 -vf scale=512:384,pp=de -ffourcc DX50 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o /home/kiki1/record_`date "+%s"`.avi

Admin łajza

ilin napisał(-a):
opcja -quiet
nie lepiej -really-quiet?

Palacz

Też może być. :)

Użytkownik

teraz jest wszystko OK :) dzięki :) :) mam nadzieje że ten wątek jeszcze komuś się przyda :)

Palacz

Tak gwoli informacji.
Jest w biosie możliwość ustawienia aby komp się sam o danej godzinie włączał.
Nie wiem czy w każdym kompie (u mnie się da)Z pewnością od biosu to zależy.
Wtedy jeśli chcemy np w nocy coś nagrać to ustawiamy w biosie włączenie kompa np 5 minut przed rozpoczęciem nagrywania.W cronie właściwe nagrywanie i zakończenie go.
W cronie możemy również ustawić wyłączenie kompa po zakończeniu nagrania.

Palacz

Użytkownik

dzięki, ale chyba dam sobie spokój już z tym gui bo to co mam jest na tyle wygodne że jest OK :) a ze wskazówek odnośnie włączenia i wyłączenia komputera pewnie kiedyś skorzystam :)