Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 34 35 36 37 38 … 51 ▶

złodziej wirków ]:->
to pytanie z innej beczki (wiem, że tutejsi "żenciarze" nie używają KDE ale może komuś coś wpadnie do głowy). Jak zainstalować KMail?? :>
wigwam ~ # emerge kmail
These are the packages that would be merged, in order:
Calculating dependencies... done!
[ebuild N ] app-office/akonadi-server-1.4.1 USE="server sqlite -mysql -postgres" 225 kB
[ebuild N ] kde-base/libkleo-4.4.7 USE="(-aqua) -debug (-kdeenablefinal) (-kdeprefix)" 0 kB
[ebuild N ] kde-base/libkpgp-4.4.7 USE="(-aqua) -debug (-kdeenablefinal) (-kdeprefix)" 0 kB
[ebuild N ] kde-base/kdepim-icons-4.4.7 USE="(-aqua) (-kdeenablefinal) (-kdeprefix)" 0 kB
[ebuild NS ] kde-base/kdepimlibs-4.4.5 [4.5.3] USE="handbook semantic-desktop (-aqua) -debug (-kdeenablefinal) (-kdeprefix) -ldap -test" 2,376 kB
[ebuild N ] kde-base/libkdepim-4.4.7 USE="(-aqua) -debug (-kdeenablefinal) (-kdeprefix)" 0 kB
[ebuild N ] kde-base/kdepim-runtime-4.4.7 USE="(-aqua) -debug (-kdeenablefinal) (-kdeprefix)" 612 kB
[ebuild N ] kde-base/kmail-4.4.7 USE="handbook (-aqua) -debug (-kdeenablefinal) (-kdeprefix) -kontact" 0 kB
[blocks B ] kde-base/kdepimlibs:4.4[-kdeprefix] ("kde-base/kdepimlibs:4.4[-kdeprefix]" is blocking kde-base/kdepimlibs-4.5.3)
[blocks B ] kde-base/kdepimlibs:4.5[-kdeprefix] ("kde-base/kdepimlibs:4.5[-kdeprefix]" is blocking kde-base/kdepimlibs-4.4.5)
Total: 8 packages (7 new, 1 in new slot), Size of downloads: 3,211 kB
Conflict: 2 blocks (2 unsatisfied)
* Error: The above package list contains packages which cannot be
* installed at the same time on the same system.
(kde-base/kdepimlibs-4.4.5, ebuild scheduled for merge) pulled in by
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix,semantic-desktop] required by (kde-base/kdepim-runtime-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix,semantic-desktop] required by (kde-base/kmail-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix,semantic-desktop] required by (kde-base/libkdepim-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
(kde-base/kdepimlibs-4.5.3, installed) pulled in by
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix] required by (kde-base/libkleo-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blockedZa chiny ludowe nie idzie od kiedy na nowym dysku mam najnowsze KDE (4.5.3). Ewentuanie jak zamaskować wszystko co mam zainstalowane i jest powiązane z KDE. Oto lista:
wigwam ~ # eix -Ic kde [i] kde-base/kde-env (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Environment setting required for all KDE4 apps to run. [i] kde-base/kde-l10n (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE internationalization package [i] kde-base/kdebase-data (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Icons, localization data and various .desktop files from kdebase. [i] kde-base/kdebase-desktoptheme (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Oxygen KDE4 desktop theme. [i] kde-base/kdebase-kioslaves (4.5.3(4.5)@05.11.2010): kioslave: the kde VFS framework - kioslave plugins present a filesystem-like view of arbitrary data [i] kde-base/kdebase-menu (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE Menu query tool. [i] kde-base/kdebase-menu-icons (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE menu icons [i] kde-base/kdebase-pam (7@05.11.2010): pam.d files used by several KDE components. [i] kde-base/kdebase-runtime-meta (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Merge this to pull in all kdebase-runtime-derived packages [i] kde-base/kdebase-startkde (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Startkde script, which starts a complete KDE session, and associated scripts [i] kde-base/kdebase-wallpapers (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE wallpapers [i] kde-base/kdebugdialog (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE: A dialog box for setting preferences for debug output [i] kde-base/kdelibs (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE libraries needed by all KDE programs. [i] kde-base/kdepimlibs (4.5.3(4.5)@10.11.2010): Common library for KDE PIM apps. [i] kde-base/kdesu (4.5.3(4.5)@05.11.2010): KDE: gui for su(1) [i] kde-base/phonon-kde (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Phonon KDE Integration [i] kde-base/pykde4 (4.5.3(4.5)@05.11.2010): Python bindings for KDE4 [i] kde-base/system-config-printer-kde (4.5.3(4.5)@25.11.2010): KDE port of Red Hat's Gnome system-config-printer Found 18 matches.
Ręczna zabawa z każdą paczką jest bezsensu i też sypie błędami ;]
wigwam ~ # emerge =kde-base/kdebase-startkde-4.4.5
These are the packages that would be merged, in order:
Calculating dependencies... done!
[ebuild NS ] kde-base/kdebase-startkde-4.4.5 [4.5.3] USE="(-aqua) (-kdeenablefinal) (-kdeprefix)" 75,232 kB
[blocks B ] kde-base/kdebase-startkde:4.4[-kdeprefix] ("kde-base/kdebase-startkde:4.4[-kdeprefix]" is blocking kde-base/kdebase-startkde-4.5.3)
[blocks B ] kde-base/kdebase-startkde:4.5[-kdeprefix] ("kde-base/kdebase-startkde:4.5[-kdeprefix]" is blocking kde-base/kdebase-startkde-4.4.5)
Total: 1 package (1 in new slot), Size of downloads: 75,232 kB
Conflict: 2 blocks (2 unsatisfied)
(kde-base/kdebase-startkde-4.4.5, ebuild scheduled for merge) pulled in by
=kde-base/kdebase-startkde-4.4.5
kde-base/kdebase-startkde required by @selected
(kde-base/kdebase-startkde-4.5.3, installed) pulled in by
kde-base/kdebase-startkde required by @selected
For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blockedNa razie nie chce wywalać KDE a GNOME nie będę instalował - bo po prostu nie lubię :P
Wygląda na to że co nieco masz pomaskowane bo system chce ci zrobić downgrade.

