Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Spotkał się ktoś z Was z sytuacją kiedy z różnych adresów IP, które listowane są na spamlistach wysyłany jest spam na jakąś domenę,
przez serwer odbiorcy taka wysyłka odrzucana jest, bo jest uznana jako spam (serwer sprawdza sobie spamlisty) i do yahoo wysyłana jest informacja
o tym, że jest to spam (standardowe logowanie i wysyłanie informacji do yahoo o powodach odrzucenia) a yahoo z powodu dużej ilości takich informacji od serwera odbiorcy dodaje IP serwera do spamlist.

Podobno człowiek...;)

Na prawidłowo skonfigurowanym serwerze taki śmietnik zostanie uwalony albo przez SPF, czy spamliststy albo przez testy RevDNS czy podobne, bez żadnej zwrotki.
Natomiast, jeśli serwer konfigurowało ciele na niedzielę, i ten serwer wpuszcza maile ze sfałszowanych adresów, po czym na sfałszowany adres odsyła zwrotkę z przyczyną odrzucenia, to ciele samo sobie winne.
Testy SPF czy RevDNS i podobne odrzucają maila na etapie sesji SMTP zwracając odpowiedź serwera 55x, i ze strony serwera, który odrzucił połączenia, nie ma żadnych zwrotek w żadnym kierunku.
Np na serwer, który postawiłem w robocie w ogóle się nie dostaniesz, jak twój adres IP jest na blackliście spamhausu czy sblamu, bo te dwie dodałem bezpośrednio do firewalla.
Reszta, 6 innych list, jest sprawdzana w czasie sesji SMTP, zanim serwer zwróci odp 250 Ready.
Tak się to robi.
;-)
To o czym mówisz poniekąd wdrożone jest. Ja tego serwera nie robiłem a problem pojawił się niedawno i nie spotkałem się z czymś takim. Zastanawiałem się czy w ogóle taka sytuacja jest możliwa. W logach smtp widać mnóstwo wysyłek z wielu różnych adresów ip z domeny yahoo wszystkie są odrzucane przez spamlisty.

Podobno człowiek...;)

(standardowe logowanie i wysyłanie informacji do yahoo o powodach odrzucenia) a yahoo z powodu dużej ilości takich informacji od serwera odbiorcy dodaje IP serwera do spamlist.
Wysyłanie zwrotek o powodach odrzucenia, jak adres IP jest ze spamlisty?
To nie jest standardowe działanie, tylko kretyństwo, i im wcześniej serwer, który sieje takimi śmieciami trafi sam na spamlisty, tym lepiej.
Adresy z list RBL sprawdza się na etapie połączenia, i nie ma mowy o żadnych zwrotkach do Yahoo, ani gdziekolwiek.
Lepiej napisz, co to za dziwaczny serwer, na którym "poniekąd wdrożone jest" a z całą pewnością nie działa, jak powinno.
I gdzie masz wpisane te spamlisty na tym serwerze?
Bo tu masz narysowane:
http://www.akadia.com/services/postfix_uce.html
jak to ma działać prawidłowo.
A tu conieco o konfiguracji:
http://www.lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=90
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-21 19:09:34)