Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Cenzor wirtualnego świata
Wczoraj wykonałem aktualizację systemu (testing, 686), min. amarok został zaktualizowany
[UAKTUALNIONY] amarok 2.4.3-1+b2 -> 2.5.0-1 [UAKTUALNIONY] amarok-common 2.4.3-1 -> 2.5.0-1 [UAKTUALNIONY] amarok-utils 2.4.3-1+b2 -> 2.5.0-1
Amarok uruchamia się normalnie, po puszczeniu mp3 pasek postępu przesuwa się normalnie ale w głośnikach cisza. Żaden błąd nie jest wyświetlany, wygląda tak jakby głośniki były wyciszone. Przy zatrzymaniu odtwarzania następuje crash amaroka. W opcjach amaroka > odtwarzanie > konfiguracja phonona. W zakładce device preference, w audio output i capture, przy każdej pozycji na liście widnieje pulseaudio (tak jak powinno być).
Przy zaznaczeniu którejkolwiek pozycji i przetestowaniu dźwięku, słychać muzyczkę w głośnikach. W drugiej zakładce zaś - speaker setup, mam do wyboru dwie karty dźwiękowe w konfiguracji słuchawki i zew. głosniki.

Test głośników i słuchawek jest pozytywny. Gdy w tym momencie zamknę konfigurację dźwięku i uruchomię mp3, dalej jest cisza na głośnikach. Nie ma znaczenia z którego urządzenia chcę korzystać. Przy ponownej konfiguracji (bez uruchamiania ponownego amaroka), melodia w device preference gra, za to nie ma żadnego urządzenia w zakładce speaker setup.
Na liście aplikacji w pulseaudio nie widać amaroka przy odtwarzania mp3, jest widoczny zaś przy testowaniu dźwięku.
Jakie mogą być przyczyny takiego zachowania się amaroka?
Ostatnio edytowany przez morfik (2012-01-08 16:36:21)

Palacz

Pulseaudio to najlepiej wyrzucić. :)
Na jaki silnik masz amaroka(phonona) ustawionego ?

Dzban Naczelny
robiłem teraz upgrejd systemu i miałem ten sam problem, doinstalowałem
Zainstalowano następujące pakiety: kde-config-phonon-xine (4:4.6.5-1+b1) libqtscript4-phonon (0.1.0+git20101026+8b191fbc-2) phonon-backend-gstreamer (4:4.6.0really4.5.1-1) python-qt4-phonon (4.8.6-2)
i zaczęło działać ale przy trblach strasznie trzaska, zaraz bede ogarniał o co chodzi
ale widze tutaj pulse audio zainstalowane...

Ja do pulse nic nie mam, działa bardzo dobrze, to po aktualizacji amaroka coś się w nim popsuło najwyraźniej, bo wszystkie inne aplikacje działają bez zarzutu.
A co do silnik, jak to sprawdzić? I jeszcze takie pytanie, skąd można pobrać poprzednie wersje pakietów?

Dzban Naczelny
hm, usunąłem pulse audio i wszystko zaczęło działać ok
może też nie zauważyłeś, ze coś jest nie tak ? mi się sie wydawało, że wszytko jest ok
jak oglądałem filmik na YT to przy literce 'p' był efekt jakby mikrofon był za blisko ale myślałem, ze to wina nagrania a nie audio, usunąłem pulse audio i się naprawoło
also, przeczytałem gdzieś - zabijcie nie pamietam - że nawet autor pulse audio nie zaleca jeszcze jego używania a tak wogóle to ma być nakładka a nie 'serwer dźwięku'

Kapelusznik

morfik napisał(-a):
I jeszcze takie pytanie, skąd można pobrać poprzednie wersje pakietów?

Autor pulse nie zaleca jego używania :D? Ja na pulsie jadę od chwili jak lenego wypuścili:]
A co do tematu. Doinstalowałem libqtscript4-phonon phonon-backend-gstreamer python-qt4-phonon. Pakiet kde-config-phonon-xine już miałem. Jednak przy backend ustawionym na Xine, nadal nie ma dźwięku. Za to przy ustawieniu na gstreamer dźwięk wrócił. Wygląda na to że coś z tym xine backend jest nie tak.