@acei jakbym miał zamaskowane to wiedziałbym w czym leży problem ;] Spójrz na wersje np startkde i kmaila... Po prostu przypuszczam, kmail ma niespełnione zależności a "devy" nie miały czasu spaczkować nowszej wersji...
winnetou@wigwam ~/Desktop $ cat /etc/portage/package.use net-misc/wicd -gtk www-client/opera -gstreamer media-sound/moc aac flac mad musepack media-libs/jpeg static-libs #### KDE 4.x stuff x11-libs/qt-qt3support kde x11-libs/qt-gui dbus dev-python/PyQt4 sql webkit x11-libs/qt-webkit kde app-text/poppler qt4 kde-base/okular chm djvu net-im/pidgin -gstreamer sys-block/parte device-mapper sys-fs/udev extras net-libs/webkit-gtk -gstreamer media-video/ffmpeg threads www-clietn/chromium -gecko-mediaplayer net-im/pidgin gadu net-libs/libgadu -ssl sys-fs/ntfs3g udev -external-fuse suid app-cdr/k3b dvd encode flac lame mad musepack vcd media-video/transcode dvd dev-libs/libcdio -minimal sys-block/gparted fat dmraid jfs kde mdadm ntfs resier4 reserfs xfs kde-base/ark lzma dev-lang/mono -minimal app-office/openoffice-bin kde kde-base/kdelibs semantic-desktop media-gfx/gimp exif jpeg lcms mmx png smp sse svg tiff wmf media-libs/libopenraw gtk media-gfx/imagemagick raw app-arch/p7zip kde rar app-emulation/virtualbox-bin additions rdesktop-vrdp media-libs/libass enca net-print/cups dbus media-libs/xine-lib -samba aac xinerama kde-base/krdc vnc rdp kde-base/kmail -kontact www-servers/cherokee admin winnetou@wigwam ~/Desktop $ cat /etc/portage/package.mask sys-kernel/gentoo-sources >sys-devel/make-3.81-r2 winnetou@wigwam ~/Desktop $ cat /etc/portage/package. package.keywords package.license package.mask package.u package.unmask package.use winnetou@wigwam ~/Desktop $ cat /etc/portage/package.keywords net-misc/x-lite ~* media-libs/libflashsupport-jack ~* winnetou@wigwam ~/Desktop $ cat /etc/portage/package.license dev-java/sun-jdk dlj-1.1 www-plugins/adobe-flash AdobeFlash-10.1 app-crypt/truecrypt truecrypt-3.0 net-im/skype skype-eula app-emulation/virtualbox-bin PUEL

Green Reaper

Jak nie używają jak używają KDE4 ;)
kde-base/kdepimlibs wymaga semantic-desktop z tego co pamiętam to pierwsza sprawa
A druga, chcesz mieć 4.5 czy 4.4 ? Bo z tego co widzę to masz namieszane.

