Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Serwus,
próbuję ustawić kate jako domyślny edytor tekstowy i nie wychodzi mi to. W ustawieniach domyślnych programów mam wybrany (i tylko taki jest) Zaawansowany osadzony edytor tekstu
W skojarzeniach plików wszędzie przed kate jest kwrite i ręczne ustawianie kate przed kwrite przy każdym rodzaju pliku nie uśmiecha mi się.
P.S.
Mam Kubuntu, ale to chyba problem KDE.
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-08-10 14:09:43)
„Osadzony edytor tekstu” to zupełnie inna bajka. Chodzi tam o silnik odpowiadający za wyświetlanie i możliwości modyfikowania tekstu w edytorach. Silnik taki ustawiasz w jednym miejscu i korzystają z niego wszystkie przystosowane do tego aplikacje (przynajmniej Kate i KWrite). Dzięki temu jeżeli ktoś znajdzie błąd w np. sposobie zawijania wierszy w Kate, to z odpowiedniej łatki skorzystają także inne programy.
W skojarzeniach plików wybierz jeden z typów plików tekstowych i przenieś Kate nad Kwrite. Analogiczna zmiana powinna się dokonać we wszystkich innych typach plików. Jeśli się nie dokona, to będziemy myśleć co dalej.
Dzięki Minio, Twoja rada okazała się trafna.
Strony: 1