Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Muszę stworzyć sieć ale nie opartej na strukturze tylko przy pomocy wifi.
Posiadam lapka który ma tylko dostęp po iplusie.(bezlimitowy)
Muszę udostępnić sieć innym urządzeniomi( kamery, drugiego lapka).
I teraz tak:
- wiem że są rozwiązania które udostępnieają internet po włożeniu karty sim, ale z tego co wiem są drogie ok.400-500zł
- w grę nie wchodzą żadne inne rozwiązania za które trzeba zapłacić
Po prostu muszą coś stworzyć z tego co posiadam.(iplus, lapek)
masz atheros'a w lapku, robisz hostapd i forward. nie masz - a masz router wifi/lan, to robisz tak dhcp serwer i forward na na lapku, spinasz lapek-router(wan) i run AP on router. nie masz routera - spinasz lapka z iplusem ze switchem i analogicznie do poprzedniego przypadku.
masz atheros'a w lapku, robisz hostapd
Nie mam atherosa w lapku
spinasz lapka z iplusem ze switchem i analogicznie do poprzedniego przypadku.
switch nie ma możliwości rozsyłania sieci po wifi
a masz router wifi/lan, to robisz tak dhcp serwer i forward na na lapku, spinasz lapek-router(wan) i run AP on router
Nie mam routerka z akccess pointem
Z tego co widzę że najmniej obciążającym rozwiązaniem będzie wyjscie z tanim routerem wifi które zepne skrętką z lapkiem.
Czy nieustanną pracę na łączu z iplusem można uznać za stabilną w przedziale czasowym 2-3 tygodni. Z tego co wiem tam adresy sie zmieniają. Pytanie czy będzie się to równało z zerwaniem z internetem, czy odnowienie dzierżawy nie wpłynie na łączność z e światem. Pytam bo prawdopodobnie nie zawsze będę mógł podjechać do tego miejsca i podnieść wszystko.
1 - rozwiązanie z routerem jest jak najbardziej ok :] taki router kupisz za 70 zł
2 - w przypadku zmiany ip nie powinieneś specjalnie odczuć zaniku internetu, chyba że ściągasz jakiś większy plk i ta zmiana adresu wtedy nastąpi to prawdopodobnie będziesz musiał od nowa ten plik pobierać.
3. Adresy lokalne nie mają nic do ip przydzielonego z iplusa
4. - w razie jakichś problemów z iplusem możesz sobie napisać jakiś skrypt który będzie wszystkiego pilnował