Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Musze zainstalowac winxp, zrobilemna dysku partycje vfat odpalam instalator i dochodzi do momentu w ktorym trzeba wybrac partycje, po wyborze widze komunikat e nie bedzie mozna zainstalowac windowsa bo nie mozna odczytac mbr (czy cos w tym stylu), Robilem rozne rzeczy, np usunalem ta partycje i zostawilem tam puste miejsce ale to samo :/.
Chiałbym zainstalowc winxp i miec mozliwosc uruchamiana z gruba debiana lub winxp, ale instalator nie chce pujsc za nic dalej i niewiem co teraz zrobić. Czy nie mozna jakos pominąc tego kroku ? pozniej bym sobie go dodał do gruba.
Zainstalwoałem tez winxp przy uzyciu qemu na obrazie dysku (zrobionym 'dd'), czy mozna to jakos przeniesc na 'fizyczną' partycje?

Członek DUG
wiem ze jak u qmpla instalowalem windowsa to nie chcial na ostatniej partycji (pierwsze byly linuxowe), dalo rady jedynie gdy windowsowa partycja byla na pierwszej (zadnej linuxowej przed nią)

Ojciec Założyciel
Z tego co wiem, a wiem na pewno - XP nie robi problemów z instalowaniem na dalszych partycjach, (z 98 to było niemożliwe).
Wyczyszczenie mbr jest proste, z tym że musisz się liczyć z odzyskaniem lilo lub gruba.
1. Start z dyskietki startowej win98. Po załadowaniu wydajesz polecenie
fdisk mbr lub fdisk /mbr (chyba obydwa polecenia działają)
2. Uruchamiasz system z płyty XP, przechodzisz do ichniejszego shella (litera R) i wydajesz polecenie:
fixmbr
Program się będzie pluł że można zepsuć system, ale zignoruj (co zepsujesz jak go nie masz :D)
Nadpisanie MBR spowoduje że zniknie ci grub. Odzyskaj go ale dopiero po zainstalowaniu XP