Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
 Użytkownik

Witam,
od kilku miesięcy mam problem z odtwarzaniem filmów, ale tylko nagranych na CD/DVD, filmy z dysku odtwarzane są bez problemów. Problem pojawia się po aktualizacji systemu, a przypuszczalnie jądra i/lub Xorg (ale to domysły).  Zarówno mplayer jak i vlc nie odtwarzają wówczas filmów. Reinstalacja karty graficznej, reinstalacja odtwarzaczy, zmiana sterownika wideo czy usunięcie plików konfiguracyjnych nic nie daje. W sieci nic nie znalazłem, zaś metodą prób i błędów udawało mi się dotychczas uruchamiać filmy następującą metodą: po aktualizacji systemu - 1) reinstalacja karty graficznej i restart komputera, 2) odinstalowanie mplayera, usunięcie plików konfiguracyjnych i restart, 3) instalacja mplayera i restart 4) filmy są odtwarzane. Pominięcie któregokolwiek restartu lub połączenie dwóch punktów i nadal nie działa! Co ciekawe działa nie tylko mplayer ale także vlc z którym nic nie robiłem. Niestety po ostatniej aktualizacji znowu nic nie działa a opisana metoda przestała działać. Sytuacja dotyczy kilkunastu płyt a nie jednorazowego przypadku. Płyty są OK, a filmy normalnie odtwarzane pod WinXP. 
Mplayer nie zgłasza błędów:
beetls@debian:/media/cdrom0$ mplayer Wildlife.avi MPlayer SVN-r31309 (C) 2000-2010 MPlayer Team Playing Wildlife.avi. Exiting... (End of file) beetls@debian:/media/cdrom0$
VLC:
beetls@debian:/media/cdrom0$ vlc Wildlife.avi VLC media player 1.0.6 Goldeneye [0x15eb098] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu. [0x18ed1f8] vcdx access error: fread (): Błąd wejścia/wyjścia [0x18ed1f8] access_file access error: failed to read (Błąd wejścia/wyjścia) [0x1901a38] main stream error: cannot pre fill buffer beetls@debian:/media/cdrom0$
może ktoś wie w czym jest problem i jak go rozwiązać?

Palacz
 Palacz

Na mój gust to źle podajesz scieżkę do filmu.
Spróbuj na moim przykladzie
mplayer '/media/A.7/Droga do Eldorado.2000.DivX.dub.PL.avi'
 Użytkownik
 Użytkownik

to nic nie zmienia. Ścieżka jest dobrze wpisana, ponieważ wpisana w ten sam sposób otwiera napisy. Poza tym próbuję otwierać bezpośrednio przez program w vlc czy smplayer i bez rezultatu
Ostatnio edytowany przez beetls (2010-06-04 15:13:22)

Palacz
 Palacz

mplayer film.avi -v 2
Pokaż co wypluje może po logach dojdziemy.
Jak przekopiujesz z plyty na dysk ten film to można normalnie odtwarzać ?
 Użytkownik
 Użytkownik

O ile mnie pamięć nie myli, po aktualizacji jądra zalecane jest (o ile nie wymagane) przeinstalowanie sterowników od karty graficznej (moduły etc.). Wykonaj to o czym mówi ilin i pomyślimy dalej.
Btw. - może trzeba określić wyjście video? I druga sprawa - co się stanie, gdy skopiujesz film na dysk i odtworzysz go z dysku?
 Użytkownik
 Użytkownik

