Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witam
ostatnio przemierzając internet natknąłem się na wpis dotyczący xfs i torrentów koleś pisał że miał ileś procent fragmentacji plików. O co tutaj chodzi.
Oraz czy jest jakieś narzędzie do defragmentowania partycji z ext4, te programy śą jak ładne niemki ktoś coś słyszał a nikt nie widział ?

Użytkownik

Najlepsza metoda defragmentacji to copy > paste

Członek DUG

Z tego co pamiętam (a dzisiaj jest wątpliwa moja pamięć) to w systemach plików linux/unix nie ma czegoś takiego jak defragmentacja ;) Zresztą był kiedyś podobny wątek na forum...

Członek DUG

.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-06 02:36:23)

Admin łajza

Ja w kwestiach językowych — system plików ulega fragmentacji, co należy „naprawiać” stosując defragmentację.

Członek DUG

A ja w kwestiach praktycznych... Większość systemów plików ulega fragmentacji, ogólnie rzecz biorąc w większości przypadków w "li/u-nixowych" systemach plików ext2/ext3/ext4/reiserfs/xfs/ufs itp. nie ma się czym przejmować - nie spotkałem fragmentacji większej niż 10% i to po paru latach użytkowania.
Fragmentację zmniejsza pozostawienie odpowiedniej ilości wolnego miejsca na dysku, minimum 2 razy więcej niż największy plik jaki zamierzamy/planujemy zapisać (nie chcemy aby uległ fragmentacji). Im więcej tym lepiej, dlatego też często użytkowane katalogi zaleca się umieszczać na oddzielnych partycjach np. cache, pliki tymczasowe, itp.

Podobno człowiek...;)

Biorąc pod uwagę, że ext4 używam od kernela 2.6.28, a o e4defreg tylko słyszałem, natomiast działającego stabilnie programu jeszcze nie widziałem, (a mam teraz jajo 2.6.37), uważam, że stabilny będzie chyba dopiero e5defrag w ext5. :)
Chyba że stabilny btrfs będzie o tyle lepszy od ext4, że nastąpi mobilizacja twórców ext4 żeby nie zostać w muzeum. :).
Pozdrawiam
;-)

Członek DUG

.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-06 02:36:40)

Smoleńsk BULWA!

Co do kwestii techniczny - fragmentacji plików ulega większość (wszystkie?) systemów plików - na urządzeniach mechanicznych jest to zjawisko niepożądane które powoduje opóźnienia podczas odczytu/zapisu danych (ponieważ głowica dysku musi skakać po całej powierzchni talerza żeby zapisać/odczytać plik - podczas gdy na z defragmentowanym dysku - zapisuje pliczek w jednym ciągu). Inaczej sprawa ma się w wypadku urządzeń z pamięcią typu Flash - tam fragmentacja jest wręcz zjawiskiem pożądanym i stosowanym na poziomie sprzętowym przez firmware'y niektórych urządzeń (a to po to żeby równomiernie rozłożyć zużycie poszczególnych sektorów dysku). Pamięci typu Flash nie powinno się defragmentować - nie da to nic poza dodatkowym zużyciem takiej pamięci.
Co do "pod Linuksem nie trzeba defragmentować" - różnie z tym bywa, na kilku forach w podobnych wątkach byli ludzie pokazujący fragmentację rządu nawet 50% - takie coś może już zwalniać działanie systemu (do jakiego stopnia to inna bajka), to czy nas to dotknie zależy głównie od tego co na dysku trzymamy - jeżeli jest to sporo małych często zmieniających się plików to fragmentacja może być dotkliwa i odczuwalna.
Dodać by jeszcze wypadało że Windos jest bardziej narażony na fragmentację ponieważ zarówno FAT jak i NTFS są do du...szy (przynajmniej pod tym względem).
Tyle w kwestiach technicznych.

Członek DUG

A jak można sprawdzić ten stopień fragmentacji?

złodziej wirków ]:->
na odmontowanej partycji:
fsck -nvf /dev/(h|s)daX
a potem szukaj czegoś takiego:
1554 non-contiguous files (0.5%) 0 non-contiguous directories (0.0%)
Przykład z życia:
wigwam ~ # fsck -nvf /dev/mapper/vol0-portage
fsck from util-linux-ng 2.18
e2fsck 1.41.12 (17-May-2010)
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
140296 inodes used (53.52%)
527 non-contiguous files (0.4%)
81 non-contiguous directories (0.1%)
# of inodes with ind/dind/tind blocks: 167/19/0
357806 blocks used (34.12%)
0 bad blocks
1 large file
118895 regular files
21392 directories
0 character device files
0 block device files
0 fifos
0 links
0 symbolic links (0 fast symbolic links)
0 sockets
--------
140287 filesOffline