Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Hejka ja jakiś ułomny jestem
Dostałem film obsługiwany przez nietypowy kodek, udało mi się go zdobyć, wrzucić do mojego katalogu z kodekami :
/usr/lib/codecs i nadałem odpowiednie uprawnienia. odpalam mplayera, kaffeine i dalej lipa, mam dźwięk nie mam obrazu. Co jeszcze mogę zrobić?

Podobno człowiek...;)

A co to za kodek, jakiś super tajny?

Palacz

Dostałem film obsługiwany przez nietypowy kodek, udało mi się go zdobyć, wrzucić do mojego katalogu z kodekami :
/usr/lib/codecs i nadałem odpowiednie uprawnienia. odpalam mplayera, kaffeine i dalej lipa, mam dźwięk nie mam obrazu. Co jeszcze mogę zrobić?
Przede wszystkim pokazać co konsolowy mplayer o nim sądzi.
Potem pokazać
ffprobe plik_z _nietypowym _ kodekiem.
ffprobe wchodzi w sklad pakietu ffmpeg

Użytkownik

AVI file format detected. [aviheader] Video stream found, -vid 0 [aviheader] Audio stream found, -aid 1 Badly interleaved AVI file detected - switching to -ni mode... VIDEO: [PTEV] 1440x1080 24bpp 25.000 fps 1.6 kbps ( 0.2 kbyte/s) [VO_XV] Could not grab port 91. ========================================================================== Cannot find codec matching selected -vo and video format 0x56455450. Read DOCS/HTML/en/codecs.html! ========================================================================== ========================================================================== Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 1411.2 kbit/100.00% (ratio: 176400->176400) Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM) ========================================================================== AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Video: no video Starting playback... A: 16.7 (16.7) of 177.2 (02:57.1) 43.9%
kodek ptvideo.
ilin mam zainstalowany ffmpeg ale
bash: ffprobe: command not found
?? Coś mam pokrzaczone.... do tej pory nie było bubu

Kapelusznik

Użytkownik

FFprobe version SVN-rUNKNOWN, Copyright (c) 2007-2008 Stefano Sabatini.
libavutil version: 49.7.0
libavcodec version: 51.58.0
libavformat version: 52.16.0
libavdevice version: 52.0.0
built on Oct 17 2008 15:45:31, gcc: 4.3.2
[avi @ 0xb7fb2640]non-interleaved AVI
Input #0, avi, from 'film.avi':
Duration: 00:02:56.70, start: 0.000000, bitrate: 1419 kb/s
Stream #0.0: Video: PTEV / 0x56455450, 1440x1080, 25.00 tb(r)
Stream #0.1: Audio: pcm_s16le, 44100 Hz, stereo, 1411 kb/s
Unsupported codec (id=0) for input stream 0Offline

Członek DUG
Jak widzę "nietypowe kodeki" to spierdalam. W 98% taki kodek to wirus a plik z filmem to fake, aby frajerzyna zainstalowała sobie wirusa. Na dzień dzisiejszy wiem, że jak nie odpale czegoś mplayerem, to znaczy, że film to fake.
Użytkownik

Palacz

Tu coś jest
http://www.moviecodec.com/video-codecs/ptev-codec-2557/
ale nawet w sieci ciężko znaleźć cos na temat kodeka PTEV
Ciekawe czy na widowsie to działa

Użytkownik

Na windzie jeno skopiowałem gada i bez problemu ruszyło

Piwo DUG

hmmm to jakis szajsen na windołs tez zaćiekawił mnie ten wąntek uwiezcie mi na guuglach wiocha w tym temaćie pod Unix/linux