Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otóż mam taki problem jak na poniższym screenshocie:
Kodowanie mam ustawione następująco:
I pytanie. W jakim standardzie są kodowane maile z DUG'a?
Dobra mam iso-8859-2
Temat można usunąć.
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-07-27 15:45:45)
A jednak bujam się z tym dalej. Na liście wiadomości dalej są krzaki, a w podglądzie maila jest ok (wcześniej wszędzie były krzaki, więc jakiś progres jest)
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-07-30 09:33:15)
Ja mam w TB to samo, ale się tym w ogóle nie przejmuję, z innych forów przychodzą prawidłowe maile, a na Dugu przy okazji:
azhag napisał(-a):
Wielkiej Aktualizacji™
też się to samoczynnie naprawi.
Także nie ma o co kruszyć kopii, czy specjalnie miauczeć. :D
Kłopot jest z tematem:
Subject: Nowy post w wątku: 'Szkoła rodzenia [Gentoo] — niekończąca się opowieść'
A powinien być zgdny z RFC, i mieć np taką postać:
Subject: =?UTF-8?B?VUJVTlRVLlBMIC0gUG93aWFkb21pZW5pZSBvIG9kcG93aWVkemkgdyB3xIV0?= =?UTF-8?B?a3UgIk1lbmNvZGVyIC0gZGF0YSBpIGdvZHppbmEi?=
Albo taką:
Subject: =?UTF-8?q?Odpowied=C5=BA_na_post_=27Konfiguracja_Apache=2E_Dost=C4=99p_z_zewn=C4=85trz=2E=27?=
Taki sposób zapisu w nagłówkach każdy współczesny klient pocztowy wyświetla prawidłowo.
Tu masz stosowne RFC:
http://www.faqs.org/rfcs/rfc2047.html
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-30 11:58:09)
To dlaczego np. RoundCube poprawnie wyświetla nagłówki?
Bo RoundCube ma to inaczej rozwiązane.
RFC nie ejst wartością stałą, ja mialem w robocie przypał z nagłówkami odpowiedzi autorespondera ustawianiego przez sieverules, bo on źle ustawial nagłówki w konfigu dla dovecota.
Natomiast od jakiegś czasu wszystkie nowe klienty poczty przechodzą na aktualny stan (wg RFC), i widać to i w TB i w Kmailu.
Widocznie w RC zostawili stary system obróbki tematu.