Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 16 17 18 19 20 … 51 ▶

fakam fszycho

Podobno człowiek...;)

ArnVaker napisał(-a):
.....................................
Spoko, są przecież inne dystrybucje, po co się katujesz... widać gentoo nie jest dla Ciebie ;)
Arni - co z ciebie za akuszerka ;)))
Wyobraź sobie ginekologa - który po 6 godzinie porodu mówi do babki "to Pani jeszcze nie urodziła? ,
proszę dać sobie spokój, widocznie Pani nie nadaje się na matkę"
A tu pół roku? - za tyle czasu to można własną dystrybucję zbudować.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-07-08 15:53:25)

Użytkownik
skoro dyskutujemy o Gentoo i przygodoach z nim związanych to mam takiego pytanko, zainstalowałem sobie Openoffice (ze źródeł) no i zainstalowała mi się java icedtea6-bin-1.8.0, ale ja sobie chcę mieć Sunowską javę więc tą jawę odmergowałem, zamergowałem sun-jre-bin no i niby wszystko ładnie :)
programy javowe działają itd... no ok, ale jak teraz poniższy problem rozwiązać:
dunwyn portage # emerge -NuDav world * IMPORTANT: 4 news items need reading for repository 'gentoo'. * Use eselect news to read news items. These are the packages that would be merged, in order: Calculating dependencies... done! [ebuild R ] app-admin/eselect-1.2.10 USE="bash-completion* -doc" 153 kB [ebuild R ] dev-libs/dbus-glib-0.86 USE="bash-completion* -debug -doc -test" 678 kB [ebuild N ] dev-java/icedtea6-bin-1.8.0 USE="X alsa nsplugin -doc -examples -source" 34,725 kB [ebuild U ] dev-java/ant-core-1.8.1 [1.7.1-r4] USE="-doc -source" 5,740 kB [ebuild R ] app-portage/genlop-0.30.8-r2 USE="bash-completion*" 21 kB [ebuild R ] app-office/openoffice-3.2.0 USE="bash-completion* cups dbus java kde nsplugin* opengl pam (-aqua) -binfilter -debug -eds -gnome -gstreamer -gtk (-kdeenablefinal) -ldap -mono -odk -templates" LINGUAS="pl -af -ar -as_IN -be_BY -bg -bn -br -brx -bs -ca -cs -cy -da -de -dgo -dz -el -en -en_GB -en_US -en_ZA -eo -es -et -eu -fa -fi -fr -ga -gl -gu -he -hi_IN -hr -hu -id -it -ja -ka -kk -km -kn_IN -ko -kok -ks -ku -lt -mai -mk -ml_IN -mn -mni -mr_IN -nb -ne -nl -nn -nr -ns -oc -or_IN -pa_IN -pt -pt_BR -ru -rw -sa_IN -sat -sd -sh -sk -sl -sr -ss -st -sv -sw_TZ -ta -ta_IN -te_IN -tg -th -ti_ER -tn -tr -ts -uk -ur_IN -uz -ve -vi -xh -zh_CN -zh_TW -zu" 459,870 kB [ebuild R ] dev-vcs/subversion-1.6.11 USE="bash-completion* berkdb dso kde nls perl python webdav-neon -apache2 -ctypes-python -debug -doc -emacs -extras -gnome-keyring -java -ruby -sasl -test -vim-syntax -webdav-serf" 0 kB Total: 7 packages (1 upgrade, 1 new, 5 reinstalls), Size of downloads: 501,184 kB Would you like to merge these packages? [Yes/No]
OpenOffice potrzebuje javy ale chce javę nie tą co ja bym miał pomysł mieć :|
przy okazji odmergowałem virtualny pakiet "jre" i zamergowałem od nowa (tak żeby na wszelki wypadek ten virtual 'wiedział' że ma w systemie javę (bo ma) tą Sunowską)
ma ktoś pomysł?
czy OO instalowany ze źródeł to po prostu będzie wymagał tamtej a nie tej Javy? (bo tak)