wyrzuciło:
beetls@debian:/media/cdrom0/16$ mplayer Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi -v 2
MPlayer SVN-r31309 (C) 2000-2010 MPlayer Team
CPU vendor name: GenuineIntel  max cpuid level: 13
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E8400  @ 3.00GHz (Family: 6, Model: 23, Stepping: 10)
extended cpuid-level: 8
extended cache-info: 402686016
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNowExt: 0 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 1
Compiled with runtime CPU detection.
get_path('codecs.conf') -> '/home/beetls/.mplayer/codecs.conf'
Reading /home/beetls/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/home/beetls/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Reading /etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
Configuration: --prefix=/usr --confdir=/etc/mplayer --datadir=/usr/share/mplayer --enable-xmga --enable-mga --enable-joystick --disable-tremor-internal --enable-libopencore_amrnb --enable-libopencore_amrwb --disable-openal --disable-faad-internal --language=all --enable-largefiles --enable-menu --disable-libdvdcss-internal --enable-radio --enable-radio-capture --enable-xvmc --with-xvmclib=XvMCW --enable-tdfxfb --enable-s3fb --enable-zr --enable-runtime-cpudetection --enable-gui
CommandLine: 'Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi' '-v' '2'
init_freetype
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
get_path('fonts') -> '/home/beetls/.mplayer/fonts'
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/home/beetls/.mplayer/input.conf'
Can't open input config file /home/beetls/.mplayer/input.conf: No such file or directory
Parsing input config file /etc/mplayer/input.conf
Input config file /etc/mplayer/input.conf parsed: 91 binds
get_path('Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi.conf') -> '/home/beetls/.mplayer/Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi.conf'
Playing Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi.
get_path('sub/') -> '/home/beetls/.mplayer/sub/'
[file] File size is 365431430 bytes
STREAM: [file] Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi
STREAM: Description: File
STREAM: Author: Albeu
STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
stream_seek: WARNING! Can't seek to 0x0 !
LAVF_check: no clue about this gibberish!
Checking for YUV4MPEG2
ASF_check: not ASF guid!
Checking for REAL
Checking for SMJPEG
Searching demuxer type for filename Battlestar.Galactica.S03E16.Dirty.Hands.WS.DSR.XviD-ORENJi.avi ext: .avi
Trying demuxer 3 based on filename extension
demuxer: continue fuzzy content-based format guessing...
Checking for Nullsoft Streaming Video
Checking for MOV
Checking for VIVO
Checking for PVA
Checking for MPEG-TS...
THIS DOESN'T LOOK LIKE AN MPEG-TS FILE!
TRIED UP TO POSITION 0, FOUND ffffff00, packet_size= 0, SEEMS A TS? 0
Checking for LMLM4 Stream Format
LMLM4 Stream Format not found
MPEG Stream reached EOF
ds_fill_buffer: EOF reached (stream: video)  
MPEG packet stats: p100: 0  p101: 0 p1B6: 0 p12x: 0 sli: 0 a: 0 b: 0 c: 0 idr: 0 sps: 0 pps: 0 PES: 0  MP3: 0, synced: 0
Not MPEG System Stream format... (maybe Transport Stream?)
MPEG Stream reached EOF
MPEG packet stats: p100: 0  p101: 0 p1B6: 0 p12x: 0 sli: 0 a: 0 b: 0 c: 0 idr: 0 sps: 0 pps: 0 PES: 0  MP3: 0, synced: 3
Not MPEG System Stream format... (maybe Transport Stream?)
LAVF_check: no clue about this gibberish!
Checking for DV
demux_aac_probe, failed to detect an AAC stream
get_path('2.conf') -> '/home/beetls/.mplayer/2.conf'
Playing 2.
get_path('sub/') -> '/home/beetls/.mplayer/sub/'
File not found: '2'
Failed to open 2.
vo: x11 uninit called but X11 not initialized..
Exiting... (End of file)
beetls@debian:/media/cdrom0/16$sterowniki do karty graficznej były przeinstalowane. Próbowałem z różnymi sterownikami wyjścia (xv, gl, x11 itd) i bez rezultatu. Z dysku filmy chodzą, tyle że pod WinXp filmy są odtwarzane bez problemu z płyty więc to chyba nie problem samej płyty.
Ostatnio edytowany przez beetls (2010-06-04 15:48:13)

