Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam taki problem, chciałem zainstalować Debiana 6 kfreebsd na lapku (asus 901 bez napedu), robilem to tak samo jak w przypadku obrazu Debian 5 i386 czyli 
zcat boot.img.gz > /dev/(mój pendrak)
a nastepnie kopiowalem obraz na pendriva. Kilka razy tak instalowalem 5 i zawsze było dobrze a przy kfreebsd wogole nie wykrywa obrazu na pendraku. Wiecie może o co chodzi?
Probowałem jeszcze z chroot'a ale po instalacji na drugiej partycji systemu poprzez
debootstrap
chroot nie chce przejść do nowego systemy, po prostu przechodzi do następnego wiersza bez wyświetlenia żadnego błędu
jakieś pomysły?

Admin łajza

W przypadku Debiana 6 (nie wiem jednakże czy to zadziała również  przy kFreeBSD), można po prostu skopiować ISO na USB:
cat plik.iso >/dev/sdx
Co do chroota — raczej nie da się chrootnąć z Linuksa do FreeBSD. ;)
Możesz też spróbować zainstalować kFreeBSD za pomocą crosshurd (lepiej wersją z sida).
Oczywiście masz świadomość, że Debian GNU/kFreeBSD dla systemów biurkowych to nie jest jeszcze najlepsze rozwiązanie (choć już świetne dla serwerów)?
niestety 
cat plik.iso >/dev/sdx
a przy crooshurd ma jakis problem z repo.

Imperator

Poradzisz sobie ?? Znasz choć troche freebsd?
Będą nazwy urządzeń inne niż w linuxie. Beda te z freebsd
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-12-31 12:30:03)
Tak, trochę siedziałem w FreeBSD na blaszaku, umiem się odnaleźć ale za Chiny ludowe nie mogę nagrać tego obrazu na pendrive
 Użytkownik

Może http://unetbootin.sourceforge.net/. U mnie wszystkie obrazy iso zrobione tym programem działają bez problemu i uruchamiają się z pena.
Ostatnio edytowany przez Euzebiusz29 (2010-12-30 23:06:54)

Admin łajza

Problem w tym, że tutaj nie mówimy Linuksie.
Tematyka Debiana GNU/kFreeBSD jest jeszcze na tyle niepopularna, że wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie udanie się na listę debian-bsd.

Imperator

http://www.techit.pl/Artykuly/View.aspx?2696.freebs … na+pendriveie
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-12-31 12:27:51)

Admin łajza

Debian GNU/kFreeBSD to NIE jest FreeBSD...

Imperator

racja ;) azhag . zasugerowałem się czyms innym. 
znając debiana dobrze a freebsd jeszcze lepiej -> aktualnie tej hybrydy na desktopie nie postawiłbym. Nie jest jeszcze na tyle dopracowana. Lepiej zainstalować zwykłego debiana. najmniej kombinacji.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-12-31 12:36:57)
Strony: 1