Kapelusznik

ebuild kdepimlibs-4.4.5 ma domyślnie zaznaczoną flagę semantic-desktop, w przeciwieństwie do kdepimlibs-4.5.3... emerge potrzebuje ebuilda z tą flagą i dlatego wciąga starszą wersję, a że te dwie naraz być w systemie nie mogą (chyba mogą z prefixem), to się wywala...
Wszystko jest w komunikacie:
(kde-base/kdepimlibs-4.4.5, ebuild scheduled for merge) pulled in by
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix,semantic-desktop] required by (kde-base/kdepim-runtime-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix,semantic-desktop] required by (kde-base/kmail-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix,semantic-desktop] required by (kde-base/libkdepim-4.4.7, ebuild scheduled for merge)
(kde-base/kdepimlibs-4.5.3, installed) pulled in by
>=kde-base/kdepimlibs-4.4.5[-aqua,-kdeprefix] required by (kde-base/libkleo-4.4.7, ebuild scheduled for merge):)

@k4misiek - nie maju namieszane wszystko 4.5.3 tylko kmail się burzy o zależności.
@ArnVaker - flaga w /etc/portage/package.use to za mało dla dziada?? :> Czyżbym musiał robić lokalnego overlaya i edytować ebuilda ? Bez sensu ;]

Kapelusznik

Przejrzałem Twój package.use i nie ma tam tej flagi... Zobacz czy tak wchodzi:
USE="semantic-desktop" emerge -vp kmail
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-12-03 15:57:28)

Członek DUG

A mi cały czas wysiada instalacja kernela. Komunikat:
Root-NFS: No NFS server available, giving up.
VFS: Unable to mount root fs via NFS, trying floppy.
VFS: Insert root floppy and press ENTER
Jest trochę tego w Google, wszystko raczej kompilowałem co trzeba na sztywno na pewno obsługę ext4.
Myślicie, że to może chodzić o vlm2?
W weekend odłączę drugi dysk i postawię normalnie z genkerlnel* grube gentoo i zobaczymy. Bo już mi pomysłów brakuje :-) i czasu tez zamiast pisać magisterkę to gentoo nie daje mi się skupić ;-)
*W innym przypadku nie generuje mi kompilacja pliki initrd, i może tu pies pogrzebany bo nie wszystko co potrzebuje mu dałem.

Kapelusznik

rafaloo: fstab uzupełniony?

Motyla noga! semantic-desktop owszem mam ale na kdelibs :) Sooory za zamieszanie - idę się w końcu choć raz wyspać :)

Członek DUG

ArnVaker tak zaraz pokaże jak wygląda bo uzupełniałem go

@rafaloo mi LVMy po genkernelu nie chciały wstać - jakieś lewe jest to ich cudo ;) Nomalnie jak bogowie przykazali make && make modules_install && cp i działa jak ta lala.
Fstab dla lvmów (z tym że /boot i / są na tradycyjnych partycjach)
wigwam ~ # cat /etc/fstab # <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass> /dev/sda1 /boot ext2 noauto,noatime 1 2 /dev/sda2 / ext4 noatime 0 1 /dev/mapper/vol0-opt /opt ext4 defaults 0 0 /dev/mapper/vol0-usr /usr ext4 defaults 0 0 /dev/mapper/vol0-var /var ext4 defaults 0 0 /dev/mapper/vol0-portage /usr/portage ext2 noatime 0 0 /dev/mapper/vol0-stuff /mnt/stuff xfs users,rw,noauto 0 0 shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0 tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,noexec,mode=1777,size=512M 0 0 tmpfs /var/tmp/ tmpfs exec,mode=1777,size=2G,nodev 0 0 #/dev/sdc8 /mnt/old_home xfs users 0 0
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-12-03 16:58:59)

Członek DUG

mam i ja :-)
teraz tylko jakieś ładne środowisko graficzne, programy i dziś pogram w CS z gentoo :-)
Nie wiem gdzie leżał błąd bo postawiłem od nowa / na ext3 nie jak wcześniej 4.
Na pewno na dniach będę budował te jajko metodą prób i błędów, tak by wszystko śmigało.
Czy to przez initd, brak czegoś w joju. Ale działa.

Kapelusznik

rafaloo napisał(-a):
mam i ja :-)
=========
ippo76, 2010-03-07 napisał(-a):
Mam i ja :)
...
ippo76, 2010-10-17 napisał(-a):
Bokiem mi już wychodzi to rolling-release... szkoda życia :) Przeproszę się z lennym chyba...
... po czym całkiem zniknął ;)

Podobno człowiek...;)

A u mnie dziwna rzecz: gcc 4.4.* wszystkie wersje kompilowały się około 30 max 35 minut, 4.5.1-r1 kompilował się 48 minut.
Skąd taka różnica - pojęcia nie mam.