Palacz
 Palacz

Nie odpowiedzialeś na jedno zasadnicze pytanie 
Czy umiesz skopiować ten film pod linuxem na dysk i jeśli tak to czy ten film pod linuxem z dysku idze.
Bo to wygląda jakby były kłopoty z odczytem nośnika.
 Użytkownik
 Użytkownik

nie, pod linuksem na komputerze stacjonarnym (gdzie mam problem) nie mogę skopiować go na dysk, zgłasza brak praw dostępu. Co więcej tą samą płytkę na laptopie z Debianem mogę zarówno skopiować jak i jest odtwarzana bez problemu.
Ostatnio edytowany przez beetls (2010-06-04 16:27:44)

Palacz
 Palacz

No to wszystko jasne.
Nie ma co obwiniać odtwarzacze.
Jakie środowisko graficzne ?
Pokaż (z konta usera) wynik polecenia 
groups
 Użytkownik
 Użytkownik

jestem w grupie "cdrom"
wynik polecenia:
beetls@debian:~$ groups beetls disk lp mail news fax cdrom floppy tape audio video plugdev games users powerdev fuse scanner lpadmin saned netdev vboxusers beetls@debian:~$
nie obwiniam odtwarzaczy, domyślam się, że problem leży gdzieś indziej skoro na jednym komputerze jest OK a na drugim nie. Problem w tym, że nie wiem w czym.

Użytkownik
 Użytkownik

Środowisko gnome? Na gentoo też mieliśmy podobny problem. Pokaż /etc/fstab i powiedz jaka wersja środowiska.
Ostatnio edytowany przez sigo (2010-06-04 16:49:42)
 Użytkownik
 Użytkownik

ups, przeoczyłem - środowisko KDE 4.4
fstab:
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
Ostatnio edytowany przez beetls (2010-06-04 17:04:00)

Palacz
 Palacz
	 Użytkownik
 Użytkownik

ilin, przeanalizowałem podany wątek, ale wydaje mi się, że to inny problem. Ja nie mam problemu z montowaniem CD/DVD. Montuję przez Dolphina i wszystko jest OK, mam dostęp do zawartości ale nie odtwarza mi tego. W tym wątku była mowa o wpisach w "PolicyKit.conf", ja nie mam ani takiego pliku ani nawet katalogu PolicyKit. Może to mieć jakieś znaczenie?

Palacz
 Palacz

Nie nie odtwarza tylko nic nie mozesz z tej płyty ruszyć bo brak praw dostępu do niej dla usera.
Jak uruchomisz z roota to pewnie będzie dzialać.
Na początek spróbuj zakomentowac we fstabie linijkę dotyczacą cdromu.
 Użytkownik
 Użytkownik

tylko czemu nie mam dostępu mimo, że jestem w grupie cdrom? Po drugie z roota też nie mogę skopiować zawartości na dysk.
zakomentowanie cdromu nic nie pomogło.

Palacz
 Palacz

Zainstaluj program dvdisaster i zobacz czy dasz radę zrobić nim obraz płyty.
 Użytkownik
 Użytkownik

tak, utworzyłem obraz płyty.
próba kopiowania filmu na dysk zarówno z usera jak i roota wywala komunikat: 
Nie można czytać pliku Batt........avi
Ostatnio edytowany przez beetls (2010-06-04 18:06:26)

Członek DUG
 Członek DUG
	beetls napisał(-a):
tylko czemu nie mam dostępu mimo, że jestem w grupie cdrom?
Ty może i jesteś... A urządzenie też jest w tej grupie i czy ustawienia praw w tej grupie dają dostęp do niej?
ls -all /dev/scd0
PS. Może wystarczy zamontować w fstab cdrom z falażką "rw" (lub "ro" lub "defaults")
# chmod 777 /dev/scd0  # i się dowiesz czy to problem z prawami odczytu cdromu, tu wszystko powinno grać
# chmod 000 /dev/scd0  # i się dowiesz czy to problem z prawami odczytu cdromu, tu się dowiesz czy mplayer zgłosi takie same zachowanie
PS 2. CZemu ten cdrom ma "udf"? Polecam "auto"
Ostatnio edytowany przez NIC (2010-06-04 18:17:14)

