Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-04-06 15:45:45

maly_czewa - Nowy użytkownik

maly_czewa
Nowy użytkownik

syslog-ng problem z logowaniem do mysql'a

Witam,
mam problem z syslog-ng , mianowicie mogę zapisywać logi ze zdalnej maszyny do pliku , jednak gdy próbuję robić to do mysql'a , mam błąd w logach: syslog-ng [5001]: I/O error occured while writing; fd='8' , error='Broken pipe(32)' .
Przekopałem kilkanaście stron opisujących konfigurację syloga i nieznalazłem niczego co mogło by mnie nakierować na rozwiązanie tego problemu.
Poniżej zamieszczam moją konfigurację:

Kod:

---
r_src {udp(ip("0.0.0.0") port(514));};

destination d_mysql {
program("/usr/bin/mysql --user=root --password=hasło syslog.logs < /tmp/mysql.syslog-ng.pipe");
pipe("/tmp/mysql.syslog-ng.pipe" template("INSERT INTO logs (host, facility, priority, level, tag, datetime, program, msg) VALUES ('$HOST', '$FACILITY', '$PRIORITY', '$LEVEL', '$TAG', '$YEAR-$MONTH-$DAY $HOUR:$MIN:$SEC','$PROGRAM', '$MSG' );\n") template-escape(yes));
};

filter f_syslog { not facility(auth, authpriv); };

log {source(r_src); filter(f_syslog); destination(d_mysql);};
---

// ale hasła roota nie musisz zdradzać całemu światu ;) — azhag
// hasło roota z virtualnej maszyny , faktycznie mój błąd , za dużo czasu przed monitorem - maly_czewa

Ostatnio edytowany przez maly_czewa (2010-04-06 16:01:45)

#2  2010-04-06 15:53:50

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Re: syslog-ng problem z logowaniem do mysql'a

maly_czewa wytnij sobie haslo z kodu który wkleiles

Stopka forum