Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-10-14 19:39:42

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

debian armhf i tegra 2

Przedwczoraj skończyłem budować debiana armhf na toshibę ac100 i system chodzi całkiem fajnie (wcześniej miałem gotowe ubuntu i to nie było to) tylko pojawił się problem braku sterowników do tegry 2. Wie ktoś może jak zbudować sterowniki do tego chipa albo może wie gdzie jest jakaś instrukcja albo coś w ten deseń bo paczki do ubuntu wymagają nowszego glibc niż ma sid a ja nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć. Szukam już cały weekend po necie i nic. A bardzo chciałbym zostać przy debianie.

#2  2012-10-15 09:10:04

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: debian armhf i tegra 2

Na czym to chodzi w Ubuntu? Może da się przepakietować pod Debiana.

#3  2012-10-18 20:08:09

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

A co dokładnie Arn masz na myśli?

#4  2012-10-18 21:26:01

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

w Ubuntu tak przypuszczam to chodzi z sterowników nvidia-graphics-drivers-tegra
https://launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphics-drivers-tegra/

najnowsze 16.2.0-0ubuntu3
https://launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphic … .2.0-0ubuntu3

pobierz

nvidia-graphics-drivers-tegra_16.2.0-0ubuntu3.debian.tar.gz
nvidia-graphics-drivers-tegra_16.2.0-0ubuntu3.dsc
nvidia-graphics-drivers-tegra_16.2.0.orig.tar.gz

wykonaj

Kod:

$ dpkg-source -x nvidia-graphics-drivers-tegra_16.2.0-0ubuntu3.dsc

teraz zmiany jakie przypuszczam trzeba wykonać
w pliku
nvidia-graphics-drivers-tegra-16.2.0/debian/control
zamienić xorg-video-abi-13 na xorg-video-abi-12

potem buduj pakiet

Kod:

$ cd nvidia-graphics-drivers-tegra-16.2.0
$ dpkg-checkbuilddeps                       (sprawdza czy musimy coś jeszcze doinstalować)
$ dpkg-buildpackage -us -uc                 (buduje pakiet)

Tak bym ja to zrobił  , a czy coś z tego wyjdzie musisz spróbować

Ostatnio edytowany przez arturek (2012-10-18 21:40:05)

Debian “trixie” Xfce

#5  2012-10-18 21:42:33

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

(to mniej więcej miałem na myśli ;))

#6  2012-10-19 18:33:10

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Wielkie dzięki @arturek, wygląda to całkiem sensownie, w sumie to jeszcze nigdy nie bawiłem się w robienie pakietów poza kernelem i nagłówkami, więc że w pytaniu; "na czym to chodzi" chodziło o nvidia-graphics-drivers-tegra to w życiu bym nie wpadł. Miałem to przed oczami dziesiątki razy i to było aż za oczywiste. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że sid na armhf ze środowiskiem gnome3 (fallback) jest daleko stabilniejszy i szybszy niż ubuntu lts. Co prawda cudów wianków tam nie odpalałem, ale to co nie wymaga akceleracji chodzi bardzo fajnie i szybko.

#7  2012-10-19 20:45:11

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

napisz jak ci coś z tego wyjdzie, jestem tego bardzo ciekaw

Debian “trixie” Xfce

#8  2012-10-22 20:25:02

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Otóż piszę co następuje. Stery dało się przepakietować, Twoja metoda arturek zadziałała choć nie obyło się bez jakichś tam błędów i ostrzeżeń. Jakość obrazu się znacznie poprawiła, system stał się żwawszy ale nie ma róży bez kolców. Znacznie pogorszyła się stabilność. Próbowałem sterów w wersji 15 (gnome-shell się uruchamiał ale w kilka sekund zwiecha) oraz w wersji 16 (gnome-shell się  nie uruchamiał ale za to kde-plasma-netbook smigała pięknie i żwawo, ale się zawieszała). Dodatkowo pojawił się problem z touchpadem. Wszystko moim zdaniem rozchodzi się o zbudowanie sterowników bezpośrednio pod debiana a nie robienie protezy ze sterów od ubu. Właśnie przed chwilą zainstalowałem nowe lubuntu 12.10 i muszę powiedzieć, że działa wszystko od ręki, system jak na razie wydaje się stabilny, ale niestety, jak to ubuntu, lxde jest tak ciężkie jak na debianie kde a może i bardziej. Jeszcze będę szukał metod zbudowania sterów dla debiana pod tegrę bo urządzeń tego typu robi się coraz więcej, może coś nowego uda się tanio upolować na SoC-u tegra 3. Generalnie fajna zabawa jakby było więcej dokumentacji.

Edit
Po kilku dniach z lubuntu nie jest rozowo bo wystarczylo pociagnac uaktualnienia i system nie byl juz tak stabilny. Dodatkowo nie wylacza sie podswietlanie ekranu i jest jeszcze kilka drobnych niedorobek, ale idzie przezyc.

Ostatnio edytowany przez skullman (2012-10-28 22:21:54)

Stopka forum