Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam skonfigurowane dwa niezależne okienka conky które odpalam następującym skryptem:
#!/bin/bash conky -c .conky/conkyrc1 & conky -c .conky/conkyrc2 &
Po uruchomieniu skryptu w konsoli okna sie pokazują i conky się uruchamia. Niestety conky nie chce sie uruchomić po dodaniu go do automatycznego startu w Ustawienia Systemowe / Uruchamianie i wyłączenie. Skryptu nie można też uruchomić poprzez menu polecenia pod klawiszem F2. Jak dodać skypt do automatycznego startu aby conky uruchomił sie tuż po starcie KDE?
dodaj sleep 20 && przed conky -c
1. W Ustawienia systemowe → Uruchamianie i wyłączanie → Automatyczne uruchamianie w kolumnie „Uruchomienie” masz listę rozwijaną przyjmującą trzy wartości: Uruchomienie systemu, Zamknięcie systemu, Przed uruchomieniem KDE. Na pewno masz ustawioną tą pierwszą?
2. Podałeś ścieżki względne do plików conkyrc, co pewnie jest przyczyną problemu — KDE pewnie nie uruchamia tego skryptu w katalogu domowym. Zamień te ścieżki na ścieżki bezwzględne (/home/user/.conky/conkyrc1).
Sprawdziłem wszystkie trzy porady i żadna nie poskutkowała. Być może problem wynika z jakiegoś specyficznego ustawienia conky? Oto jeden z moich konfigów:
background no font Sans:size=8 #xftfont Sans:size=10 use_xft yes xftalpha 0.5 update_interval 1.0 total_run_times 0 own_window yes own_window_transparent yes own_window_argb_visual yes own_window_argb_value 0 own_window_type dock own_window_class conky-semi own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager double_buffer yes minimum_size 220 5 maximum_width 220 draw_shades yes draw_outline no draw_borders no draw_graph_borders yes default_color white default_shade_color black default_outline_color green alignment top_right gap_x 22 gap_y 22 no_buffers yes cpu_avg_samples 2 override_utf8_locale no uppercase no # set to yes if you want all text to be in uppercase TEXT ${color white}${font Sans:size=9:style=bold}SYSTEM ${hr 1}${font}${color} Hostname: $alignr$nodename Kernel: $alignr$kernel Uptime: $alignr$uptime Processes: ${alignr}$processes ($running_processes running) Load: ${alignr}$loadavg ${color white}${font Sans:size=9:style=bold}TEMPERATURE${hr 1}${font}${color} ACPI: ${alignr}${hwmon temp 1}${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}°${iconv_stop}C HDD: ${alignr}${hddtemp /dev/sda}${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}°${iconv_stop}C #CPU1: ${alignr} ${exec sensors coretemp-isa-0000 |grep C |cut -d+ -f2 |cut -d. -f1}${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}°${iconv_stop}C #CPU2: ${alignr} ${exec sensors coretemp-isa-0001 |grep C |cut -d+ -f2 |cut -d. -f1}${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}°${iconv_stop}C CPU1: ${alignr} ${exec sensors coretemp-isa-0000 |grep Core\ 0 |cut -d+ -f2 |cut -d. -f1}${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}°${iconv_stop}C CPU2: ${alignr} ${exec sensors coretemp-isa-0000 |grep Core\ 1 |cut -d+ -f2 |cut -d. -f1}${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}°${iconv_stop}C ${color white}${font Sans:size=9:style=bold}CPU${hr 1}${font}${color} Core 1 ${cpugraph cpu1 25} Load: ${alignr}${cpu cpu1}% Frequency: ${alignr}${freq_g 1} GHz Core 2 ${cpugraph cpu2 25} Load: ${alignr}${cpu cpu2}% Frequency: ${alignr}${freq_g 2} GHz $alignr TOP ${top name 1}$alignr${top cpu 1}% ${top name 2}$alignr${top cpu 2}% ${top name 3}$alignr${top cpu 3}% ${top name 4}$alignr${top cpu 4}% ${top name 5}$alignr${top cpu 5}% ${color white}${font Sans:size=9:style=bold}MEMORY ${hr 1}${font}${color} RAM ${alignr}$mem / $memmax ($memperc%) ${membar 4} SWAP ${alignr}$swap / $swapmax ($swapperc%) ${swapbar 4} $alignr MEM% ${top_mem name 1}$alignr${top_mem mem 1} ${top_mem name 2}$alignr${top_mem mem 2} ${top_mem name 3}$alignr${top_mem mem 3} ${top_mem name 4}$alignr${top_mem mem 4} ${top_mem name 5}$alignr${top_mem mem 5}
Nigdy wcześniej nie używałem conky.
Zapisałem sobie Twój config w pliku ~/.conky/conkyrc, stworzyłem skrypt:
#!/bin/bash conky -c /home/test/.conky/conkyrc > /tmp/conky-log-$RANDOM 2>&1 &
Dodałem go do autostartu KDE, wylogowałem się, zalogowałem ponownie; po chwili na ekranie był już widoczny Conky.
Usunąłem skrypt startowy, utworzyłem go na nowo i teraz conky już startuje poprawnie. Dzięki za wszystkie sugestie!