Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam 
Czy jest możliwe takie skonfigurowanie freeradius by jednemu użytkownikowi nadawał różne uprawnienia zależnie od sprzętu na jaki się loguje? 
Chodzi np. o coś takiego: 
Użytkownik Kowalski loguje sie do R1 i ma wówczas lvl15 
Cisco-AVPair="shell:priv-lvl=15", 
a, gdy loguje sie do R2 ma już niższy poziom dostępu, np lvl8, który zostałby zdefiniowany na tym sprzęcie

matka przelozona

Moderator

Użytkownik

Nie chce zakładac nowego tematu, ale mam podobne zapytanie, a mianowicie jak za pomocą freeradiusa nadawać uprawnienia poszczególnym użytkownikom. Przykładowo kowalski ma mieć dostęp do facebooka a nowak nie. Wiem, że do tego celu służy squid, ale do squida trzeba to jakoś przekazać. Myślałem żeby jakoś rodzielić grupy uzytkowników poprzez oddzielne podsieci. Z tym, że na tym utknąłem bo nie wiem jak tego podziału dokonać. Macie jakieś sugestie/pomysły?

Podobno człowiek...;)

Nie prościej z tymi uprawnieniami polecieć po adresach IP?
Kowalski ma mac-adres (dostaje go po autoryzacji np  EAP-TLS), ten mac ma na stałe przydzielone IP, a Squid, (i inne proxy też), Iptables, Ipset, itp, dobrze rozumieją pojęcie IP.
W ten sposób, - masz jako jedyny  roota na routerze, - to masz władzę.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-13 23:48:15)
 Użytkownik

Chciałem polecieć po ip, ale bez przypisywania statycznie mac-adresów do numerów ip. W przypadku małej ilości użytkowników takie przypisywanie statyczne zda sprawę, ale co jeśli użytkowników jest więcej(i każdy użytkownik ma jeszcze smartfona, tableta lub inną zabawkę). Chciałbym to jakoś dynamicznie kontrolować, dopiero w ostateczności rozważam takie rozwiązanie.