Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po wbiciu "sudo gparted" otrzymuję:
No protocol specified (gpartedbin:2199): Gtk-WARNING **: cannot open display: :0.0
Sytuacja powtarza się w każdej sytuacji (za wyjątkiem poleceń i aplikacji czysto 'tekstowych'). Używam xterm; chciałbym też prosić o informację, w którym miejscu "zmienić" skróty klawiaturowe tego emulatora, bo "wytnij / wklej" za pomocą kółka myszy nie jest zbyt wygodne.
I mam jeszcze kwestię odnośnie menedżera logowania XDM.
Otóż chciałbym się dowiedzieć, w którym miejscu skonfigurować (raczej chodzi o odpowiednią składnię plików konfiguracyjnych) ten menedżer logowania, aby czytał mi skrypty startowe przeze mnie napisane, zamiast tych systemowych.
gksudo gparted :)
giegiel napisał(-a):
Mniej więcej tak
Równie dobrze możesz ustawić
xhost +
Albo +localhost
I wtedy wpisać
To chyba jakieś zabezpieczenie miało być, na szczęście w Wheezy go (narazie) nie ma
Fervi
PavloAkaLogan napisał(-a):
bo "wytnij / wklej" za pomocą kółka myszy nie jest zbyt wygodne.
Trochę głupie pytanie, ale na pewno prawidłowo tego używasz? Tutaj okazało się, że jednak jest wygodne. ;)
giegiel napisał(-a):
Albo:
gksu gparted
U mnie (nie mam sudo skonfigurowanego po ubuntowemu) to pierwsze nie działa.
fervi napisał(-a):
To chyba jakieś zabezpieczenie miało być, na szczęście w Wheezy go (narazie) nie ma
zależy. np. logując się przez XDM jest od Archa po Wheezy, przy xinit nie ma nigdzie i wszędzie można sudo gparted odpalić.
ja pozwoliłem wybranym użytkownikom użyć sudo z każdą komendą, lecz wymagane jest hasło roota (nie zwykłego usera). wydaje się logiczne, bezpieczne i gksudo działa ok.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-20 23:13:25)
2. Aplikacje graficzne trzeba najczęściej odpalać z konta użytkownika, ale za pomocą graficznego "su" lub "sudo"
np.
gksu gparted
kdesu gparted
1. Generyczne miejsce na skrypty menadżera logowania to: /etc/X11/Sessions/ # lub podobne
Pewnie istnieje też więcej takich miejsc.
3. Nie jest to dobre rozwiązanie, ale... Lepsze to niż nic... Tyle że to globalne mapowanie i czort wie jak to wpłynie na inne programy (keycody odczytuje się dzięki aplikacji "xev"; patrz też xmodmap -pk)
xmodmap -e 'keycode 76 = XF86Copy' # F10
xmodmap -e 'keycode 95 = XF86Paste' # F11