złodziej wirków ]:->
eselect java-vm list
eselect java-vm set NR_SUNOWSKIEJ

Użytkownik
dunwyn portage # eselect java-vm list Available Java Virtual Machines: [1] sun-jre-bin-1.6 system-vm dunwyn portage # eselect java-wm set 1.6 !!! Error: Can't load module java-wm exiting dunwyn portage # eselect java-vm set 1.6 !!! Error: Usage [user|system] [vm] exiting dunwyn portage # eselect java-vm set sun-jre-bin-1.6 !!! Error: Usage [user|system] [vm] exiting dunwyn portage # eselect java-vm set 1 !!! Error: Usage [user|system] [vm] exiting dunwyn portage #
co źle? :(

inż.
Nie mam jak sprawdzić ale się pokazuje Usage ;)
eselect java-vm set user 1
eselect java-vm set system 1
http://www.gentoo.org/doc/pl/java.xml

Kapelusznik

Jacekalex napisał(-a):
... ano żadna ;]

fakam fszycho
ArnVaker napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
... ano żadna ;]
Mnie pomogłeś urodzić i to dwójkę Intelka i AManDę :)
System+fluxbox źre mi po uruchomieniu 53 MB na blaszaku.
A na lapku dwm połyka 34 MB...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-09 23:09:09)

Podobno człowiek...;)

marg1 napisał(-a):
Nie bądź taki mądry - jak bym bardzo chciał pewnie już dawno bym to zainstalował tylko po co? Zainstaluje sobie to może wtedy, gdyby pójdą po rozum do głowy i zrobią do tego instalator...
Po co. Przecież są dwa dobre instalatory do gentoo: pierwszy i drugi.
Każdy postawisz w 30 minut.

Kapelusznik

Podobno człowiek...;)

Otrzymujesz, otrzymujesz, tylko grzeczne i ładnie opakowane, z gotowymi paczuszkami i klikanymi konfiguratorami,
ot, takie Gentoo dla ludności.
A brak nazwy Gentoo i np pacman zamiast emerge, to po to, żeby Dzieci nie straszyć.
Krótko pisząc różnica (Arch|Sabayon) <> Gentoo, ma się jak (Ubuntu|Mint) <>Debian.
a mnie tam obecna metoda instalacji — czyli w chroocie — się podoba :)
mnie też, o ile nie trwa dłużej niż 2 tygodnie.
A pół roku to lekka przesada.
Jak ktoś ma Gen2 w pół roku stawiać, to lepiej Archa w 30 minut, a reszta czasu przyda się do przeciwdziałania kryzysowi demograficznemu (przyjemne i społecznie pożyteczne
)
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-07-12 01:36:31)

Kapelusznik

Jacekalex napisał(-a):
Krótko pisząc różnica (Arch|Sabayon) <> Gentoo, ma się jak (Ubuntu|Mint) <>Debian.
Eee tam, Arch to zupełnie inna dystrybucja z własnymi pakietami, a Sabayon to jakaś hybryda mająca swoje repo binarek i opcjonalnie korzystająca z portage — nigdy na oczy nie widziałem, także nie oceniam. W Debianie/Ubuntu/Mint masz praktycznie to samo: takie samo zarządzanie pakietami, pakiety .deb i wszystko paczkowane na tę samą modłę... IMHO to kiepskie porównanie ;)

Piwo DUG

IMHO Zobacz na Distrowach ile jest klonów opartch na Debianie i porównaj to z Gentoo aile tych klonów pozytywnie działa sprawńie ????
Oczywiście zakładm ze do tej pory dośc duzo uzyszkodników nie wie nie rozumie w jakim celu i.t.d powstało Gentoo

Gentoowy Głupek

Wczoraj se skompilowałem genkernelem najnowszy kernel, tylko zaś nie pamiętam, jak ja to wtedy zrobiłem, że mi się automatycznie dodał do gruba2 Debiana - chyba użyłem os-prober, ale nie pamiętam czy na Debianie czy na chroocie na Debianie, czy na chroocie na gentoo - jak by ktoś miał pomysł jak to zrobić autmatycznie - niech powie :)
Ręcznie kompletnie nie wiem, jak to zrobić, bo to jest grub2, a wiem, że wtedy mi się udało jakoś hatrickiem zrobić to z automatu :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-12 10:23:27)

