Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Użytkownik

Hey,
przypadkowo natknąłem się na poniższe programy:
aptitude-create-state-bundle
aptitude-run-state-bundle
aptitude-curses
Ktoś z Was wie do czego służą i jak się je stosuje ?
Ostatnio edytowany przez caViator (2012-04-16 18:54:06)

Kapelusznik

aptitude-curses to ten interfejs co zawsze był po wklepaniu samego aptitude. Z tego co widzę od Squeeze przemianowali /usr/bin/aptitude na /usr/bin/aptitude-curses, a /usr/bin/aptitude linkuje domyślnie do /usr/bin/aptitude-curses przez system alternatyw. Pewnie chodziło o to żeby można było wybrać co polecenie aptitude ma odpalać: aptitude-curses, aptitude-gtk lub aptitude-qt (przy czym ten drugi już padł, a trzeci nawet nie powstał). Dwa pozostałe polecenia służą do utworzenia zrzutu stanu pakietów i jego późniejszego odtworzenia. Kiedyś próbowałem tego używać, ale AFAIR nie dało się dokładnie odtworzyć stanu pakietów, a jedynie doinstalować to czego brakuje, nadmiarowe pakiety nie były usuwane. W tym stylu jest jeszcze apt-clone, ale tego nawet nie próbowałem używać.
Użytkownik

Dziękówa za info. Na której wersji aptitude to przerabiałeś?

Kapelusznik

Dokładnie nie pamiętam, ale pewnie było to ze dwa lata temu na wersji z Sida. Nie wiem czy coś się od tamtej pory zmieniło i nie wykluczam też, że mogłem wtedy czegoś nie doczytać itp., zatem jeśli chcesz teraz spróbować i opisać efekty, to bardzo proszę. :)
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):
zatem jeśli chcesz teraz spróbować i opisać efekty, to bardzo proszę. :)
W deszczową niedzielę spróbuję i dam znać ;)
Strony: 1