Członek DUG

Przeproszę się z lennym chyba...
Ja się na swojego Debka nie obraziłem ;-)
Panowie jest taka sytuacja zainstalowałem
# emerge xorg-x11
(imho chyba 350 mb)
myszka wykrywalna przy poleceniu.
# cat /dev/input/mouse0
Nvidie zainstalowałem
# emerge nvidia-drivers
po wydaniu startx widzę (3 terminale -xterm) i wszystko staje nic nie idzie zrobić, ani ctrl+alt+f1-7, ani ctrl+alt+backspace.
Co to może być?
Architektura 64, wersja stabilna, genkernel.
Źle wygenerowaniu xorg?
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-12-04 09:07:55)

Palacz

To raczej wygląda na brak ścieżki do odpalenia środowiska graficznego w ~/.xinitrc

Członek DUG

ok dzięki sprawdzam. A i
emerge profile set
wybrałem desktop-gnome
emerge gnome-light
By nie instalować wszedze fluxboxa. :-)
Chce przypomnieć sobie jak nie lubię gnome.
ilin hmm na szybko prześwietliłem katalogi i nie mam tego pliczku...nie doczytałem czegoś o instalacji gnome?
Zdecydowanie nie doczytałem. Ok dzieki :-)
Późno wczoraj było jak to robiłem :)
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-12-04 09:21:53)

Palacz

rafaloo napisał(-a):
emerge gnome-light
Mi się wywalało na yelp ale obszedłem to za pomoca instalacji pakiet po pakiecie z pominięciem metapakietu.
Wszystko jest zresztą w tym wątku wcześniej.

Członek DUG

a mi nic nie wywalało, poszło jak po "maśle" -> nie wiem ile to trwało, ale żona już poszła spać a ja siedziałem i patrzałem na ten monito gdzie migało sobie "coś" udając, że coś z tego rozumiem :p
Swoją drogą strasznie długo wstaje to gnome, od dawna siedzę na fluxbox i nie wiem czy dam radę to zdzierżyć. To normalne, że od momentu zalogowania usera do pojawienia się paneli mija średnio 30 sekund?
Nie działa mi jeszcze opengl.

Kapelusznik

rafaloo napisał(-a):
To normalne, że od momentu zalogowania usera do pojawienia się paneli mija średnio 30 sekund?
W tyle to u mnie cały system + gnome wstaje dwa razy ;)
rafaloo napisał(-a):
Nie działa mi jeszcze opengl.
eselect opengl set nvidia
?

Palacz

To zależy od maszyny.
Mój demonem prędkości nie jest ale gnome wstaje dosyć szybko.
Nie wiele dłużej od fluxboxa.
Ja mam x86 i yelp sie wywalal niestety.
Ale to pewnie zależy od wersji xulrunnera.

Członek DUG

ArnVarker
Tego nie przeoczyłem :-)
eselect opengl list
Available OpenGL implementations:
[1] nvidia *
[2] xorg-x11
Na forum gentoo szukam podobnych problemw i nici...
IMHO nie mia atmosfera tam panuje
Stery ze strony nvidii (najnowsze te same co w debku 260.19.21) bo te z portage standardowo 'bez wsparcia'* dla programw 32 bitowych.
Nie dzialaja mi polski ogonki ale to w google znajde, bo to za proste by pytac :) # rozwiązane
*lub jak to sie nazywa.
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-12-04 13:29:07)

Kapelusznik

rafaloo napisał(-a):
bo te z portage standardowo 'bez wsparcia'* dla programw 32 bitowych.
Standardowo są ze wsparciem... chyba że masz profil no-multilib. Wtedy flaga multilib (tutaj odpowiadająca właśnie za wsparcie 32bit) na ebuildzie nvidia-drivers jest wyłączona i instalowane są tylko stery 64bit.
rafaloo napisał(-a):
Nie dzialaja mi polski ogonki ale to w google znajde, bo to za proste by pytac :)
post 219 tego wątku i kilka pod nim...

Członek DUG

Ogonki już rozwiązane :)
co do sterowników jest zapewne jak piszesz. Tylko pod Debianej jak instalowałem stery przez sgfxi to też nie instalował tego wsparcia. Reczna instalacja dawała takie zapytanie
Install NVIDIA's 32-bit compatybility OpenGL libraries?
i tu chyba było podobnie. Przynajmniej jak zainstalowałem .run to gra odpala, i potem pluje się opengl.
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-12-04 13:56:00)

Strony: ◀ 1 … 34 35 36 37 38 … 51 ▶