Dzban Naczelny
był artykuł i materiał wideo, nie moge tego teraz znaleźc ale powołując się na forum
Huk napisał(-a):
@michael:
Sam twórca PulseAudio jeszcze jakiś czas temu zalecał tworzyć aplikację w oparciu o zwykłą ALSE. Mało tego, w jednej z list mailingowych stwierdził coś w stylu: "Owszem PA ma swoje własne API, ale jest ono raczej marnej jakości i nie powinno się z niego korzystać, bo z założenia PA ma działać "out of the box" na czystej ALSIE i zastąpić w niej dmix'a"
Inna sprawa to realia - sporo aplikacji jest napisanych pod PA. Jeszcze inna sprawa to realne problemy występujące nawet w tych aplikcajach - jak np rosnąca z czasem latencja.

Kapelusznik

No to nie, że nie zaleca używania PA, tylko że nie zaleca pisania aplikacji pod jego API.

Szczawiożerca

A co do tematu. Doinstalowałem libqtscript4-phonon phonon-backend-gstreamer python-qt4-phonon. Pakiet kde-config-phonon-xine już miałem. Jednak przy backend ustawionym na Xine, nadal nie ma dźwięku. Za to przy ustawieniu na gstreamer dźwięk wrócił. Wygląda na to że coś z tym xine backend jest nie tak.
Rozwój phonon-backend-xine został już porzucony i nie jest zalecany.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-01-08 19:04:30)

Podobno człowiek...;)

ArnVaker napisał(-a):
No to nie, że nie zaleca używania PA, tylko że nie zaleca pisania aplikacji pod jego API.
A PA zaczął prawidłowo przechwytywać sygnał z wyjścia Alsa?
Bo jeśli programy korzystające z wyjścia Alsa obrabia, jak w Ubuntu 8.10 (czyli wcale),
a autor nie zaleca pisania programów pod API PA, to znaczy, że Autor mimowolnie potwierdza moje zdanie, że to serwer dźwięku dla głuchoniemych :D
Bardzo dziękuję :xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-08 19:12:57)

Kapelusznik

Jacekalex: To nie do mnie pytanie. ;) Osobiście nie interesuję się i nie używam PA, „przetłumaczyłem” jedynie wypowiedź Huka.

Podobno człowiek...;)

Nie do Ciebie, to pytanie retoryczne.
Bo jak żyję, nie widziałem, żeby np flash, skype czy mplayer dzialał prawidłowo z PA, jeśli ustawi się go na wyjście alsa.

To od dziś zacznę używać backendu gstreamera. Grunt, że działa.
Co do samego pulse. Ja postępowałem według info na stronie http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup#ALSAApplications i w tej chwili tak na próbę sobie sprawdziłem smplayera. Mam tam zwykle pulse, ale przestawiłem na alsę. Bez problemu gra. Pulse pokazuje "alsa plugin" i do tego nazwę programu. Flash mi też działa bez problemowo. Także nie rozumiem zarzutu pod adresem pulse.

Podobno człowiek...;)

Zarzut polega na tym, (u mnie) że zarówno PA jak i NM działają w kratkę, tzn raz działa, a raz nie działa.
Być może w Fedorze czy Debianie trochę lepiej to wygląda, ale w *buntach normą jest, że jeśli dziwięk po instalacji działa, to potrafi siąsć po aktualizacji.
I właśnie z wtyczką alsy w PA najczęściej pojawiają się kłopoty ni z gruszki ni z pietruszki.
Dla porównaia stary Jack-0.116 działał (u mnie) przez prawie lata na różnych wersjach Ubuntu i Debiana bez żadnej wpadki.
Obecnie jadę na dmixie, ale mam działającego Jacka, i też nie ma znim problemu, choć na Gentoo Hardened klopoty z jackiem miewałem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-10 19:33:23)
http://amarok.kde.org/wiki/Download:Debian
Na vlc u mnie działa (prawie) bez problemu, są małe opóźnienia w trakcie zmiany głośności. Xine to kompletna cisza, a gstreamer ma problemy w różnych sytuacjach.