Użytkownik

Obecnie podobno Vector jest najszybszą dystrybucją - i to bez kompilowania :]

fakam fszycho

Kapelusznik

raven18 napisał(-a):
Obecnie podobno Vector jest najszybszą dystrybucją
O.o nie słyszałem o takiej ;) A najszybszą w czym tak w ogóle?

fakam fszycho
ArnVaker napisał(-a):
O.o nie słyszałem o takiej ;) A najszybszą w czym tak w ogóle?
Pewnie do instalacji?
Albo do wyczyszczenia z dysku :)

Członek DUG
Chyba nie wnosi nic szczególnego. Poza tym te bardziej wypasione wersje są płatne.

Podobno człowiek...;)

marg1 napisał(-a):
.... jak by ktoś miał pomysł jak to zrobić autmatycznie - niech powie :)
Ręcznie kompletnie nie wiem, jak to zrobić, bo to jest grub2, a wiem, że wtedy mi się udało jakoś hatrickiem zrobić to z automatu :)
update-grub
nie działa (na systemie, na którym jest grub oczywiście)?
Ponadto podobno Google nie gryzie: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-815908-start-0.html
http://wiki.sabayonlinux.org/index.php?title=Pl:HOW … iem_genkernel
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-07-13 01:09:17)

Gentoowy Głupek

;)
Właśnie update-grub nie działa, a ostatnio właśnie w ten sposób to zrobiłem, że poprzez update-grub na Debianie dodało mi się dodać do listy Gruba jądro Gentoo, próbowałem też os-prober, jak i grub-mkconfig. Te zabiegi dodały jedynie:
Found Gentoo Base System release 2.0.1 on /dev/sdb1
Ale za Chiny nie wiem, co to jest i nie ma tego na liście Gruba.
Spróbuję jeszcze zainstalować Gruba na Gentoo i potem go zaktualizować na Debianie, może to coś da. Innych pomysłów nie mam :)
Powrót do Gruba1 zdaje się odpada, jeśli mam osobną partycję /boot?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-13 09:18:25)

fakam fszycho
marg1 napisał(-a):
;)
...
Powrót do Gruba1 zdaje się odpada, jeśli mam osobną partycję /boot?
A to dlaczego? Przecież grub pakuje się do MBR... w /boot trzyma tylko konfigurację... No i w /boot masz jajko do załadowania; a to czy to jest osobna partycja, czy nie - nie ma znaczenia, bo grub ma w pliku konfiguracyjnym podaną ścieżkę*, gdzie ma szukać jaja...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_rozruchowy
http://pl.docs.pld-linux.org/bootloader_grub.html
--------
* muszę sprawdzić, czy system wstanie z jajkiem w /home i poprawnym wpisem (ścieżka) w grubie ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-13 09:19:56)

Członek DUG

marg1 napisał(-a):
... Ręcznie kompletnie nie wiem, jak to zrobić, bo to jest grub2, a wiem, że wtedy mi się udało jakoś hatrickiem zrobić to z automatu :)
ręcznie to tak na partyzanta możesz edytować grub.cfg i tam sobie dopisać co trzeba.

Gentoowy Głupek

No to spróbuje wypróbować, co znalazł Jacekalex ---> http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-815908-start-0.html
Chociaż przyznam się, że tego nie widzę :D

fakam fszycho
Wypal sobie systemrescuecd, zbootuj, zainstaluj starego gruba i po sprawie...
http://stary.dug.net.pl/faq/faq-6-144-odzyskanie_GRUB.php
albo tak:
http://jakilinux.org/instalacja/dzielenie-dysku-z-ms-windows/
tylko - o lie pamiętam - w linii:
# mount -t reiserfs /dev/hda5 nasz_root
podaj powłokę, czyli:
# mount -t reiserfs /dev/hda5 nasz_root /bin/bash
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-13 10:11:39)
Strony: ◀ 1 … 16 17 18 19 20 … 51 ▶