Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest sobie sieć.Prosta: Internet -> eth0 serwer eth1 -> sieć wew. W niej, dajmy na to ok. 100 kompów. Wszystkie mają poprzydzielane IP. Co jakiś czas ktoś przychodzi, ktoś odchodzi, zmienia się IP, zmieniają się MAC'i, i tak dalej.
Jak można sprawdzić, które IP w sieci są wolne? (czyli do których nie ma przydzielonego adresu MAC?).
1.w pętli odpytywać całą podsiec i sprawdzać które adresy nie odpowiadają (brak kompa , lub firewall blokuje ping )
2.odpytywać po arping
3.powiązać MAC+IP aby użyszkodnik nie zmieniał MAC
zerknąć do pliku dhcpd.leases
zapingować zakres adresów
MAC+IP jest powiązane. Mogę odpytywać sieć, które adresy odpowiadają, ale to nie jest rozwiązanie, bo jeśli komp (adres) nie odpowie, to wcale nie znaczy, że to IP jest wolne.
Chodzi mi bardziej o to, aby skrypt przepytywał dhcpd.conf, który IP nie ma przypisanego MAC'a:
uruchamiam skrypt, on przepytuje dhcpd.conf i pokazuje mi: ten, ten i ten IP nie ma przypisanego MAC;a, czyli jest wolny.
Teoretycznie dhcpd.conf nie jest duży (ok. 100 komputerów) i mogę sam przeanalizować, które IP nie jest nigdzie przypisane, ale wolałbym to zautomatyzować.
Ettercap szybko to zrobi.