Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cóż, życie znów rzuca kłody pod nogi.
Problem jest następujący: Niezależnie od przeglądarki (czy to jedyny słuszny Iceweasel czy złe Chromium) pod fluxboxem (a pod gnome 3 już nie) występuje ciekawy problem. Otóż dowolny filmik flash, czy to na YT, czy nie, odpalony na full screenie zwiesza się po paru sekundach. Konkretniej zawisa obraz, a dźwięk leci dalej. Wciśnięcie czegoś, np. F12 by wywołać okienko guake'a, powoduje kilkusekundowe odwieszenie obrazu, a potem znów go przycina.
Co ciekawe to samo dzieje się jeżeli przy użyciu magii klawisza F11 przełączę Łasicę w tryb pełnoekranowy i odpalę filmik w oknie.
Ktoś z użytkowników spotkał się może z tym problemem?
Internetowy research doprowadził mnie nigdzie.
PS.
Debian Testing
Fluxbox 1.3.2 : (c) 2001-2011 Fluxbox Team
Mozilla Iceweasel 10.0.4
Flash 11.2.202.233
Ostatnio edytowany przez enether (2012-05-10 22:07:42)
Może jakiś bug we flashu ... spróbuj zainstalować flasha w starszej wersji.
Cofnąłem się do jakiejś starszej - to samo.
Update z palca do najnowszej - tyż.
Poza tym bardziej obstawiam coś z fluxem niż z flashem.
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że niektóre configi gnome3 własciwie gtk3 gryzą sie z fluxboxem.
Mialem takie cos z tym że nie sprawdzałem na flashu ale fluxbox chodzil jakoś mulasto.
Najlepiej zrób sobie nowego użytkownika i sprawdz na czysto czy sytuacja się powtórzy.
Tego już próbowałem, problem dalej występował i ponownie jedynie pod fluxem.
Podaj wynik:
ls -al /usr/lib/mozilla/plugins
Link do starszych wersji Flash znadziesz w postach kolegi ArnVaker i/lub/oraz/albo na stronie Adobe.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-05-06 13:04:25)
Tylko czy na nowym userze odpalileś najpierw fluxboxa zanim gnome potworzył swoje configi.
Owszem. Najpierw flux, potem gnome, potem znów flux. I nic nie pomogło. Aż z ciekawości zobaczę co słychać w openboxie.
@marcin'82
enether@harbinger:~$ ls -al /usr/lib/mozilla/plugins/ razem 24 drwxr-xr-x 2 root root 4096 kwi 20 17:56 . drwxr-xr-x 4 root root 4096 mar 23 20:32 .. lrwxrwxrwx 1 root root 34 mar 23 20:27 flash-mozilla.so -> /etc/alternatives/flash-mozilla.so -rw-r--r-- 1 root root 15192 lut 28 11:33 libgnome-shell-browser-plugin.so lrwxrwxrwx 1 root root 39 kwi 20 17:56 libjavaplugin.so -> /etc/alternatives/mozilla-javaplugin.so
openbox (ble) na nowym userze z czystym configiem to samo. A na gnome znów działa.
No to pora pożonglować porządnie flashem.
Ostatnio edytowany przez enether (2012-05-06 13:12:47)
Mi to trochę wygląda na problem ze sterownikiem karty graficznej. GNOME Shell jest compositing window manager, zaś Fluxbox stacking window manager (nie znam dobrych polskich odpowiedników tych określeń), co ma kolosalne znaczenie.
Na Iceweaselu możesz zainstalować dodatek Download Flash and Video. Możesz też zobaczyć, czy u Ciebie działa ten skrypt.
Pobrany plik .flv możesz odtworzyć mplayerem i swobodnie oglądać na pełnym ekranie.
Antyczny flash player (10.3r138.18 jak się paczka zowie) nie wiesza, no ale proszę...
@Minio: Grafika jest intelowska. I fakt, może to jest przyczyną. Co prawda wszystko co odpalam na full screenie (choćby .flv via VLC) działa ok, filmiki HTML5 na YT też, ale może to faktycznie wina sterownika. Cóż, najwyżej do medialnej rozrywki będę użytkował GNOME3 z GS. Aż takie ciężkie nie jest, a pracuje się całkiem wygodnie po małej grzebaninie. Tylko Panny tak na to nie lecą jak na fluxa :<
A zobaczmy jeszcze co będzie z flashem 11.2.202.228...
EDIT:
No i szanowni państwo znów nie bangla :<
Ostatnio edytowany przez enether (2012-05-06 13:45:51)
Spróbuj 11.2.202.233 lub *.235 - mają poprawione kilka błędów wersji 228.
I spróbuj też włączyć/wyłączyć przyspieszane sprzętowe we flashu.
Bo być może tak radośnie poprawiali współpracę z flasha z vdpau Nvidii i akceleracją kart ATI, że spieprzyli przy okazji współpracę ze sterami intela.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-06 16:06:10)
233 miałem na początku, potem zrobiłem upgrade do 235, potem pożonglowałem nieco wersjami i przywróciłem 235. Z przyspieszeniem sprzętowym też się bawiłem, bezskutecznie.
Pod gnomem działa miodnie, pod fluxem nie.
Może to faktycznie wina sterownika intelowskiego, albo menedżera okien.
Wybaczcie panowie za podbicie, ale nagle po paru dniach (i kilkudziesięciu mega update'ów przeróżnych) zaczęło działać.
Niestety rozwiązania nie podam, gdyż go nie znam, toteż [Solved] sobie daruję.
EDIT:
OK, albo i wiem co. Przypomniałem sobie że dziś dorzuciłem do autostartu xcompmgr (nawet nie wiem po co). Bez niego się tnie (i to nie tylko flash,a nawet okienko remminy czy VB) a z nim jest wszystko ok.
Ostatnio edytowany przez enether (2012-05-10 22:07:05)
Strony: 1