Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-27 14:10:39

Zirael - Nowy użytkownik

Zirael
Nowy użytkownik

Samba jako PDC i CONFIG.POL

Witam, mam taki o to problem postawiłem sambę jako kontroler domeny profile mobilne ładnie działają wszystko jest kopiowane na serwer itd. Jedyny problem jaki posiadam to plik CONFIG.POL mianowicie ustawienia z tego pliku nie są kopiowane na klientów jakimi są Windows'y98. Proszę o jakąś pomoc gdyż moje pomysły już sie wyczerpały

Pozdrawiam.

#2  2010-10-27 19:02:45

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Samba jako PDC i CONFIG.POL

A gdzie umieściłeś ten plik?

Ma być w głównym katalogu udziału NETLOGON, dodatkowo w windows ma mieć zainstalowane zasady grupy, bo zdaje mi się, że domyślnie nie mają.

Na CD z windowsem 98 w katalogu \TOOLS\RESKIT\NETADMIN\POLEDIT jest instalator edytora zasad grupy (poledit) i plik grouppol.inf instalujący obsługę zasad w systemie.

Poledit jest tylko dla admina tworzącego pliki zasad grup (nie instalujesz go na stanowiskach klienckich), natomiast na stacjach klienckich instalujesz tylko obsługę zasad grup po prostu klikając na klik grouppol.inf lub prawy przycisk na tym pliku i wybierasz z menu instaluj.

#3  2010-10-27 22:44:16

Zirael - Nowy użytkownik

Zirael
Nowy użytkownik

Tak, tak wszystko jest dobrze zainstalowane, plik jest w NETLOGON.

Wg mnie wszystko jest dobrze zrobione, lecz nie są stosowane ustawienia z CONFIG.POL, pewnie popełniłem błąd lecz od 3 dni nie mogę nic znaleźć.

Kolejne sugestie będą bardzo mile widziane.

#4  2010-10-28 00:12:04

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Spróbuj czy lokalne ładowanie zasad działa http://support.microsoft.com/kb/835835/pl

#5  2010-11-06 23:52:02

Zirael - Nowy użytkownik

Zirael
Nowy użytkownik

Okey, działa po wprowadzenia sciezki w rejestrze do pliku config.pol ale czy to znaczy ze musze to zrobic na kazdym komputzerze klienckim recznie ?

#6  2010-11-07 04:55:56

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Zirael napisał(-a):

Okey, działa po wprowadzenia sciezki w rejestrze do pliku config.pol ale czy to znaczy ze musze to zrobic na kazdym komputzerze klienckim recznie ?

Wygeneruj pilk *.reg dodający odpowiednie wpisy na każdej stacji - ułatwi grzebanie w rejestrze. A co do instalacji to możesz:
a) rozesłać do użytkowników Win 98 i kazać im kliknąć
b) pomyśleć nad jakimś zadaniem w harmonogramie (ale to też będzie wymagać biegania od stanowiska do stanowiska)
c) przez coś w stylu zdalny pulpit czy pc anywhere (o ile jest zainstalowane) co oszczędzi biegania
d) napisać złośliwego maila który doda odpowiednie wpisy w rejestrze
e) kończą mi się pomysły jak na razie :)

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#7  2010-11-07 10:49:32

Zirael - Nowy użytkownik

Zirael
Nowy użytkownik

No fajnie fajnie ale co jesli pojawia sie kolo 1000 stanowisk ?

Doszedł jeszcze problem kont i sciezek w pliku config.pol czy trzeba kazda sciezke dla kazdego konta wpisywac recznie ?

EDIT: Sprecyzuje swoje pytanie, czy w plikach *.bat i pliku config.pol mozna stosowac zmienne typu %N %u %U?

Ostatnio edytowany przez Zirael (2010-11-10 12:58:13)

Stopka forum