Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z jakiegoś powodu lxterminal nie do końca współpracuje z Xfce -> mimo, że jest oznaczone jako domyślne to nie odpala programów alt + f2 "w terminalu" lub tych z menu takich jak htop. Kombinowanie z poleceniami "lxterminal %s" nic nie daje
Nie jest to duży problem (zawsze mogę wrócić do xfce4-terminal) jednak wrodzona ciekawość sprawia, że chciałbym wiedzieć czemu tak jest :D
zainstaluj
xfce4-terminal - Emulator terminala Xfce
Czytaj uważniej. sir_lucjan wyraźnie napisał, że mógłby używać xfce4-terminal, ale chce wiedzieć, dlaczego lxterminal nie działa tak, jak należy (w domyśle: aby móc to poprawić i używać lxterminala).
tak
ale po co instalować terminal z innego środowiska kiedy xfce4-terminal spełnia swoje funkcje..
Bo może.
Zamiast udzielać dobrych rad na temat czego autor powinien używać, skupmy się nad pytaniem jak zadał.
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-12-04 22:10:41)
sir_lucjan napisał(-a):
Z jakiegoś powodu lxterminal nie do końca współpracuje z Xfce -> mimo, że jest oznaczone jako domyślne to nie odpala programów alt + f2 "w terminalu" lub tych z menu takich jak htop. Kombinowanie z poleceniami "lxterminal %s" nic nie daje
Przypuszczam, że pomoże takie polecenie (wybranie lxterminal jako domyślnego globalnie dla całego systemu):
update-alternatives --config x-terminal-emulator
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2011-12-05 00:23:07)
Ja z innej beczki mi nie wspolpracuje xfce4-terminal pod fluxboxem natomiast roxterm bardzo swietnie to na tyle
może to albo to wymaga odpowiednich bibbliotek z danego środowiska.
Porada Marcina nic nie dała.
lxterminal --help
pokaż
Dopisek: dobra, wygrzebałem sobie.
Jak się sprawują poniższe?
lxterminal -e htop lxterminal -e sh -c htop
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-12-05 15:25:43)
Działa, serdeczne dzięki.
Dziękuj Miniowi: http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?pid=3089#p3089