Palacz
 Palacz

Tu wygląda jakby były problemy z obslugą cdromu
Pokaż 
lsmod
oraz
hdparm -d /dev/cdrom
 Użytkownik
 Użytkownik

lsmod: 
beetls@debian:~$ lsmod Module Size Used by nls_utf8 1208 1 isofs 27480 1 udf 66612 0 ppdev 5030 0 lp 7462 0 parport 27954 2 ppdev,lp vboxnetadp 4193 0 vboxnetflt 12431 0 vboxdrv 1723686 2 vboxnetadp,vboxnetflt pktcdvd 23876 1 binfmt_misc 6431 1 fuse 50190 3 ext3 106518 1 jbd 37085 1 ext3 loop 11783 0 firewire_sbp2 11514 0 snd_hda_codec_realtek 235506 1 snd_hda_intel 19907 3 snd_hda_codec 54244 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel snd_hwdep 5380 1 snd_hda_codec snd_pcm_oss 32591 0 snd_mixer_oss 12606 1 snd_pcm_oss usblp 9571 0 snd_pcm 60471 4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss snd_seq_midi 4400 0 hid_logitech 6326 0 ff_memless 3692 1 hid_logitech snd_rawmidi 15515 1 snd_seq_midi snd_seq_midi_event 4628 1 snd_seq_midi nvidia 10646314 38 i2c_i801 7830 0 i2c_core 15712 2 nvidia,i2c_i801 snd_seq 42881 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event evdev 7352 14 button 4650 0 snd_timer 15582 2 snd_pcm,snd_seq snd_seq_device 4493 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq asus_atk0110 7686 0 snd 46446 16 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device soundcore 4598 1 snd snd_page_alloc 6249 2 snd_hda_intel,snd_pcm psmouse 49777 0 pcspkr 1699 0 serio_raw 3752 0 tpm_tis 7336 0 tpm 9917 1 tpm_tis tpm_bios 4521 1 tpm processor 30231 0 ext4 285611 4 mbcache 5050 2 ext3,ext4 jbd2 66919 1 ext4 crc16 1319 1 ext4 usbhid 33260 1 hid_logitech hid 62825 2 hid_logitech,usbhid sg 18744 0 sr_mod 12602 1 sd_mod 29777 8 crc_t10dif 1276 1 sd_mod cdrom 29415 2 pktcdvd,sr_mod ahci 32358 0 ata_generic 2983 0 pata_marvell 2629 0 uhci_hcd 18521 0 atl1e 27041 0 firewire_ohci 19468 0 firewire_core 36736 2 firewire_sbp2,firewire_ohci crc_itu_t 1307 2 udf,firewire_core ata_piix 21012 9 thermal 11674 0 ehci_hcd 31039 0 thermal_sys 11942 2 processor,thermal libata 133520 4 ahci,ata_generic,pata_marvell,ata_piix scsi_mod 122117 5 firewire_sbp2,sg,sr_mod,sd_mod,libata usbcore 121959 5 usblp,usbhid,uhci_hcd,ehci_hcd nls_base 6361 4 nls_utf8,isofs,udf,usbcore
i hdparm:
debian:/home/beetls# hdparm -d /dev/cdrom /dev/cdrom: HDIO_GET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device

Palacz
 Palacz

Spróbuj wyczyścić do zera plik /etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules i zrestartowac kompa.
Sam sie od nowa napisze.
Jednak wątpię aby to pomogło.
Wyglada ze te sterowniki od cdromu w tym jądrze coś nie lubią się z tym napędęm.
Jeśli masz w grubie stare jądro to możesz spróbować z niego odpalić i zobaczyć czy sytuacja będzie taka sama.
 Użytkownik
 Użytkownik

no faktycznie nie pomogło, a poprzedniego jądra już nie mam.

Palacz
 Palacz

Jeszcze tak sie zapytam czy jak robiłeś obraz dvdisaterem to szybkośc odczytu była znośna czy czerowne kwadraciki nie powstawaly ?
 Użytkownik
 Użytkownik

szybkość była OK, zrobił obraz momentalnie, nie wykrył też żadnych błędów