Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam następujący problem. Przeczytałem wiele dokumentów i postów na forach, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Mam działający serwer LDAP, wypełniony wpisami. Użytkownicy logują się do systemu dzięki pam_ldap oraz nsswitch_ldap. Problemem jest natomiast Samba. Nie chcę korzystać z niej w roli PDC, a jedynie żeby pobierała dane z LDAPa o użytkownikach. Jednakże Samba nie korzysta z atrybutu userpassword a z z sambalmpassword oraz sambantpassword. Problem pojawia się, przy zmianie hasła przez użytkownika. Jeśli zmieni się hasło na serwerze Samby (np poprzez smbpasswd) to dzięki opcji ldap passwd sync zmieniona zostanie wartość userpassword. Jeśli jednak użytkownik na swojej stacji zmieni hasło poprzez polecenie passwd (pam_ldap), to zostanie zmieniona to wartość atrybutów Samby nie zostanie zmieniona. I teraz moje pytanie:
Czy jest możliwość synchronizacji tych wartości lub też zmuszenia Samby do korzystania z atrybutu userpassord? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięcznyy