Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam taki problem. Zainstalowałem sobie Debiana Wheezy i GNOME. Mam zainstalowany pakiet gnome-bluetooth. Na pewno nie mam wielu innych pakietów, bo instalowałem GNOME przez pakiet gnome-session z opcją bez rekomendowanych, a potem takim samym sposobem doinstalowywałem inne pakiety. Obecnie zatrzymałem się na Bluetooth właśnie. Problem wygląda następująco:
Po sparowaniu urządzeń mogę bez problemu przesłać plik z laptopa do telefonu. Normalnie na telefonie pokazuje się komunikat i po jego zaakceptowaniu plik się przesyła. Jednak potem gdy chcę ten sam plik odesłać z telefonu na Debiana, to na Debianie nie ma żadnego komunikatu, a na telefonie od razu pojawia się komunikat, że plik został odrzucony przez urządzenie zewnętrzne.
Trochę więcej informacji. Mam ten sam problem.
pablo@lena:~$ aptitude search ~iblue i A bluetooth - Obsługa Bluetooth i A bluez - Demony oraz narzędzia Bluetooth i bluez-utils - Pakiet przejściowy i A gir1.2-gnomebluetooth-1.0 - Introspection data for GnomeBluetooth i A gnome-bluetooth - Narzędzia Bluetooth w GNOME i libbluetooth-dev - Pliki deweloperskie używane z biblioteką BlueZ, implementacją Bluetooth do L i A libbluetooth3 - Biblioteka używająca BlueZ, stosu Bluetooth w Linuksie i A libgnome-bluetooth10 - Narzędzia Bluetooth do GNOME - biblioteka wspierająca i pulseaudio-module-bluetooth - Bluetooth module for PulseAudio sound server i python-bluez - Python wrappers around BlueZ for rapid bluetooth development
Tzn u mnie jest tak, że czasem to działa, czasem nie. Wydaje mi się, że zależy to od telefonu, ale może być tak jak ty to opisujesz.
U mnie pakiety wyglądają tak:
igor@blind-laptop:~$ aptitude search ~iblue i A bluez - Demony oraz narzędzia Bluetooth i A gir1.2-gnomebluetooth-1.0 - Introspection data for GnomeBluetooth i A gnome-bluetooth - Narzędzia Bluetooth w GNOME i A libbluetooth3 - Biblioteka używająca BlueZ, stosu Bluetoot i A libgnome-bluetooth10 - Narzędzia Bluetooth do GNOME - biblioteka
I tak jak pisałem wcześniej. Przesyłanie plików z laptopa do telefonu działa bez problemu. Jednak w drugą stronę już nie. Niezależnie od typu przesyłanego pliku. Nawet pliki, które wcześniej z laptopa były wysłane na telefon, już z powrotem nie przechodzą. Tak jakby próba wysyłania była od razu odrzucana zamiast wyświetlać odpowiednie okienko do zaakceptowania.
EDIT:
Kocham fora. Ledwo człowiek zada pytanie, a już znajduje odpowiedź. Rozwiązałem problem.
1) Najpierw trzeba zainstalować pakiet gnome-user-share
2) Następnie reset komputera
3) Uruchomienie z menu programu "Współdzielenie osobistych plików"
4) Zaznaczenie opcji "Odbieranie plików przez Bluetooth do katalogu"
Ostatnio edytowany przez blind (2012-10-28 14:09:04)
Niestety. Mam tak, ale mimo to nie zawsze działa :/
U mnie tylko nie przechodzą pliki, które mają w nazwach jakieś niedozwolone znaki jak ":".
Ja mam ten sam ficzer ale idzie to obejść, przynajmniej kiedyś szło. Trzeba było najpierw przesłać coś z telefonu na kompa, a dopiero potem można było wysyłać z kompa na telefon. Ale teraz patrzyłem, to wyrzuca mi cały czas jakiś błąd:
Blueman -- Połączenie ustanowione, automatyczna akceptacja włączona, przeglądanie telefonu z okna nautilusa i przeciągnięcie pliku z innego okna do telefonu:
Błąd podczas kopiowania do folder Wystąpił błąd podczas pobierania informacji o miejscu docelowym. Bad request
Te same opcje co wyżej ale wybranie "wyślij plik" w blueman'ie i po wskazaniu pliku, dostaje taki błąd:
Remote device refused connection Wystąpił błąd podczas przesyłania pliku 12.JPG
Połączenie jest ustanowione i automatycznie powinien akceptować wysyłane pliki od powiązanych urządzeń ale tak się nie dzieje. Na winie, wszystko działa bez problemu.
Z kolei przy wysłaniu pliku (w blueman) bez połączenia i przy ręcznej akceptacji w telefonie, plik jest przesyłany ale po chwili w telefonie dostaje komunikat, że przesyłanie pliku zostało anulowane, a na kompie mam powieszone okno przesyłania pliku xD
Z kolei po pojawieniu się informacji o akceptacji i wyborze "nie akceptuj" to wyrzuca komunikat:
Operation forbidden Wystąpił błąd podczas przesyłania pliku 12.JPG
Przy automatycznym akceptowaniu i wyborze wyślij plik bez połączenia, chwilę myśli po czym wyrzuca taki komunikat:
Request timeout Wystąpił błąd podczas przesyłania pliku 12.JPG
Przeglądać urządzenie i pobierać pliki z telefonu na kompa mogę bez żadnego problemu.
Jeżeli chodzi o ten gnomowski bluetooth, to dostaje taki komunikat przy przesyle pliku z kompa na urzadzenie:
GDBus.Error.org.openobex.Error.Failed: OBEX Connect failed with 0x53
Także na dobrą sprawę u mnie w obecnej chwili nie ma możliwości przesłać pliku z kompa na telefon za pomocą bluetooth.
Gnome-bluetooth raz działa, innym razem nie, bo diabelnie mało Ludziów go używa.
Spróbuj Bluemana, jeszcze nie widziałem w moim krótkim życiorysie, żeby w nim coś nie działało. :)
Względnie może coś bruździ policykit, lub komórka z Androidem czy IOS ma własny system zabezpieczeń i uprawenień.
Można też przez obexfs odpalać połączenie:
#!/bin/bash function mountnokia { obexfs -b 00:11:41:7E:52:43 /media/nokia } function umountnokia { fusermount -u /media/nokia } grep obexfs /proc/mounts | grep '/media/nokia'>/dev/null && umountnokia || mountnokia; exit 0;
Tak się montuje mojego grata na 1klik.
I radzę spróbować zamontować przez konsolę, żeby wyeliminować błąd obexa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-19 15:38:17)
Sam już sobie odpowiedziałeś: uprawnienia i wartość umask.
Prawdopodobnie masz jakiś błąd w ustawieniach grup systemowych, pewnie musisz się gdzieś dodać.
Pokaż wynik:
groups pacjent
gdzie pacjent to ten, u którego nie działa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-19 15:37:35)
Generalnie to ze zwykłego usera się montuje normalnie tylko, że przepisuje mi katalog z 777 na 755. I temu nie da rady zapisać ze zwykłego usera.
groups morfik morfik : morfik cdrom floppy audio dip video plugdev fuse dane
Po wpisaniu fusermount -u /media/fon ze zwykłego usera, odmontowuje i przepisuje na 777 prawa dostępu.
tty disk lp wheel floppy uucp audio cdrom dialout video games postgres cdrw usb users qemu plugdev lpadmin portage proc kvm wireshark locate tcpdump voip libvirt sftpgroup pkcs11 ipsec vboxusers davfs2
Chyba uucp, albo plugdev, pewności nie mam.
Odpal sobie users-admin z pakietu Gnome-system-tools, on zawiera nazwy grup po polsku, z opisem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-19 21:58:58)
A jakie masz uprawnienia do folderu, gdzie montuje obexfs z konsoli? - musisz tam mieć prawo rwx.
Nie czytałem wątku a tylko ostatniego posta… Ale uprawnienia nadrzędnego katalogu montowanego systemu plików i katalogu w którym go montujesz to nie to samo.
Nie rozumiem. Tak to wygląda:
drwxr-xr-x 12 root root 4,0K lis 19 21:43 . drwxr-xr-x 24 root root 4,0K lis 19 20:20 .. lrwxrwxrwx 1 root root 6 lis 19 17:31 cdrom -> cdrom0 drwxr-xr-x 2 root root 4,0K lis 19 17:31 cdrom0 -rw-r--r-- 1 root root 37 lis 19 20:29 .created_by_python-fstab drwxrwx--- 18 morfik dane 4,0K lis 19 16:44 Dane drwxrwx--- 17 morfik dane 4,0K paź 15 12:08 Filmy drwxrwx--- 10 morfik dane 4,0K lis 19 14:45 Gry drwxrwx--- 5 morfik dane 4,0K sie 23 00:05 Leon drwxrwxrwx 1 root root 16K lis 11 17:33 ntfs drwxrwx--- 9 morfik dane 12K lis 9 20:53 p2p drwxr-x--- 10 morfik www-data 4,0K lis 17 14:32 Server drwxrwxrwx 2 root root 4,0K lis 19 21:43 fon drwxrwxrwx 1 root root 4,0K paź 29 10:05 windows
Montuje w katalogu "fon", po zamontowaniu prawa są zmieniane na 755 z 777, które są obecnie i po odmontowaniu znowu wracają na 777.
Każda partycja (konkretnie system plików na tej partycji) ma katalog „/.” Gdy zamontujesz gdzieś tę partycję widzisz uprawnienia jej katalogu „/” a nie punktu montowania.
Odpalam skrypta - coby obexfs zamontował:
obexfs on /media/nokia type fuse.obexfs (rw,nosuid,nodev,user=JA) ls -ld /media/nokia drwxr-xr-x 1 JA MojaGrupa 0 11-19 23:16 /media/nokia
działa.
Odmontowanie:
fusermount -u /media/nokia ls -ld /media/nokia drwxrwxrwx 2 root root 4096 2012-05-11 /media/nokia
Jak widać, chodzi ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-19 23:25:08)
No i widzimy 755 i jak to zmienić? Bo jak dałem mu chmod -R 777 fon, to mi dało po chwili taki wynik:
d????????? ? ? ? ? ? fon
EDIT:
Chodzić to chodzi, ale nie wysyła plików xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2012-11-19 23:32:42)
Normalnie po zamontowaniu dokładnie tak samo jak uprawnienia każdego innego katalogu. W kontekście tego przypadku, w ogóle bluetooth itd. nie mam pojęcia, nie moja działka. ;)
Już wszystko wiem xD
Po tym jak mu dałem "chown morfik:morfik fon/", te znaki zapytania są na roocie. I teraz morfik może przesyłać bez problemu, a root dostaje taki komunikat: "nie ma dostępu do `fon': Brak dostępu"
To wychodzi na to, że max 1 user może tylko z tego korzystać xD
Montowane jest z prawem własności dla usera, który montuje, by zamontować w folderze. user musi u Ciebie być właścicielem folderu. (w przypadku obexa).
U mnie nie, czemu? diabli wiedzą...
Jak zwykle - poszło o uprawnienia.
Przy montowaniu przez bluemana, automatycznie jest tworzony punkt montowania w folderze ~/.gvfs/
Zamontowany:
ls -l ~/.gvfs/ razem 0 drwx------ 1 JA MojaGrupa 0 1970-01-01 nazwafona_BT
Po odłączeniu fona:
ls -l ~/.gvfs/ razem 0
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-20 00:07:57)