Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik


Witam,
chciałem przygotować szablon do zebranych własnych przepisów.
\documentclass[11pt,a4paper]{book}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{polski}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{graphicx}
\author{B i M}
\title{książka}
\begin{document}
\maketitle
\tableofcontents
\chapter{Mięsne}
\section{Makaron}
\paragraph{}
\medskip
\begin{flushleft}
\begin{minipage}{5cm}
\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie),
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki,
\item 4 jajka,
\item pęczek natki pietruszki,
\item sól,
\item pieprz.
\end{itemize}
\end{minipage}
\end{flushleft}
\begin{flushright}
\begin{minipage}{5cm}
\includegraphics[width=5cm]{003_b.jpg}
\end{minipage}
\end{flushright}
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Sery zetrzyj na tańce lub rozdrobnij je widelcem. Połącz ser biały z pozostałymi serami, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Wszystko wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Formę do pieczenia natrzyj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Wyłóż na nią ciasto francuskie i obłóż je przygotowanym wcześniej farszem. Z resztek ciasta możesz przygotować brzegi naszej tarty, a także ozdobić nim nasz wypiek. Wierzch posmaruj żółtkiem, nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż na około 30 minut do nagrzanego do $180^{\circ}$C piekarnika
\end{document}Chciałem, żeby lista składników sąsiadowała z obrazkiem. ale teraz jest inaczej(obrazek jest po prawej ale poniżej składników).
Znalazłem kilka przykładów, w których powinno być jakbym chciał.
Czy ma ktoś pomysł, jak to zrobić?
Offline
Zainteresuj się pakietem wrapfig.
W preambule:
\usepackage{wrapfig}Używa się mniej-więcej tak:
\begin{wrapfigure}{r}{20mm}
\includegraphics[width=18mm]{obrazek.jpg}
\caption{Obrazek}
\end{wrapfigure}Nie pamiętem w tej chwili szczegółów, ale wszystko znajdziesz w dokumentacji pakietu.
Offline

Użytkownik


Hmm... planowałem zrobić to blokami.
Jednak kiedy korzystam z tego pakietu, to obrazek ląduje poniżej tekstu.
\begin{center}
{\Large makaron ser pieczerki}
\end{center}
\begin{wrapfigure}{R}{0.4\textwidth}
\begin{center}
\includegraphics{003_b.jpg}
\caption{Obrazek}
\end{center}
\end{wrapfigure}
\begin{flushleft}
\begin{minipage}{0.4\textwidth}
\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie),
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki,
\item 4 jajka,
\item pęczek natki pietruszki,
\item sól,
\item pieprz.
\end{itemize}
\end{minipage}
\end{flushleft}Offline
Niepotrzebne CI są środowiska wokół wypunktowanej listy.
Nie wiem jaki dokładnie efekt chcesz osiągnąć, ale spróbuj moze tak:
\begin{wrapfigure}{r}{0.4\textwidth}
\begin{center}
\includegraphics{003_b.jpg}
\caption{Obrazek}
\end{center}
\end{wrapfigure}
\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie),
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki,
\item 4 jajka,
\item pęczek natki pietruszki,
\item sól,
\item pieprz.
\end{itemize}Ostatnio edytowany przez Torque (2012-06-20 20:55:51)
Offline

Użytkownik


Zasadniczo żeby obrazek był po prawej stronie listy. A poniżej listy i obrazka akapit na pełną szerokość. Teraz też obrazek ląduje poniżej wszystkiego na oddzielnej stronie.
Offline
Skompilowałem sobie z ciekawości Twój dokument o poniższej zawartości:
\documentclass[11pt,a4paper]{book}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{polski}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{wrapfig}
\author{B i M}
\title{książka}
\begin{document}
\maketitle
\tableofcontents
\chapter{Mięsne}
\section{Makaron}
\paragraph{}
\medskip
\begin{center}
{\Large makaron ser pieczerki}
\end{center}
\begin{wrapfigure}{r}{0.4\textwidth}
\begin{center}
\includegraphics{003_b.jpg}
\caption{Obrazek}
\end{center}
\end{wrapfigure}
\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie),
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki,
\item 4 jajka,
\item pęczek natki pietruszki,
\item sól,
\item pieprz.
\end{itemize}
\end{document}U mnie w otrzymanym pdf-ie grafika pojawia się po prawej stronie listy.
Czy na pewno usunąłeś otoczenia \begin{flushleft} i \begin{minipage}?
Offline